Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki okršaj (20.15)

Stožice će kipjeti, Slovenija favorit, Hrvatska će vrebati

storyeditor/2022-06-29/HrvatskaSlovenija1_pxl_spo_251122.jpg
30.06.2022.
u 12:15

Protiv Slovenije hrvatska košarkaška reprezentacija odigrala je svoju prvu, povijesnu, utakmicu (u svibnju 1992.) a legendarni Dražen Petrović svoju posljednju utakmicu u životu (u lipnju 1993)

Košarkaši Slovenije i Hrvatske večeras će odigrati jednu od najvećih međusobnih utakmica ikad odigranih (20.15). Doduše, nije riječ o utakmici za trofej, pa čak ni za zonu medalja na nekom velikom natjecanju, nego o borbi za preživljavanje.

Naime, nakon prve četiri kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo obje su selekcije u nezavidnom položaju. Nešto manje Slovenija, a više Hrvatska.

Stigli su dani istine

Nakon početne dvije pobjede (nad Hrvatskom i Švedskom), Slovenci su nenadano izgubili obje utakmice od Finaca i sada imaju skor 2-2. Hrvatska je pak u kvalifikacije za Mundijal krenula s čak tri poraza (Slovenija doma, Finska u gostima, Švedska doma), a onda se u Norrköpingu dogodilo malo čudo pa su izabranici Damira Mulaomerovića u gostima pobijedili Švedsku i tako kupili nešto vremena.

No vrijeme je neumitno i dani istine su stigli. Naime, da bi prošla dalje, Hrvatskoj su potrebne pobjede. Ako to ne bude moguće izboriti večeras u Ljubljani, trebat će pobijediti Finsku u nedjelju u Rijeci uz uvjet da ti isti Finci na svom terenu pobijede Šveđane. U tom slučaju Hrvatska i Švedska izjednačile bi se po skoru, a mi bismo išli u drugi krug kvalifikacija zahvaljujući boljoj međusobnoj koš-razlici.

Sve su to elementi koji večerašnji okršaj s "janezima" čine dodatno zanimljivim s hrvatske strane. A ono sa slovenske strane što ovu utakmicu čini trenutačno najzanimljivijom u cijeloj Europi jest to što će za domaćine igrati jedan od najboljih svjetskih košarkaša Luka Dončić i što bi to trebala biti posljednja domaća utakmica za "reprezentancu" Gorana Dragića. A on je bio ključni igrač u slovenskom osvajanju naslova prvaka Europe prije pet godina.

I zato bi to trebala biti svečanost najvišeg ranga, u ispunjenim Stožicama u kojima se očekuje preko 10.000 domaćih i 500 gostujućih navijača. Naime, po Fibinim pravilima svaki domaćin dužan je gostima ponuditi pet posto ulaznica, što su Slovenci i učinili, ali Hrvatima su dali mjesta daleko od terena, negdje pod krovom. A od tih 550 ulaznica u prodaju je išlo njih 150 jer je ostatak HKS kupio za igrače i sponzore.

Inače, Hrvatska i Slovenija odigrale su niz utakmica, a nama se znakovitim čini njih pet počevši s prvom ikad odigranom otkako je Lijepa Naša samostalna, u svibnju 1992. Vrlo posebnom pokazala se i ona odigrana 1993. u kvalifikacijama za Eurobasket za koju se ispostavilo i da je posljednja u životu Dražena Petrovića.

Iz perspektive razine natjecanja, najvažniju su utakmicu Hrvati i Slovenci odigrali na Eurobasketu 2009. kada je, u četvrtfinalu, slavila Dežela.

Najslađu pobjedu Hrvatska je izborila 2013. u Celju, na Eurobasketu na kojem su izabranici Jasmina Repeše bili četvrti. Istim rezultatom (76:74), ali u korist Slovenije završila je zagrebačka utakmica ovih rivala igrana u studenom 2021. na otvaranju kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu.

I eto nas pred uzvratnom utakmicom koja i jednima i drugima život znači i u kojoj je Slovenija očigledni favorit. Kako po kladioničarima tako i po košarkaškim stručnjacima. Odgovara li to hrvatskim košarkašima za koje se zna reći da najbolje igraju kada u njih nitko ne vjeruje, za koju tezu najčešće kao pokriće služi ona pobjeda na olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Torinu 2016.?

– Mi moramo biti skromni i tražiti svoju priliku. S motivacijske strane možda je i bolje da nismo favoriti – kazuje hrvatski izbornik Damir Mulaomerović svjestan da je pozornica priređena za slovensku svetkovinu.

A u Sloveniji je zanimanje za ovu utakmicu takvo da ni gradski sportski oci (ljudi zaduženi za sport u ljubljanskom poglavarstvu) nisu mogli do ulaznice. Da je bilo montirati košarkaško igralište na obližnjem nogometom stadionu, dojma smo da bi tribine bile pune jer i puno hrvatskih poklonika košarke ostalo je razočarano.

Bit će to vrlo zanimljiv dvoboj iz više perspektiva, pa tako i iz one koja kaže da prednost imaju one momčadi koje imaju bolje bekove. A evidentno je da je Slovenija jača na bekovskim (G. Dragić, Dončić), a Hrvatska na pozicijama od tri do pet (Hezonja, Bogdanović, Zubac, Žižić).

– Odlučit će inspiracija na terenu, osjećaj gdje i kako probati kažnjavati suparnika uz uvjet da se jako dobro branimo – ističe Mulaomerović koji je pohvalio svog kapetana:

– Bogdanović ne samo da je naš veliki oslonac u igri nego je i pravi lider momčadi. U svakom razgovoru se to vidi, jako mu je stalo. Ovakve utakmice traže takve igrače kao što su Bojan, Hezi, Zubac, Žiža...

Nervoza velike utakmice

Bez obzira na to što utakmicu može igrati samo 12 igrača, Mulaomerović je odlučio u Ljubljanu povesti svih 16 koje je okupio na pripremama.

– To je radi poticanja zajedništva koje se oslikava i u tome što je Ramljak, premda ozlijeđen, zatražio da bude s nama. Obično su ozlijeđeni igrači u ovakvim prilikama odlazili, a on nije. Tako se gradi kult reprezentacije.

U tome je pomogla i ugodna večera izvan hotela.

– Da, bili smo svi zajedno u restoranu pored mora da se igrači malo podruže i da izađemo iz hotela, da dobijemo na sinergiji. Doduše, tijekom priprema nismo imali ni najmanji problem. Trenirali smo intenzivno i kako se utakmica približavala, osjećala se pozitivna nervoza – rekao je hrvatski izbornik.

A i on se ovih dana suočio s pitanjem svih pitanja: Kako zaustaviti Dončića?

– Moramo timskom obranom probati prisiliti ga na što više loših šuteva, no neće tu biti jedini posao zaustaviti Dončića. Puno je tu dobrih igrača i možda je i bitnije da se ostali ne razigraju.

Premda će igrati bez NBA-jevca Čančara i šutera Prepeliča, Hrvatska će biti i više hendikepirana što je objasnio i kapetan Bogdanović koji se osvrnuo na neigranje Šarića, Simona i Krušlina, ali i vrsnog defenzivca Ramljaka.

– Fali nam dosta igrača, posebno onih koji su jači na lopti. No, i uz te izostanke dosta smo dobri i ja se veselim utakmici u prepunim Stožicama. 

A nju će Bojan igrati zajedno s razigravačima Filipovićem, Rogićem i Gnjidićem, braničima Perkovićem i Mateom Drežnjakom, krilom Hezonjom, krilnim-centrima Zubčićem i Prkačinom te sa centrima Benderom, Žižićem i Zupcem.

Komentara 3

DO
DobarDomoljub
16:48 30.06.2022.

Naduvani Luka i Janezi nemaju pojma! Naši će ih rasturit, razmontirat i dokazat koliko je Hrvatska bolja od Slovenije! Nemaju šanse! Idemo Hrvatska!!!!

Avatar arba_arba
arba_arba
14:49 30.06.2022.

U 30 godina Hrvatska od velesile pala na razinu Malte i Luxenburga, a Slovenija sa razine Inonezije postala velesila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije