Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspliće se afera "Panama Papers"

Što će biti s Rijekom osude li Volpija za utaju poreza?

Gabriele Volpi
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/5
07.05.2016.
u 10:07

Tereti ga da nije platio porez od 8,5 milijuna eura za kupnju zrakoplova vrijednog 40 milijuna eura

Većinski vlasnik Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka Talijan Gabriele Volpi nalazi se pod istragom zbog utaje poreza. Nakon što se njegovo ime pojavilo u aferi “Panama Papers”, talijanska financijska policija malo je jače pročešljala Volpijevo poslovanje i pronašla da ga može teretiti za utaju oko osam i pol milijuna eura poreza, koji nije platio na vrijednost kupljenog zrakoplova Gulfstream.

Prema navodima agencije Ansa, taj je zrakoplov još prije zaplijenjen u zračnoj luci u Genovi neposredno prije jednog polijetanja. Vrijednost mu je 40 milijuna eura, a može primiti 19 osoba. Volpi ga je prije svega koristio za interkontinentalne letove, najčešće za put u Nigeriju, gdje se njegova kompanija Orlean Invest bavi logistikom u naftnom sektoru. Ansa navodi da je Volpi kupio zrakoplov u SAD-u, ali je “zaboravio” platiti porez.

Formalno u vlasništvu Danaca

Zrakoplov je formalno u vlasništvu jedne danske tvrtke, ali kako je Volpi bio njegov jedini korisnik, poreznicima je sinulo da bi mogli teretiti Volpija za nezakonit uvoz letjelice u Italiju i neplaćanje pripadajućeg poreza.

U istoj akciji zaplijenjen i zrakoplov Falcon 900, manji i jeftiniji (vrijednost 7,5 milijuna eura), u vlasništvu Volpijeva bliskog suradnika Giana Angela Perruccija, koji je također obuhvaćen ovom istragom. Doduše, njega terete i da je izbjegavao plaćanje poreza držanjem novca na jednom offshore računu te je njegovo ime također na podugačkom popisu osumnjičenika u aferi “Panama Papers”.

Volpi je vlasnik vaterpolskog giganta Pro Recco i nižerazrednog nogometnog kluba Spezia. U hrvatski sport ušao je pomažući vaterpolski klub Primorje, preko svog prijatelja i suradnika Predraga Slobode, predsjednika Primorja i Hrvatskoga vaterpolskog saveza. Primorje je ostavio Slobodi, ali je zato čvršće ušao u nogometni klub Rijeku saniravši na početku dug od 32 milijuna kuna. Prije četiri godine postao je većinski vlasnik toga kluba, a za predsjednika je postavio Damira Miškovića, također svojeg suradnika iz Orlean Investa.

Zapravo, Rijekin vlasnik je fondacija Social Sport sa sjedištem u Nizozemskoj.

– Zaklada Social Sport ulaže u mlade iz socijalnih i sportskih pobuda. To, dakle, nije biznis. Odvajamo dva posto od zarade svih naših nigerijskih tvrtki, otprilike 25 milijuna dolara godišnje. Dijelom toga novca pomažemo sportu u Nigeriji, konkretno financiramo jednu nogometnu akademiju – otkrio nam je za jednog susreta u Rijeci.

Imaju 15.000 zaposlenika

Social Sport nije umiješan u ovu aferu, ne dovodi se u vezu s utajom poreza pa značajnijih posljedica za nogometni klub s Kantride ne bi trebalo biti.

Predrag Sloboda (66), koji je odnedavno u mirovini, nije nam se jučer javljao na mobitel, ali u jednom prijašnjem razgovoru objasnio nam je da s Volpijem surađuje više od 30 godina, da su dobri prijatelji (Sloboda je bio i dopredsjednik Pro Recca), ali da Pro Recco ne financira Primorje. A o poslu u zapadnoj Africi kazao je:

– Holding Orlean Invest ne bavi se eksploatacijom nafte, mi smo logistika u naftnom sektoru. Po cijelom svijetu imamo oko 15.000 zaposlenih. U Nigeriju smo uložili oko pet milijardi dolara, a planirano je da se u sljedećih deset godina investira još toliko.

Napomenuo je tada da se u Nigeriji ne boji za svoju sigurnost, iako je incidenata bilo, ali podalje od Orlean Investa.

>>Volpi izlazi iz Pro Recca, Primorje i Rijeka zbrinuti!

Komentara 5

MI
milanmankas
14:18 07.05.2016.

Gotovo je gotovo s HNK-a, hahaha! Poz.iz Zagreba

Avatar Bekrija
Bekrija
10:14 07.05.2016.

Ma kad ga Mamić i Šuker podržavaju onda je sigurno nevin, pošten...., a napada ga UDBA i komunisti! Močvara!

Avatar Bekrija
Bekrija
11:54 07.05.2016.

Da li će sad biti sazvana presica u Maksiću, kad slijede jadikovke iz Kartela da udba i komunisti ruše Rvata Volpia!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije