Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postao je zvijezda

Štimac: Samo se kod nas sumnjalo u Bilića, a vidite kako ga sad cijene

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
26.10.2015.
u 17:15

U Rusiji on nije došao do izražaja, u Turskoj se mogao tek nazrijeti, dok je u Engleskoj napokon ugledao svjetlo dana u najglamuroznijem obliku.

Gledajući samo suhu statistiku, Slaven Bilić s West Hamom nije uvjerljivo prešišao svoga prethodnika na klupi Sama Allardycea. Čekićari nakon deset kola Premijerne lige imaju samo tri boda više nego u istom razdoblju prošle sezone, međutim, govorimo li samo o dojmu njihovih izvedbi, percepciji Bilićeva opusa u Engleskoj i odjeku njegovih epskih pobjeda, istočni London više nije nogometna periferija.

Slaven Bilić, hrvatski nogometni stručnjak broj 1, proživljava najveće trenutke trenerske karijere. Potpuno sazrio, distanciran od raznih utjecaja kojima je bio podložan i od estradizacije svoga imena, rokerskog backgrounda, naušnica i tetovaža, neovisan i samostalan, Slaven je omogućio eksploziju svome trenerskom talentu.

U Rusiji on nije došao do izražaja, u Turskoj se mogao tek nazrijeti, dok je u Engleskoj napokon ugledao svjetlo dana u najglamuroznijem obliku. Da, Slaven izrasta u trenera svjetske klase čije znanje, karizma, stav, šarm i inteligencija jamče uzlet u najveće svjetske klubove. Onako kako su se uspinjali Klopp, Villas-Boas, Luis Enrique ili Simeone.

Ispred Kloppa i Mancinija

I malo tko od spomenutih trenerskih velikana ima životopis poput Slavena Bilića, čovjeka koji je u bogatoj karijeri skidao velikane poput Löwa, zatim Hiddinka i Trapattonija, a u ovoj sezoni priuštio si je Wengera i Mourinha.

S ovakvim megaskalpovima i sa samo jednom briljantnom sezonom u West Hamu, Biliću će biti širom otvorena vrata Chelseaja ili Manchester Cityja. Trener za kojim će se otimati najbogatiji klubovi na Otoku. I koji će strelovito napredovati na svjetskoj rang-listi trenera. Trenutačno je na 59. mjestu kao najbolje plasirani hrvatski stručnjak (drugi je Dalić na 277. mjestu) i u leđa mu gledaju F. De Boer (60.), Klopp (62.), R. Koeman (69.), Mancini (71.)...

Bilićevim uspjesima s West Hamom vesele se i njegovi nekadašnji suigrači. Razgovarali smo s bivšim igračem čekićara Igorom Štimcem.

– Nije me iznenadio Slavenov uspjeh. Ja sam ga kao prijatelj i bivši igrač West Hama i priželjkivao. Samo se kod nas sumnjalo u Slavena, a vidite kako ga tretiraju Englezi. Poslije svake njegove utakmice razmijenimo SMS ili se čujemo, čestitam mu na svakoj pobjedi. Oko Nove godine otići ću i na jednu utakmicu – kaže Štimac.

Tvrdi kako je Bilić fenomenalno iskoristio proračun u prijelaznom roku...

– I na ruku mu ide što su se stvari u engleskom nogometu promijenile. Više nema velike razlike između Top 5 i ostatka lige – dodaje Štimac.

Treba prigušiti ambicije

Gdje vidite West Ham u drugom dijelu i na kraju sezone?

– Sigurno su ambicije kluba sada nabujale, ali Slaven će ih znati prigušiti i svesti u normalne okvire. Najteže razdoblje tek mu dolazi, prosinac, siječanj i veljača, kada se mnogo toga odlučuje i kada samo jedna ozljeda važnoga igrača može dovesti do enormnoga pada. Slavenu je u prvoj sezoni važno biti među prvih deset, a onda u sljedećoj napraviti korak naprijed – zaključio je Štimac.

>>Ovo su u povijesti napravili samo Slaven Bilić i Sir Alex Ferguson!

>>Mourinho izbjegao novinare, a Bilić poručio: Suosjećam s njim!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije