Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNA OD NAJBOLJIH IGRAČICA U POVIJESTI

Tuga u Splitu: Proslavljena hrvatska košarkašica Žana Lelas tragično preminula

Screesnhot
15.09.2021.
u 11:33

Žana Lelas hrvatska je košarkašica, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Nastupajući za ŽKK Croatia, 1995. bila je treći strijelac sezone u Kupu Lilliane Ronchetti

Žana Lelas jedna je od najuspješnijih hrvatskih košarkašica u povijesti, ali sportski uspjeh nije joj donio potpunu sreću. Ova 51-godišnjakinja tragično je preminula. 

Žana Lelas bivša je hrvatska košarkašica, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Nastupajući za ŽKK Croatia, 1995. bila je treći strijelac sezone u Kupu Lilliane Ronchetti, s prosjekom od 20,9 poena po utakmici. 

Vodila je Košarkašku akademiju Žana Lelas, koja je polako ali sigurno postala jedan od najboljih ženskih košarkaških kolektiva u Hrvatskoj posljednjih godina. Klub je osnovan u srpnju 2016. godine. Do osnivanja je došlo zbog općenito lošeg stanja u kojem se nalazila ženska košarka na području Grada Splita i Županije.

Upravo u akademiji joj je pomagao i njen suprug Vjekoslav Lokica, inače nogometni trener. Nekadašnji je trener nogometaša Šibenika (u dva navrata), Osijeka, Rijeke, Marsonije, Posušja, Hrvatskog dragovoljca, Zagreba, Splita...

– Mi smo klub koji funkcionira praktički bez ikakve financijske pomoći Grada, sponzora... Financiramo se iz članarina, pomažu nam i roditelji, pa je logično da naša najbolja djeca prelaze u KK Split, koji nam ustupa dvoranu na Gripama. Trenutačno u mlađim kategorijama KK Split nastupa 10 do 15 dječaka koji su bili kod nas – rekao je prije dvije godine Vjekoslav Lokica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije