Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josep Bartomeu

Sumnja se da je 'zamračio' milijune eura, među njegovim žrtvama je i slavni Hrvat

Josep Maria Bartomeu
Foto: Gtres/Pixsell
1/3
18.09.2020.
u 09:57

Barcelonin kreditni dug iznosi 500 milijuna eura, što klub može financirati samo uz uštede na plaćama

Josep María Bartomeu odbio je razveseliti desetke milijuna navijača Barcelone brzom ostavkom, zakazavši predsjedničke izbore za drugu polovicu 2021. Na njima se ne može kandidirati jer mu je u tijeku maksimalan drugi mandat, a kad bi i imao pravo, izgubio bi teže nego njegovi nogometaši od Bayerna.

Rat s Leom Messijem samo je jedan od prijestupa koji su ga učinili metom navijačke netrpeljivosti, a i zanimanja pravosuđa.

Njegove žrtve uključuju Ernesta Valverdea, Ivana Rakitića, Luisa Suáreza, sportske rezultate, klupski ugled i financije. Barcelonin kreditni dug iznosi 500 milijuna eura, što klub može financirati samo uz uštede na plaćama.

Skandal unutar skandala

Katalonska policija, Mossos d’Esquadra, prošlog je tjedna zaključila da ima dovoljno dokaza za progon Bartomeua zbog korupcije u skandalu “Barçagate”. Osam članova Barcelone s pravom glasa podnijelo je kaznenu prijavu protiv predsjednika zbog navodnog prisvajanja dijela naknade produkcijskoj kući koju je angažirao da proizvodi medijske sadržaje njemu u prilog, a protiv njegovih “neprijatelja”.

U sklopu Barçagatea, Bartomeu je naručio od tvrtke “13 Ventures” stvaranje lažnih mrežnih profila radi blaćenja osoba povezanih s Barcelonom. Među njima su Messi, Gerard Piqué, Carles Puyol i bivši članovi uprave kritični prema današnjem gazdi.

Klub se obvezao platiti “13 Venturesu” milijun eura u ratama manjim od 200.000 eura, jer statut kluba dopušta plaćanje tolikih iznosa bez odobrenja uprave.

Policija tvrdi da je klub, alias Bartomeu, platio šest puta više, iskoristivši odsustvo interne kontrole kojoj podliježu isplate viših svota. Taj se preplaćeni iznos, sumnjaju istražitelji, možda zaobilaznim putem vratio – nalogodavcu.

Slučaj je predan općinskom sudu u katalonskoj metropoli, koji će odlučiti je li se Bartomeu osobno okoristio Barçagateom. Da ospori tvrdnje svojih članova, uprava je angažirala revizorsku kuću PriceWaterhouseCoopers, koja je u kratkom sažetku revizije objavila da je ugovorena cijena usluga “13 Venturesa” bila u tržišnim okvirima te da nije bilo korupcije. Međutim, Barcelona nema uvid u cijeli revizorski izvještaj, koji je zapečaćen kao dokaz do suđenja.

Bartomeu je ušao u vrh uprave 2010. kao dopredsjednik, kad je Sandro Rosell pobijedio na predsjedničkim izborima. Kad je Rosell u siječnju 2014. godine odstupio zbog optužbe za korupciju i utaju poreza pri kupnji Neymara, Bartomeu je uskočio u predsjedničku fotelju. Iako je u međuvremenu i on kazneno prijavljen zbog financijskih malverzacija u vezi s Neymarom, trostruka kruna nogometaša 2015. omogućila mu je pobjedu s 54 posto glasova na izborima.

Tad se još sve odvijalo po željama Katalonaca jer je pakleni trozubac MSN (Messi, Suárez, Neymar) pod vodstvom Luisa Enriquea neumoljivo trpao golove, a momčad je krajem ožujka 2016. godine odmicala Realu za deset bodova, imala domaći kup “u džepu” i čekala Atlético u četvrtfinalu Lige prvaka.

Preokret iz noćne more nastupio je 26. ožujka, kad je preminuo Johan Cruyff, ključna Barçina ličnost do Messija. Ostavši bez svog srećonosca, izgubili su El clasico kod kuće u dramatičnoj završnici, jedva sačuvali titulu i ispali iz Lige prvaka, dok je Real počeo seriju od tri europska naslova.

Suočen s Realovim usponom, Bartomeu je ispustio konce, zapustio klupsku akademiju i bacao stotine milijuna na trenutačno razvikane zvijezde bez stručne procjene njihove korisnosti u momčadi. Barcelona je inercijom od 2017. godine osvojila još dvije Primere i dva Kraljeva kupa, ali u Europi je pretrpjela četiri gostujuće katastrofe od PSG-a, Juvea, Rome i Liverpoola s jezivih 0:14.

Gubitak Neymara, čiji je ugovor PSG otkupio za rekordnih 220 milijuna, nije samo dokrajčio ubojiti trio MSN, nego je i uzdrmao Bartomeuov odnos s Messijem, Brazilčevim amigom. Da mu je predsjednik odobrio traženu povišicu, Neymar bi odbio transfer u Pariz, a Barça ne bi spiskala više od 260 milijuna eura odštete na Ousmanea Démbéléa i Philippea Coutinha.

Bartomeu će u dogledno vrijeme biti zauzet suđenjima jer je još u tijeku proces zbog navodne prijevare brazilskog ulagačkog fonda DIS-a, bivšeg suvlasnika prava na Neymara.

Nazire se pet kandidata

DIS tvrdi da ga je Barcelona zakinula za dogovoreni dio tako što je prikazala niži iznos transfera. Pola godine prije izbora nazire se pet kandidata za njegova nasljednika, od kojih je uvjerljivo najveće ime pravnik Joan Laporta, predsjednik između 2003. i 2010.

Smatran tvorcem velike Barcelone, u svojoj je vladavini doveo prijelomne igrače Ronaldinha i Samuela Eto’a, nadzirao Messijev uspon i angažirao za trenere Franka Rijkaarda i Pepa Guardiolu. Njegova četiri španjolska naslova i dvije Lige prvaka čine ga i dalje popularnim među navijačima.

Menadžer Víctor Font neko je vrijeme slovio kao glavni kandidat jer je obećao dovesti Xavija Hernándeza za trenera, no Xavi je u međuvremenu objavio da neće podržati nijednog kandidata.

Fort zagovara potpunu rekonstrukciju kluba od vrha do dna, s čime se slaže i Piqué. Poduzetnik Agustí Benedito dvaput se natjecao i oba puta završio na drugom mjestu. Nije odustao i računa na glasove starijih članova.

Odvjetnik Toni Freixa zabavljač je i dobar komunikator, ali iznad svega zloguki prorok: prije tri godine predvidio je kamo vodi Bartomeuova politika.

Poduzetnik Juan Rosell svidjet će se glasačima kojima je stalo do reda i razvidnosti u klupskim financijama. Pobjednik bi mogao biti onaj koga podrži Messi, no ako kani otići idućeg lipnja, nije izvjesno da će podržati ikoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije