Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40. Croatia Open

Srpski dvojci natjerali Sinkoviće na maksimum, dvije pobjede blizanki Jurković

07.04.2024.
u 21:54

Naš najbolji skifist Damir Martin bio je drugi i zadovoljan ide u Varese gdje već sljedećeg vikenda nastupa na prvoj regati Svjetskog kupa u konkurenciji 30 samaca

Tijekom 40. Croatia Opena, tradicionalnog veslačkog natjecanja koje je na regatnoj stazi Jarun okupilo preko 1000 veslača iz 15 zemalja, ponajbolji svjetski dvojac bez kormilara morao se dobrano pomučiti da ostvari pobjedu. A braću Sinković na maksimalni angažman natjerale su dvije srpske posade kojima je ovo bila kvalifikacijska regata za olimpijske kvalifikacije.

I tako smo na usred Zagreba gledali "večiti derbi", veslački okršaj dvojaca bez kormilara Partizana i Crvene Zvezde (Slavnić-Pivač) u čemu je uspješniji bio crno-bijeli tandem Mačković-Vasić.

- Znali smo da će biti teško ali nisam očekivao da će biti ovako teško. Iskreno, baš nas je ubilo. Već nakon 1000 metara krenulo je preživljavanje - priznao je Martin Sinković.

- Bez utrka se ne može podizati forma i ovo će nam puno značiti za predstojeću regatu Svjetskog kupa u Vareseu. Ovo se na treningu ne može napraviti. Prva srpska posada je jako dobra i njih na početku sezone nikad ne dobijemo lako - dodao je Valent Sinković.

Ono što slijedi Sinkovićima, ali i ostalim hrvatskim olimpijcima, jest nastup na prvoj regati Svjetskog kupa u Vareseu, već sljedećeg vikenda.

- Nastupit će sve najjače posade, tri medaljaša s prošlog Svjetskog prvenstva. Znači, odmah ćemo imati punu konkurenciju i tome se veselim - najavljuje Martin.

- Bit će to jako dobar pokazatelj kako stojimo u olimpijskoj godini.

Slično razmišlja i skifist Damir Martin koji će u Vareseu nastupiti u konkurenciji 30 samaca što znači da će imati četiri utrke dan za danom.

- Da, to će biti jako dobra provjera moga sveopćeg stanja. Osim toga, stižu i svi vodeći svjetski skifist, svi osim posljednjeg olimpijskog pobjednika Ntouskosa.

Za razliku od braće Sinković, Damšo u svojoj jarunskoj utrci nije pobijedio svog srpskog rivala.

- Nikolaj Pimenov je dosta dobar veslač te je i on već sada u formi jer se tek treba izboriti za Olimpijske igre. No, ja sam zadovoljan sa svojom utrkom a još sam zadovoljniji kako svladavam treninge i da sam zdrav.

Osim braće Sinković, u svom čamcu (dvojac bez kormilara) pobjedu su ostvarile i hrvatske sestre, Ivana i Josipa Jurković koje i dalje žulja onaj nevjerojatan peh da su se na Svjetskom prvenstvu zarazile te tada nisu ostvarile olimpijsku normu. I zato će to morati pokušati u lipnju u Luzernu.

- Ja ću to pamtiti cijeli život ali ću i dokazati da možemo ono što smo mogli u Beogradu a bile smo spriječene bolešću - odlučno će Josipa na koju se nadovezala Ivana:

- Nikad to nećemo preboljeti no to nam je dalo dodatni motiv.

Prije olimpijskih kvalifikacija u Luzernu, cure čeka Prvenstvo Europe gdje će imati tri do četiri utrke.

- Za te završne pripreme probat ćemo naći neke sparing partnerice. Bilo bi bolje da imamo nekoga tko je brži od nas - kazale su sestre uglas i dodale da ih na olimpijskim kvalifikacijama čeka iznimna konkurencija.

- Neće tamo biti lako pobjedivih suparnica. Uostalom, nerijetko se događa da olimpijsku medalju osvoji upravo jedna od dvije posade koje su na Olimpijske igre prošle kroz kvalifikacije.

Baš kao i u subotu, Ivana i Josipa pobijedile su i u nedjeljnoj utrci pa ohrabrene s dvije pobjede kreću u nastavak sezone na čijem vrhuncu se nadaju postati prvom hrvatskom ženskom posadom na Olimpijskim igrama.

 U svakom slučaju, natjecanje koje zajedno organiziraju gradski i nacionalni veslački savezi te VK Croatia, i kojim je umješno ravnao glavni tajnik ZVS-a Josip Kostelić, bilo je jako dobra prilika za natjecateljsko uveslavanje naših olimpijaca i olimpijskih kandidatkinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije