Naslovnica Sport HNL

Suci su se kadrovirali po podobnosti i vezama, a sad plaćamo cijenu

Skorašnje uvođenje VAR-a neće puno toga promijeniti. Hrvati su drugi na svijetu u nogometu, ali naših sudaca nema u elitnoj skupini Uefinih natjecanja.
07. listopada 2019. u 06:45 10 komentara 2109 prikaza
Suci
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon 11. kola Prve HNL jasno je da je uvjerljivo najveći problem – suđenje. Nažalost, rezultat subotnje utakmice Osijeka i Gorice nije odlučila kvaliteta igrača na terenu, već ga je pogrešnom odlukom skrojio sudac Ivan Vučković te tako gostima uzeo tri boda koje su imali do te nesretne 75. minute.

Nenad Črnko Nenad Črnko Evo kako predsjednik Gorice komentira poraz u Osijeku

Ono što je najgore za Goricu jest činjenica da je ove sezone već više puta oštećena, primjerice na Poljudu im nije dosuđen čisti 11-erac. Gorica je ustvari samo kolateralna žrtva, nju je najlakše oštetiti jer je uvjetno rečeno manji klub. A naši suci proteklih godina kao da sude po špranci “bitno je ne zamjeriti se najmoćnijima”.

A Osijek, koji je proteklih sezona puno uložio u momčad, a sada gradi i novi stadion, itekako je moćan. Osječki bazen već dugo drma sudačkom organizacijom, pa će neki reći da sudačka “krađa” Gorice, kao i prije koje kolo Rijeke protiv Osijeka na Rujevici, možda i nisu sasvim slučajne. U to da ima namjere ipak ne želimo vjerovati, ali takve greške koje kroje ljestvicu moraju što prije prestati.

Ivana Habazin i James Ali-Bashir Skandal Otkriven razlog zbog čega je napadnut trener Ivane Habazin

A to se može jedino korjenitim promjenama u sudačkoj organizaciji. Koliko je suđenje loše, najbolje potvrđuje što je prije četiri kola i sam IO HNS-a prozvao Sudačku organizaciju. Iako, teško je nešto na brzinu promijeniti jer problem je dugogodišnja loša selekcija, kadroviranje sudaca po rodbinskoj vezi, po podobnosti, a ne po kvaliteti.

I zato se ne zavaravajmo, skorašnje uvođenje VAR-a neće puno toga promijeniti. Hrvati su drugi na svijetu u nogometu, ali naših sudaca nema u elitnoj skupini Uefinih natjecanja.

Đoković Ivanišević UNATOČ TITULI Tuga u taboru Novaka Đokovića, zbog Ivaniševićeve sestre se nije slavilo

Tamo svog predstavnika imaju Bugarska, Slovenija, Srbija, Rumunjska, Mađarska.., sve zemlje koje su po nogometnim rezultatima iza nas.  Po tome koliko su naši suci na cijeni u Uefi, mi smo liliputanci. Netko bi, gospodo, zbog toga trebao odgovarati. I to odmah.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • san.martino:

    Hdz i tu ima svoje prste!

  • Hrabraja:

    Žao mi je hejtera ali naši suci sude vani, Bebek i Strahonja su sudili ligu prvaka. Sada je je jedna generacija međunarodnih sudaca koja nije na razini ali dolaze mlade snage.

  • Zeljo1:

    Zato i sude u evropskom natjecanju.