Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMATERSKI SPORT

Sportske igre mladih uskoro se šire i na Makedoniju

Sportske igre mladih
Foto: Vecernji.hr
1/2
04.01.2018.
u 15:40

Sportske igre mladih trenutno organiziraju se u 3 zemlje u regiji: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Samo u 2017. godini natjecalo se  više od 160.000 sudionika.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev u pratnji ravnatelja Agencije za mlade i šport republike Makedonije Darka Kevski i drugig dužnosnika sastao se s delegacijom regionalne nevladine inicijative Sportske igre mladih koju su predstavljali predsjednik sportskih igara mladih Zdravko Marić u pratnji izvršnog direktora Tihomira Gudića i ostalih članova organizacijskih odbora.

Na sastanku u Skoplju gosti su kroz uspješne primjere iz proteklih 21 godinu postojanja, predstavilii planove za razvoj i uključivanje novih zemalja u daljnju organizaciju ovog sportskog događaja. Republika Makedonija će tako ove godine sudjelovati s više natjecanja, jer već prošle godine su određena djeca sudjelovala na međunarodnoj završnici u Splitu. 

Premijer Zaev, pozdravio je inicijativu i pokazao zanimanje da ova sportska inicijativa u bliskoj budućnosti kao Republika Makedonija. Iskazao je interes da u budućnosti Makedonija bude dio sport igara mladih.

Također je istaknuo da su prednosti uključenja u projekt veće od samo promocije sporta i te da se radi o europskim vrijednostima koje uče mlade ljude da stvaraju nove mreže poznanstva i kontakte s vršnjacima iz regije. Djeca i mladi na taj način razvijaju zdrave sportske navike i prihvaćanje različitosti, tolerancije i odgoj u duhu natjecanja, fair play, konkurentnosti i timskog rada, što su osnovne vrijednosti na kojima se zasnivaju europske kulture.

Sportske igre mladih su najveća sportska amaterska manifestacija za djecu i mlade u Europi. Okupljaju djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i omogućavaju besplatno sudjelovanje u natjecanjima u 10 sportova.

Sportske igre mladih započele su 1996. godine u Splitu, sa željom da se svim osnovcima i srednjoškolcima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima. Ideja je rasla i natjecanje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe. U 21 godinu postojanja okupile su više od 1,2 milijuna sudionika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije