Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loš pristup

Srbi su svoj balkanski mentalitet nadvladali, a mi?

Hrvatska košarkaška reprezentacija
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
03.09.2014.
u 12:45

Predstave protiv egzotičnih i nezgodnih reprezentacija, teška pobjeda nad Filipinima (u produžetku) i poraz od Senegala, nisu nešto što bi hrvatske navijače učinilo sretnima

Prije puta na veliko natjecanje hrvatski izbornik Jasmin Repeša ima običaj reći da želi da mu izabrana vrsta izgleda tako da se svaki hrvatski građanin njome može ponositi. Nažalost, hrvatski se kibic u prve tri utakmice SP-a samo jednom mogao ponositi hrvatskom košarkaškom reprezentacijom. U pobjedi nad Argentinom.

Nismo kao Germani

Predstave protiv egzotičnih i nezgodnih reprezentacija, teška pobjeda nad Filipinima (u produžetku) i poraz od Senegala, nisu nešto što bi hrvatske navijače učinilo sretnima. A te dvije skromne epizode, nakon kojih je ostao osjećaj da postoji problem u pristupu igrača prema igri, dovele su nas do stare teorije o balkanskom mentalitetu koju je obnovio sam hrvatski izbornik Jasmin Repeša.

Definiciju tog neformalnog pojma potražili smo kod priznatog sportskog psihologa Amira Zulića:

– Primijetio sam da se kod naših momčadi događa da procjenjuju ulaganje energije. U igri sa slabijima vole kalkulirati koliko je minimalno potrebno uložiti napora da bi se maksimalno dobilo, za razliku od germanskih naroda koji to uopće ne rade. Oni daju maksimum pa što bude.

Zašto nam je na tom mentalnom planu lakše igrati s jačima? Recimo, na EP-u 2007. izgubili smo od Letonije i Izraela, a pobijedili svjetskog prvaka Španjolsku, zamalo svladali svjetskog doprvaka Grčku i gotovo eliminirali moćnu Litvu.

– Nama je lako igrati s Argentinom jer igramo maksimalno pa što bude, a tako će vjerojatno biti i u susretu s Grčkom. Da su igrači isti odnos imali i prema susretu sa Senegalom, bila bi to jednostavna utakmica. To se uglavnom događa na turnirskim natjecanjima kada igrači počnu procjenjivati hoće li imati dovoljno snage za cijeli turnir pa se počnu nesvjesno dozirati. Uđete u utakmicu sa 70 posto, a suparniku krene, dobije samopouzdanje i sve se zakomplicira. Ako svaki put ne dajete maksimum, tijelo nauči oscilirati pa vas to sustigne i onda kada biste htjeli dati maksimum.

Zar nam prošli Eurobasket i četvrto mjesto nisu bili dovoljno dobra škola? Tamo smo se svojski trudili protiv reprezentacija od kojih smo nominalno bolji (Poljska, Češka, Finska), što nas je odvelo u predvorje raja.

Loši đaci u školi

– Sjetite se škole. Uvijek su postojali učenici koji cijelu godinu ne uče, imaju loše ocjene i zadnjih mjesec dana stisnu, idu na instrukcije, oko njih se svi angažiraju i oni jedva prođu. Nakon te drame svima obećaju da će biti bolje sljedeći put, no sljedeće godine ponovi se isto. To su takozvani stereotipi ponašanja.

Ali naši vodeći igrači prošle su sezone igrali u najvećim europskim klubovima, u kojima je balkanskom mentalitetu pristup valjda zabranjen?

– Katkada je to njihovo okupljanje neki okidač da se vrate tome kako su razmišljali dok su igrali na ovim prostorima. To je i problem podneblja, društva, a onda i trenera koji su ih odgajali – zaključuje Zulić.

Zanimljivo, Srbi su svoj balkanski mentalitet na SP-u nadvladali, autsajdere Egipat i Iran lako su pobijedili.

>>Ljutiti Repeša: Imamo balkanski mentalitet

>>Izbornik Grčke: Trenerski gen mi je ugradio Krešo Ćosić

Komentara 22

Avatar Django
Django
14:33 03.09.2014.

Kaže psiholog "...Primijetio sam da se kod naših momčadi događa da procjenjuju ulaganje energije. U igri sa slabijima vole kalkulirati koliko je minimalno potrebno uložiti napora da bi se maksimalno dobilo..."! Pa ovo je jedna od klasičnih definicija inteligencije! Usput, i Grci su Balkanci :-))

Avatar cluesblues
cluesblues
13:48 03.09.2014.

ma kakav "balkanski mentalitet" - repesa je provalil novu frazu iza koje ce sakrivat svoje greske i pogresne procjene, ako neko i ima nekakav balkanski mentalitet onda je to jedino on jer je usal u utakmicu sa rezervama umjesto da krene sa prvom postavom i zestoko, i odmah napravi razliku pa onda postepeno uvodi igrace s klupe i odmara stozerne igrace - a senegalci bas i nisu nekakvi bezveznjaci i nasi vise do kraja tekme nisu uspjeli uhvatit pravi ritam…repesa je iskljucivi krivac za poraz i sad se vadi na gluposti - a srbi vec desetljecima imaju vrhunske strucnjake u kosarci koji skautiraju i odgajaju mlade igrace i to je cijela prica…mi imamo perasovica koji je sigurno najbolji nas trener i ovakvi kiksevi se nebi dogadjali da on vodi repku…repesa, zatakni si taj svoj "balkanski mentailtet" za sesir...

MR
mrljatinte
15:58 03.09.2014.

Najprije @ClinOr: Pa i ne bih baš rekao da Srbi imaju prevelik utjecaj u FIBA-i. Na kraju, suci su ih vidljivo oštetili u utakmici protiv Francuske. Suđenje je na ovom SP-u općenito loše, a i na početku utakmice između Španjolske i Brazila (dok je još bila u kakvom-takvom egalu) vidjelo se da se favoriziraju domaćini. Naš poraz protiv Senegala i katastrofalna partija protiv Filipina nisu krivica nikakvog "balkanskog", "regionalnog" ili ko zna kakvog mentaliteta niti su krivica bilo koga drugoga već nas samih. Prepotentnost, bahatos, i princip "lako ćemo", izjave prije susreta sa Senegalom poput "Nemamo pojma o njima" i "Siguran sam jedino da ne igra El Hadji Diouf" smo si sami stavili u glavu. A najveću krivicu u tome snosi izbornik Repeša koji očito takvo ponašanje još i potiče. O njegovim potezima ne treba ni govoriti. I uvijek mu je netko drugi kriv, e to je njegov mentalitet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije