Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči Lige nacija

Srbi predstavili dres: Inspiriran velikom svjetskom ličnošću rođenom u Hrvatskoj

Srbija - novi dres inspiriran Teslom
Foto: Twitter
1/4
31.08.2020.
u 18:23

Srpski nogometni savez na svojoj je stranici predstavio posebno dizajnirani novi Pumin dres inspiriran Nikolom Teslom.

Srpska nogometna reprezentacija početkom rujna počinje s nastupima u Ligi nacija. Protiv Rusije će igrati 3. rujna u Moskvi, a tri dana kasnije dočekuje Tursku.

Novo natjecanje započet će i u novom dresu koji je inspiriranim likom i djelom Nikole Tesle. Srpski nogometni savez na svojoj je stranici predstavio posebno dizajnirani novi Pumin dres inspiriran jednim od najvećih izumitelja svih vremena.

Inače, Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. u Smiljanu kraj Gospića. Bio je hrvatski i američki elektroinženjer i izumitelj podrijetlom Srbin iz Hrvatske. Rođen u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume.

Jedan je od najvećih, a istodobno najmanje priznatih izumitelja 20. stoljeća. Njegovi izumi na području elektrotehnike i otkrića iz fizike ostavili su snažan pečat ne samo na svjetsku znanost nego se i njihova primjena odrazila i na poboljšanje kvalitete života uopće. Među ostalim, izumio je motor na izmjeničnu struju, što je temelj današnje pogonske elektrotehnike.

Ostavio je više od 700 patenata, a mnogi njegovi izumi još su obavijeni velom tajne. Čovjek koji je prokrčio put tehnološkom razvoju modernog doba umro je u New Yorku bez javnog priznanja, pomalo zaboravljen i osamljen. U njegovu rodnom Smiljanu nalazi se memorijalni centar „Nikola Tesla“, a u Zagrebu njegovo ime nosi Tehnički muzej.

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
20:52 31.08.2020.

Serbi kao zaseban narod ne postoje, niti se u ijednom relevatnom povijesnom dokumentu prije 12. st spominju, postoju samo popravoslavljeni Hrvati koji govore Hrvatskim jezikom a pišu grčkim pismom

RA
Rale1608
00:21 01.09.2020.

Nije li Tesla sahranjen uz Tamo daleko i Srpskom zastavom? A gde se nalazi Teslina urna? Koja zastava je na poštanskoj marki izatoj Tesli u cast pored americke?

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
19:26 31.08.2020.

Đaba im dres, kad loše igraju nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije