Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WE GLOBAL FOOTBALL

Statističari izračunali šanse Hrvatske za plasman na Euro. Sedmi smo favoriti kvalifikacija

Fotoreporter Pixsella Igor Kralj dobitnik je priznanja za fotografiju Hrvatskog zbora sportskih novinara
Igor Kralj/PIXSELL
25.03.2023.
u 07:00

Kad su izvučene kvalifikacijske skupine, procjene su govorile da nam je Turska najveći suparnik, prema statističkoj stranici današnji suparnik Wales najveća nam je opasnost

Danas na Poljudu Hrvatska kreće na svoj novi kvalifikacijski put, naši nogometaši protiv Walesa otvaraju kvalifikacije te se nadamo da će biti uspješni na tom putu do Njemačke 2024. godine kao što su bili u gotovo svim dosadašnjim kvalifikacijama za velika natjecanja. Podsjetimo, Hrvatska se nije plasirala ne Euro 2000. godine, koji se igrao u Belgiji i Nizozemskoj, a od svjetskih smotri propustila je samo onu u Južnoafričkoj Republici 2010. godine.

Wales opasniji od Turske

Osim protiv Walesa u kvalifikacijskoj skupini, u ovom ciklusu (u utorak) Hrvatska će igrati protiv Turske u Bursi, a suparnici su nam još Armenija i Letonija. Po svemu sudeći Hrvatska bi trebala krenuti na Euro u jednom od deset njemačkih gradova domaćina. Ždrijeb nam je podario prilično laganu, izuzetno prolaznu skupinu i ne izboriti jedno od prva dva mjesta u ovoj skupini bio bi nevjerojatan podbačaj. Ne stvaramo pritisak takvim stavom, to je realnost i objektivna snaga naše reprezentacije. Ne mislimo samo mi kako je sigurno da će se Hrvatska izravno kvalificirati, razni kompjutorski izračuni guraju nas u sam vrh, među reprezentacije koje će sigurno izboriti Euro u Njemačkoj.

Primjerice, statističari iz We Global Footballa našoj reprezentaciji dali su procjenu od 91,48 posto da će igrati na Euru, i to da će se izravno kvalificirati. Po njima je Hrvatska sedma po tom postotku, prvi je Portugal s 99,44 posto, slijedi Danska s 99,32, a bolji postotak od Hrvatske imaju još Švicarska, Srbija, Belgija i Poljska. Naši suparnici u skupini ne stoje baš najbolje po tim izračunima, Turska je tek na 28. mjestu, sa samo 27,80 posto šanse da u našoj skupini bude prva ili druga, Armenija je tek 39, s 2,44 posto šanse da ode izravno na Euro.

Kad su izvučene kvalifikacijske skupine, procjene su govorile da nam je Turska najveći suparnik, prema spomenutoj stranici današnji suparnik Wales najveća nam je opasnost, na 14. je mjestu sa 77,96 posto šanse da kroz našu kvalifikacijsku skupinu izravno ode na Euro. Dakle, danas je na Poljudu protiv Walesa jako važan ispit.

Može se i kroz Ligu nacija

No to su sve računice na temu tko će izravno izboriti Europsko prvenstvo, ali postoji i dodatna mogućnost. Naime, kroz deset kvalifikacijskih skupina dobit ćemo 20 reprezentacija koje će se plasirati na Euro, uz domaćina Njemačku. Ostaju još tri prazna mjesta do ukupne brojke od 24 reprezentacije. Naime, na Euru se može i preko Lige nacija dodatnim kvalifikacijama, koje će biti u ožujku 2024. Dvanaest reprezentacija bit će odabrano na osnovi nastupa u Ligi nacija. Bit će podijeljene u tri staze, od kojih svaka sadrži četiri momčadi, s tim da će se po jedna momčad iz svake staze kvalificirati na završni turnir.

Pobjednici A, B i C Lige nacija automatski će se kvalificirati za play-off put svoje lige, osim ako se ne kvalificiraju na završni turnir u sklopu kvalifikacija. Ako se pobjednik grupe već kvalificirao u sklopu kvalifikacijske grupne faze, bit će zamijenjen sljedećom najbolje plasiranom momčadi u istoj ligi. Ima tu još nekih detalja, ali nadamo se da se tim kalkulacijama nećemo baviti i da će Dalićeve trupe izravno osigurati Euro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije