Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKO SOKOLOVO

Sudački ekspert o derbiju: To je presedan, ne znam za takav primjer igdje u Europi

Dinamo podignuo pehar za nalov prvaka Hrvatske
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
23.05.2022.
u 20:51

Žutih kartona je u ovoj sezoni bilo 798, crvenih 33 i kaznenih udaraca 66. U prošloj sezoni bilo je 735 žutih kartona, 40 crvenih i 71 kazneni udarac.

Sudački ekspert Marijo Strahonja u HRT-ovoj emisiji Stadion komentirao je suđenje posljednjeg kola ovosezonske Prve HNL, koju je osvojio Dinamo, i otkrio koliko je zadovoljan djeliteljima pravde na najvišoj razini hrvatskog nogometa.

Poseban osvrt svakako će imati utakmica Dinama i Hajduka (3:1), koja se riješila u sudačkoj nadoknadi i sama po sebi bila je iznimno izazovna.

- Sezona nije bila laka ni jednostavna za suce jer su se četiri kluba praktički do kraja borila za naslov i svaka greška se secirala. U konačnici, dao bih sucima ocjenu minus četiri - kazao je na samom početku Strahonja.

Veliki derbi dobio je 26-godišnji Patrik Kolarić, kojem se ukazala ovakva prilika jer utakmica nije imala natjecateljski značaj, ali je svejedno značajna sama po sebi i za perspektivnog arbitra odlična škola.

21.05.2022., Stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 36. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

- Ovo je presedan, nemam spoznaje da se u ijednoj europskoj ligi dogodilo išta slično. To je moglo biti skupo za Kolarića, ali pokazao je da se radi o izrazitom talentu. Dodijelio bih mu vrlo visoku ocjenu - kazao je Strahonja pa se osvrnuo na ruku Marka Livaje kod gola:

- Nije sam to mogao vidjeti i prepustio je da VAR soba odradi svoje. Uz to, pokazao je hladnokrvnost i mirnoću. Što se tiče potencijalnog prekršaja prije trećeg gola Dinama rekao bih da je to nogometno prihvatljiv duel. Na usporenoj snimci bi se možda mogao dosuditi prekršaj, ali to je prihvatljiv duel. Ono što me se dojmilo, jest da Kolarić nije odstupio od svoje odluke. Velika pohvala!

Ostale utakmice izazvale su osjetno manje pažnje, ali bilo je posla. Kristijan Lovrić, prema Strahonji, dobio je u 81. minuti opravdano crveni karton. Iako, Ante Čulina prvo mu je dodijelio žuti karton.

- Iz tog razloga moram pohvaliti reakciju iz VAR sobe, to je apsolutno opravdano crveni karton - naglasio je sudački ekspert, koji za preostale utakmice nije imao nikakvih primjedbi ili naglasaka, no imao je za kompletnu sezonu.

Primjerice, žutih kartona bilo je 798, crvenih 33 i kaznenih udaraca 66. U prošloj sezoni bilo je 735 žutih kartona, 40 crvenih i 71 kazneni udarac. Mario Zebec i Duje Strukan sudili su najviše - 18 utakmica. Zebec i Pejin dosudili su najviše kaznenih udaraca - osam. Taj dvojac dodijelio je i najviše crvenih kartona - pet. A najbolji prema Strahonji?

- Dario Bel. Nije mi bilo lako odlučiti, ali derbi na Poljudu i utakmicu Rijeke i Dinama na Rujevici odradio je vrhunski. Zaslužio je, dobiva i međunarodna priznanja - zaključio je Strahonja i napomenuo da prostora za napredak svih sudaca još itekako postoji te da će se iskoristiti u narednoj sezoni, kao i onima nakon zbog pomoći koju donosi VAR.

Standings provided by SofaScore LiveScore

>>> Dinamovci oduševljeni pobjedom za kraj trofejne sezone

Komentara 1

RA
radolizem
00:15 24.05.2022.

Gledam večeras Otvoreno. Zdravka Mamića u Hrvatskoj nema 2 godine , a večeras u emisiji Otvoreno ,njegovo je ime izgovoreno 24 puta. Pri tome ime predsjednika HNS-a Marijana Kustića ili predsjednika Hajduka Lukše Jakobušića nije izgovoreno niti jedanput. Pametnome dosta! Za dobrim se konjem prašina diže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije