Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALIFIKACIJE ZA EP

Srbija slavila kod Crne Gore, domaći navijači ostali nijemi na 'Kosovo je Srbija'

UEFA Euro 2024 Qualifier - Group G - Montenegro v Serbia
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.03.2023.
u 22:53

Crnogorci su sve svoje šanse propustili, a gosti su mudro čekali i na kraju dočekali pogodak vrijedan tri boda kojeg je zabio Vlahović u 78. minuti, a pobjedu je potvrdio drugi svojim golom, u sudačkoj nadoknadi.

Nogometaši Francuske, aktualni svjetski doprvaci, upisali su u drugom nastupu i drugu pobjedu u kvalifikacijskoj skupini B za odlazak na Europsko prvenstvo iduće godine. Nakon domaćih 4-0 protiv Nizozemske ovaj put je Francuska slavila u Dublinu protiv Irske 1-0. Čvrsti Irci su odolijevali do 50. minute. Dotad su zaustavili Mbappea, Griezmanna, Girouda i ostale francuske zvijezde, ali tada ih je matirao Benjamin Pavard. Iskusno su Francuzi potpuno smirili utakmicu u drugom poluvremenu i na uvijek teškom gostovanju ugrabili važna tri boda.

Nakon teškog poraza od Francuske imala je Nizozemska idealnu utakmicu za premijernu kvalifikacijsku pobjedu. U Rotterdamu su Nizozemci dočekali Gibraltar te su suparnici Hrvatske u polufinalu Lige nacija slavili 3-0. Strijelci su bili Depay u 23. te Ake dva puta, u 50. i 82. minuti. Inače, gosti su od 51. minute morali igrati s igrače manje nakon isključenja Walkera. Inače, Nizozemska je na susretu imala čak 51 udarac prema suparničkim vratima, a od toga 12 u okvir vrata. S druge strane, Gibraltar nije zaprijetio ni jednom.

U skupini G Srbija je u Podgorici pobijedila Crnu Goru 2-0 iako je domaćin bio bolji tijekom većeg dijela utakmice. No, Crnogorci su sve svoje šanse propustili, a gosti su mudro čekali i na kraju dočekali pogodak vrijedan tri boda kojeg je zabio Vlahović u 78. minuti, a pobjedu je potvrdio drugi svojim golom, u sudačkoj nadoknadi.

Za domaćina je odličnu šansu propustio Jovetić u 57. minuti kada je s vrha šesnaesterca opasno zaprijetio. Srbija je bila potpuno bezopasna u prvom dijelu, ali se mnogo toga promijenilo u nastavku, a uslijed i ulaska Dušana Vlahovića u igru. Srbija je time upisala drugu pobjedu u grupi, nakon uvodnog slavlja protiv Litve, dok je Crna Gorca ostala na tri boda osvojenih na gostovanju kod Bugarske.

A srbijanski navijači podignuli su veliki transparent upućen Mili Đukanoviću, aktualnom predsjedniku Crne Gore:

"Tvrd smo orah, voćka čudnovata, ne možeš nam omrznuti brata! Probao si polomio zube, Crnogorci izdaju ne ljube."

Uz to, navijači iz Srbije skandirali su "Kosovo je Srbija" te očekivali podršku domaćih navijača, no Crnogorci su ostali nijemi.

Prvu utakmicu u toj skupini odigrala je Mađarska koja je autoritativno krenula prema Europskom prvenstvu. Pobijedili su Mađari pred svojim navijačima, na Puskas Areni u Budimpešti, Bugarsku s 3-0. Sve je bilo riješeno nakon prvog poluvremena kada je domaćin imao prednost od tri pogotka. Strijelci su bili Vecsei u sedmoj, Szoboszlai u 26. i Adam u 39. minuti.

U skupini E Češka je gostovala u Kišinjevu kod Moldavije prilično osokoljena startnom domaćom pobjedom protiv Poljske od 3-1. No, ovaj put je Češka napadački zakazala te nije uspjela probiti domaću obranu kroz svih 90 minuta, ogled je završio bez golova.

Poljska i njen novi izbornik Fernando Santos su se uspjeli oporaviti od poraza kod Češke. Na domaćem terenu u Varšavi Poljaci nisu briljirali, ali su pobijedili Albaniju 1-0. Jedini pogodak postigao je Swiderski krajem prvog dijela, u 41. minuti. Albanci su tako porazom zakoračili u ovaj kvalifikacijski ciklus.

U skupini F švedski su nogometaši imali loš ulaz u kvalifikacije jer su poraženi na domaćem terenu od Belgije s 0-3. U drugom domaćem nastupu Šveđani su ispravili startnu pogrešku, svladali su Azerbajdžan 5-0. Forsberg je u 38. minuti načeo goste koji su sami sebi presudili. U 65. je vlastitu mrežu pogodio Mustafazade, a sve je definitivno riješeno golom Gyoekeresa u 79. minuti za 3-0. U završnici su za Šveđane još pogađali Karlsson i Elanga.

Estonci su dugo vremena, u sklopu ove skupine F, prijetili velikim iznenađenjem u Linzu. Naime, golom Sappinena u 25. minuti vodili su protiv favorizirane Austrije sve do 68. minute. Inače, Austrijanci, točnije Gregoritsch, kod 0-0 nisu realizirali jedanaesterac.

No, u 68. je Kainz zabio za 1-1, a Gregoritsch je u 88. minuti ispravio raniju pogrešku te je postigao pogodak za slavlje domaćina 2-1. Austrija je time upisala drugu pobjedu u skupini, dok su Estonci kvalifikacije otvorili porazom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije