Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENZACIJA

Svi mrze RB Leipzig, a oni poručuju: Uskoro ćemo osvojiti i LP!

RB Leipzig
Foto: Reuters
1/9
26.10.2016.
u 07:12

Za Nijemce RB Leipzig nije lijepa priča, već najobičnija prevara. Toliko ga mrze da na njegovim utakmicama suparnički navijači s tribina bacaju čak i bikove glave, aludirajući na vlasnika Leipziga, austrijskog milijardera i vlasnika Red Bulla Dietricha Mateschitza

Najomraženiji nogometni klub na svijetu danas je, bez premca, RB Leipzig. Klub koji je izigrao njemačke zakone i pravila, klub bez pravih navijača, bez ikakve tradicije, no istodobno i klub od kojeg strepi i veliki Bayern.

Debitant u Bundesligi, ali u prvih osam kola ne zna za poraz (pet pobjeda, tri remija), sa dva boda zaostatka diše za vrat Bayernu.

Kupili licenciju od petoligaša

No, za Nijemce RB Leipzig nije lijepa priča, već najobičnija prevara. Toliko ga mrze da na njegovim utakmicama suparnički navijači s tribina bacaju čak i bikove glave, aludirajući na vlasnika Leipziga, austrijskog milijardera i vlasnika Red Bulla Dietricha Mateschitza.

A on je izigrao pravila Bundeslige kako bi uopće u nju ušao. Priča počinje 2009. godine, kada je Mateschitz od SSV Markranstaedta otkupio licenciju za nastup u petom rangu njemačkog nogometa.

U taj projekt ušao je s iskustvom svog drugog nogometnog kluba, Red Bull Salzburga. No, te 2009. godine shvatio je da u Austriji nije marketinški isplativo imati klub pa je odlučio “napasti” Bundesligu, po prosjeku na tribinama najgledaniju ligu svijeta.

Znao je da će novcem kojim raspolaže ubrzo klub dovesti iz pete u prvu ligu, no najveći problem bio mu je kako u ime kluba staviti Red Bull, pošto je po njemačkim zakonima zabranjeno u imenu nogometnih klubova imati sponzora (iznimka je zbog 40-godišnje tradicije jedino Bayer iz Leverkusena).

Mateschitz je, naravno, dobio odbijenicu, ali je smislio sjajno rješenje kako da u nazivu kluba bude RB, što je kratica od njegova svjetski poznatog brenda Red Bulla.

Nogometni klub nazvao je RasenBallsport Leipzig, što doslovno znači Loptački sport na travi Leipzig. No, skraćeno ga zovu RB Leipzig, što je Mateschitzu i bio cilj. Nakon što je izigrao pravilo o zabrani sponzorskog imena, izigrao je i temelj njemačkog nogometa – pravilo o tome da 50% + 1 glas u izboru uprave ide navijačima.

Tim pravilom Nijemci garantiraju da nogomet, koji je sve više biznis, ipak ostaje u rukama onih zbog kojih se nogomet i igra – navijača. Tim pravilom Nijemci se štite da im klubove ne preuzmu milijarderi kao što je to slučaj u Engleskoj, Italiji, Francuskoj...

No, Mateschitz je tome doskočio tako što je članarinu zaokružio na 1000 eura (najskuplja na svijetu), pa zbog toga ima samo osam klupskih članova. Naravno, to su njegovi prijatelji pa onda oni biraju upravu prema njegovu nalogu. I sve je legalno.

RB Leipzig trenutačno je drugi klub Bundeslige, no skorašnja mu je namjera srušiti Bayern s prvog mjesta. A ciljevi kluba time ne bi stati. Nakon pokoravanja Bundeslige, žele zavladati i europskim nogometom. Mateschitz je već postavio cilj – u idućih 10 godina osvojiti Ligu prvaka, odnosno iza sebe ostaviti velikane poput Barcelone, Reala, Bayerna, Liverpoola, Manchester Uniteda...

Doveli najboljeg trenera

Nekima to izgleda kao utopija, no poznavajući Mateschitzevu sposobnost, sve što je u životu zamislio, to je i ostvario. Osnovao je Red Bull, kupio si momčad formule 1, bacio čovjeka iz svemira...

A od RB Leipziga je već napravio klub koji ima najbolje uvjete u omladinskoj školi u Europi. Naime, na 90.000 četvornih metara sagradio je kamp za 40 milijuna eura! A doveo je i najboljeg stručnjaka za mlade kategorije Friedera Schrofa, koji je sa Stuttgartom osvojio čak 15 omladinskih prvenstava u različitim uzrastima.

Također, kupio je i klub u Sao Paulu te jedan u Gani, odakle će regrutirati najbolje talente iz Afrike i Južne Amerike. Također, već je zaposlio 50 skauta diljem svijeta. A sve s ciljem da od RB Leipziga stvori europskoga nogometnog diva.

I zato neka vas ne iznenadi kada nogometnu Ligu prvaka za pet-deset godina osvoji – Loptački klub na travi Leipzig. 

Komentara 7

MN
Mnd7779
11:54 26.10.2016.

Nema šanse past će oni znam pratim BL, 9 mjesto na kraju sezone.

MB
mockin_bird
09:31 26.10.2016.

lova čini čuda

PA
pavel1001
22:13 26.10.2016.

hahahaha kakve gluposti,na kraju sezone oko 10. mjesta a iducih 20 godina mozda ulove uefa ligu. Gosp. novinar dajte se malo uozbiljite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije