Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB GRAND PRIX

Svjetska džudaška elita stigla u Zagreb: Bori se od 500 džudaša iz 69 zemalja

storyeditor/2022-07-14/MaticBarbara33_pxl_spo_140722.jpg
15.07.2022.
u 20:00

Grand Prix Zagreb bit će posljednja provjera za najbolje svjetske džudaše prije Svjetskog prvenstva u Taškentu

Među 516 džudaša i džudašica iz 69 zemalja, ovog vikenda naći će se i 10 hrvatskih džudašica i sedam naših džudaša. A na zagrebačkom Grand Prixu koji se od petka do nedjelje održava u Areni svi oni pokušat će dospjeti u finalni blok (svaki dan u 17 sati) i osvojiti što više bodova za svjetsku rang-listu.

A takvu masovnost ovaj tradicionalni turnir može zahvaliti i tome da će biti posljednji veliki turnir uoči listopadskog SP-a u Taškentu.

- Po meni će to biti prevelika stanka i ja bih volio da ima još neko jako natjecanje između Zagreba i Taškenta - kazao je hrvatski ženski izbornik Vladimir Preradović kojeg ždrijeb nije obradovao:

- Konkurencija je vrlo jaka, no neke će cure imati dobru priliku. Ja se nadam da ćemo svakog od tri dana osvojiti barem po jednu medalju i da ćemo, a ovo je turnir na kojem se skupljaju olimpijski bodovi, za OI u Parizu kvalificirati četiri džudašice.

Barbara i uzor i rivalka

Jedna od njih bi trebala biti Barbara Matić koja je svoje prve olimpijske bodove prikupila prošli tjedan osvojivši broncu na Grand Slamu u Budimpešti.

- Treba dati sve od sebe pa dokle bude išlo. Voljela bih osvojiti odličje pred domaćom publikom.

Bez obzira na to što ima diplomu iz elektrotehnike, aktualna svjetska prvakinja nema namjeru još tražiti posao:

- Do Olimpijskih igara u Parizu sam odlučila biti 100 posto u džudu, a dalje ćemo vidjeti.

A da bude što bolja do tada će ju poticati šest godina mlađa Lara Cvjetko, djevojka koja se trenutačno nameće kao njena legitimna nasljednica, ali i velika domaća rivalka. I koja je iz Zagreba preselila u njeno splitsko susjedstvo, u Solin.

- Htjela sam da me trenira Dragan Crnov koji jako dobro radi sa Anom Viktorijom Puljiz, ali i drugim džudašicama. Zapravo, u Splitu i oko njega je velika koncentracija džudašica pa su kvalitetni sparinzi, a povremeno radim "randori" i s Barbarom.

A Barbara je velika prepreka za Larine olimpijske ambicije pa će se, možda, morati strpjeti do Los Angelesa 2028.

- Ja gledam Barbaru kao uzor i priliku za napredovanje. Ovog časa ne računam puno na nastup u Parizu, no borit ću se za to.

A borit će se i Barbara da ode i na svoje treće Olimpijske igre.

- To što je tako dobra džudašica poput Lare u mojoj kategoriji je plus i za mene i za Laru. Konkurencija nas obje čini boljima.

A takav pristup sviđa se izborniku Preradoviću jer će kroz Barbarino i Larino rivalstvo on dobiti bolju olimpijku:

- Nikome nije zajamčeno da će nastupiti u Parizu. Možda jest netko u boljoj bodovnoj situaciji no privilegiranih neće biti.

Primjer inkluzivnog sporta

Inače, na subotnjoj svečanosti otvorenja na djelu ćemo moći vidjeti džudaše iz Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, krasan primjer inkluzivnosti ovog sporta za što je najzaslužnija trenerica Marina Drašković. A nju je novi dopredsjednik Europske džudaške unije Hrvoje Lindi imenovao voditeljicom Komisije za inkluzivni džudo pri EJU.

- Ovo je treći turnir na čijem svečanom otvorenju naš demonstracijski tim prezentira inkluzivni džudo. A znajte da niti jedan član našeg tima koji će tehnike izvoditi ne može samostalno hodati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije