Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGLI PRAŠINU

Talijanska Gazzetta nazvala Zrinjski 'ustaškim klubom'. Reakcija javnosti: 'Zlonamjerna glupost'

Mostar: Susret Zrinjskog i Bredablika u 3. pretkolu Europske lige
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
23.08.2023.
u 18:45

U posebnom reagiranju na članak u talijanskoj tiskovini potpredsjednik Zrinjskog Amir Gross Kabiri, koji se deklarirao kao Židov i izraelski biznismen, rekao je kako neće dopustiti narušavanje ugleda Zrinjskog. "Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH", rekao je Kabiri

Član uprave Zrinjskog iz Mostara, izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, brojni novinari i uglednici ocijenili su neistinitim i zlonamjernim tekst kojega je objavila najtiražnija talijanska sportska tiskovina Gazzetta dello Sport kojim su nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine nazvali ustaškim klubom.

U izdanju od ponedjeljka, Gazzetta je objavila članak novinara Lorenza Topella s naslovom "Zrinjski iz Mostara, ustaški klub koji osvaja Europu" u kojemu se autor osvrće na uspjeh prvaka Bosne i Hercegovine koji je ostvario povijesni uspjeh plasmanom u natjecanje po skupinama nekog od europskih natjecanja. Naveo je kako su komunističke vlasti zabranile rad Zrinjskog 1945. godine "zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača".

GALERIJA Zrinjski ispisao povijest nogometa u BiH, u Mostaru se slavilo do kasno u noć

Mostar: Susret Zrinjskog i Bredablika u 3. pretkolu Europske lige
1/5

Topella je naveo i kako u momčadi uglavnom igraju Hrvati, te da ne grbu nose "crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam" i u tome kontekstu spominje i rušenje Staroga mosta.

U posebnom reagiranju na članak u talijanskoj tiskovini potpredsjednik Zrinjskog Amir Gross Kabiri, koji se deklarirao kao Židov i izraelski biznismen, rekao je kako neće dopustiti narušavanje ugleda Zrinjskog te da prema takvim pojavama neće imati tolerancije. Ocijenio je kako je današnji HŠK Zrinjski sve suprotno od navedenog u članku Gazzetta dello Sport.

"Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima. Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Države Izrael, da prošlost nikada neće biti zaboravljena", rekao je Kabiri.

Više sportskih novinara iz BiH ocijenilo je napis talijanske tiskovine zlonamjernom i glupošću. "To je apsolutna glupost", rekao je predsjednik Asocijacije sportskih novinara u BiH Emir Delić u izjavi za portal Bljesak. Dodao je da takve navode najbolje demantira sastav bosanskohercegovačkog prvaka te da uprava nikada nije zagovarala radikalizam.

VEZANI ČLANCI:

Dino Kurbegović, sportski novinar iz Zenice istaknuo je kako je Zrinjski najuspješnija nogometna momčad u BiH u kojoj igraju Bošnjaci, Hrvati i Srbi. "Za Zrinjski nastupaju Nemanja, Slobodan, Kerim, Omer, Adnan, Tomislav, Hrvoje, Zvonimir... Da je ustaški klub kao što pišu kolege iz Gazzette ne bih se složio", istaknuo je. Dodao je kako nikada na stadionu Zrinjskog nije doživio nikakvu neugodnost.

Dramaturg Dragan Komadina, autor budućeg filma o HŠK Zrinjskom naveo je kako će se tim djelom pokazati posve drukčija istina o mostarskome klubu.

Dugogodišnji novinar koji je objavio više publikacija i knjiga o sportu, Miljenko Karačić za Bljesak je kako je tekst u talijanskoj novini zlonamjeran i proizvoljan, a autor neinformiran. Zrinjski je najprije osnovan kao Đački športski klub, a kasnije je 1920-ih je postao Hrvatski športski klub Zrinjski. Zabranile su ga komunističke vlasti 1945. godine, a ponovno je obnovljen njegov rad 1992. godine.

VIDEO Dinamo predstavio Jakirovića: Zašto bi me bilo strah? Bit ćemo prvaci Hrvatske

Komentara 10

DU
Deleted user
19:45 23.08.2023.

talijani, što reći......! Fašist do fašista....! Pametnom dosta...

SP
Spezzi
21:26 23.08.2023.

Nije to iz talijanske nego iz domaće kuhinje. To se riješava na sudu, lijepa lova može kapnuti od toga procesa...

Avatar bozijo
bozijo
21:04 23.08.2023.

Na koji uopće način Zrinjski i Mostar mogu pobuditi interes Lorenza i Gazette?Jedino ako im najvjerojatnije bal a moguće i čet dobro plate za objavljivanje pripremljenog teksta.Klasična profesionalna prostitucija.Sve,ali baš sve objede na račun Hrvata u stranim medijima imaju izvorište na "ovim našim prostorima".Treba samo pročačkati autora teksta i s kim je na vezi i odmah se rasvijetli ono o čemu pišu "ugledni" Guardian,FAZ,Gazetta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije