Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pothvat

Svi se klanjaju Rafi: Osvaja jer divljački trenira

12.09.2017.
u 10:25

Prvi veliki naslov osvojio je (a gdje bi drugdje) u Roland Garrosu 2005. godine kad je imao samo 19 godina (trofej mu je predao Zinedine Zidane). Danas već ima 31 godinu i još osvaja

Kakva karijera! Rafael Nadal 13 godina već osvaja Grand Slam turnire. Ovaj na US Openu, kada je u završnom dvoboju pobijedio Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 6:3, 6:3, 6:4, bio mu je 16. (u 23 finala). Ostavimo sad po strani Rogera Federera koji ih ima 19, ali i ovo što je postigao Rafa pothvat je u povijesnim okvirima. I to unatoč brojnim ozljedama.

Prvi veliki naslov osvojio je (a gdje bi drugdje) u Roland Garrosu 2005. godine kad je imao samo 19 godina (trofej mu je predao Zinedine Zidane). Danas već ima 31 godinu i još osvaja. Dapače, ove je godine bio posebno briljantan, osvojio je dva Grand Slam turnira i na trećem igrao finale.

I sasvim zasluženo drži prvo mjesto na ATP listi. Sada već s pozamašnom razlikom u odnosu na prvog pratitelja Rogera Federera – 9465:7505 bodova. Osigurao je već nastup na završnom turniru u Londonu (kao i Federer i Alexander Zverev, naš Marin Čilić zasad je sedmi) koji nikad nije osvojio. Treba li reći da mu je to jedan od ciljeva za ostatak sezone.

I u New Yorku kao kod kuće

– Bila su ovo dva izvrsna tjedna za mene. Generalno, ovo je još jedna sjajna godina. Početak sezone bio je nabijen emocijama, ali još od Australije držim visoku razinu igre. Ovdje sam iskoristio i veliku podršku publike, to je jedan od razloga što sam igrao ovako dobro. Ovdje se osjećam kao kod kuće – poručio je Nadal na svečanosti proglašenja pobjednika.

Iako nosi naslov “kralja zemlje”, jer je čak 10 puta osvajao Roland Garros, Nadal se, zbilja, udomaćio i na US Openu. Ovo mu je već treći naslov (prije toga osvajao ga je 2010. i 2013. kad je u finalima pobjeđivao Đokovića); po broju trofeja izjednačio se s Ivanom Lendlom, a više puta u Flushing Meadowsu slavili su samo Jimmy Connors, Roger Federer i Pete Sampras sa po pet te John McEnroe s četiri naslova.

Čitav teniski svijet danas se klanja Nadalu...

– Nisam mogao vjerovati da Rafa može osvojiti US Open i to ovako uvjerljivo. Svaka mu čast! – istaknuo je spomenuti McEnroe.

Kapu dolje Nadalu skida i naš Nikola Pilić iako je njegov ljubimac Novak Đoković kojega je i osobno trenirao.

– Ma nemam ništa protiv Nadala, divim mu se kao i svi ostali. On je inače kao sportaš vrlo korektan, respektira svakog suparnika – istaknuo je Pilić dodavši:

– Nadal nedvojbeno ulazi u povijest kao najbolji igrač zemljanih terena svih vremena, ali i kao jedan od najvećih tenisača uopće. Takav će se igrač teško još jednom roditi. Ali to nije slučajno, on cijeli život svakodnevno divljački trenira. Možda je danas, zbog godina, za nijansu sporiji, ali je zato iskusniji i mirniji. Nekima možda ide na živce to njegovo praznovjerje i cijeli taj ritual dodirivanja prije poena, ali bez obzira na to, Nadal je dokazao da je igrač kojega je teško dobiti – napominje iskusni trenerski vuk.

Nije zaboravio Đokovića

Rafa je ove godine doživio samo devet poraza (uz 56 pobjeda). U usporedbi s najvećim rivalom Federerom uspješniji je u još dvije kategorije: u međusobnim dvobojima (23-14 za Nadala), ali i po postotku pobjeda na Grand Slam turnirima – Nadal je pobjeđivao u 87,3 posto slučajeva (226-33), a Federer u 86,2 (325-52). Što se tiče Grand Slam naslova, njih dvojica su ove godine plijen podijelili bratski: po dva svakome.

– Takvog smo duha i karaktera da stalno želimo napredovati. Godinama igramo s malo oscilacija, skoro smo svaki tjedan na turnirima i to je zbilja teško ponoviti. Nije lako pronaći dvojicu igrača iz istog naraštaja koji su ostvarili sve ono što smo postigli Roger i ja. No tu ne smijemo zaboraviti još jednog igrača, Novaka Đokovića koji je osvojio 12 Grand Slam naslova i vjerojatno će konkurirati za još koji. Nitko nije odigrao toliko međusobnih dvoboja kao Novak, Roger i ja. Nadmećemo se toliko dugo na najvećim turnirima, a posebnost je to što se radi o različitim stilovima. Nismo mogli ni sanjati da ćemo biti toliko uspješni – kaže Nadal.

Što još napisati o Rafi? Možda to da igra lijevom rukom, ali se potpisuje desnom. Da trenira tenis od svoje četvrte godine i da mu je cijelo to vrijeme trener bio stric Toni. Da mu je drugi stric Miguel Angel bio profesionalni nogometaš koji je igrao u Barceloni, Realu i španjolskoj reprezentaciji. Da mu je otac Sebastian vlasnik restorana i staklarske radnje, a majka Ana Maria vodi Rafinu fondaciju. I da dolazi s otoka Mallorce s kojega je i njegov sadašnji drugi trener Carlos Moya.

Komentara 3

KO
kontraš
12:08 12.09.2017.

Kad je Nole osvajao bilo ma slaba konkurencija, sad 5 od top 10 zavrsilo sezonu i svi se dive Rafi jel trenira ludacki??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije