Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANO FINALE

Francuze pogodilo prokletstvo domaćeg parketa koje vlada od 1993.

Tony Parker
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
20.09.2015.
u 08:30

Litavce je u polufinalu bodrilo oko 3000 navijača, a u finalu će ih zacijelo biti još više, puno ih živi u Velikoj Britaniji

Za naslov košarkaškog prvaka Europe danas će se u 19 sati na nogometnom stadionu u Lilleu sučeliti Španjolska i Litva, dvije eminentne košarkaške nacije čije selekcije mnogi prognozeri ipak nisu očekivali ovako daleko. Jer, i jedni i drugi bili su igrački desetkovani, posebice "furija", koja je na Eurobasket stigla bez petorke iz snova. Bez Rubija, Calderona, Navarra, Ibake i mlađeg Gasola.

Litavci nadmašili svoje snove

S druge strane, za izbornika Scariola to je značilo manje rotacija i više minuta za preostale klasne igrače (Rodriguez, Llull, Fernandez, Mirotić) među kojima se, kao svjetionik, izdigao Pau Gasol. Ovaj košarkaš Chicago Bullsa u svojoj 35. godini igra bolje no što je za Španjolsku ikad igrao. Vjerojatno je to i zato što na parketu provodi jako puno minuta svjestan da mora povući kao nikad prije. Pau to i čini pa je s prosjekom od 25.6 koševa prvi strijelac prvenstva, ali i četvrti skakač (8.4).

Na početku priprema, finale Eurobasketa za sastav koji je ostao bez braće Lavrinovič, bez NBA centra Motiejunasa (213 cm) i bez braniča Pociusa činio se tek lijepim snom, a kada su izabranici Jonasa Kazlauskasa potučeni do koljena od Hrvatske usred Kaunasa (bilo je i 12:39, a na koncu 59:72), sve ovo što im se dogodilo izgledalo je tada nemogućom misijom.

No, još jednom se pokazalo da nije važno kako momčad igra u pripremnim utakmicama, nego u onim natjecateljskim. A Litavci su rasli iz dvoboja u dvoboj. Doduše, skupinu u Rigi prošli su uz puno muke. Jedva su pobijedili Ukrajinu (69:68), od Belgije su izgubili (74:76), potom su se propisno namučili protiv Estonije (64:62) i Češke (85:81) koju su dobili tek u produžetku.

Srbija i Francuska za broncu

Da imaju jake živce za tijesne završnice dokazali su Litavci i protiv Gruzije u osmini finala (85:81), Italije u četvrtfinalu (95:85, nakon produžetka), a ponajviše protiv favorizirane Srbije u polufinalu (67:64).

Kroz "porođajne muke" prolazili su i Španjolci, koji su se u osminu finala probili u posljednji čas. Nakon poraza od Srbije i Italije, u utakmici biti ili ne biti s Nijemcima prošli su za jedan koš (77:76), zahvaljujući promašenom slobodnom bacanju njemačkog razigravača Schrodera.

Srbi će do bronce pokušati doći preko Francuza koji će pak sve učiniti da s prvenstva kojem su bili domaćini ipak odu s nekim plijenom. Jer, tricolore kao da je pogodilo prokletstvo domaćinstva koje vlada još od 1993. kada su Nijemci bili posljednji domaćini koji su osvojili naslov prvaka Europe.

Nakon toga, domaćini su osvojili još samo dvije medalje, a bili su to Turci (2001.) i Španjolci (2007.), koji su na koncu bili srebrni jer nisu podnijeli (posebice Španjolci) pritisak iščekivanja u finalima pred svojom publikom.

>> Dobiti Srbiju uz tako loš dan, to je nevjerojatno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije