Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTINSKI HIT

Sport u kojem bi mogli dominirati Hrvati osvaja Zagreb: 'Dolazit će nam turisti iz cijelog svijeta'

02.06.2021.
u 11:00

- Sport je izmišljen 2009. u Nizozemskoj, bivši igrač Ajaxa Michael Jansen napisao je prva pravila i tada je sve službeno krenulo.

Golf-teren, a po njemu lete nogometne lopte! Malo neobična slika, ali postaje uobičajena na golf-terenima u zagrebačkom Riverside golf centru u Blatu. Slučajni prolaznici i golferi sa zanimanjem gledaju nogogolf (izvorno footgolf), sport koji je sve popularniji u svijetu.

Osnove ovog zanimljivog sporta objasnio nam je Josip Gaurina, koji je nogogolf prvi put u Hrvatsku doveo još 2011. godine, a sada je ponovno krenuo s popularizacijom za šire mase.

Obogatiti turističku ponudu

– U ovom sportu ne trebate puno opreme, dovoljne su tenisice za travu s gumenim čepićima. Kopačke su, naravno, zabranjene jer bi oštetile travu na golf-terenu. Dress code nalaže da se nosi polo-majica, a često se nose i štucne u nekim retro kombinacijama – počinje priču Gaurina pa nastavlja:

– Pravila su vrlo slična golfu, samo što je naša lopta velika nogometna, a ispucavamo je nogom, a ne palicom kao golferi. Najveća udaljenost između dvije rupe je 250 metara, najmanja oko 50 metara. Cilj je svaku rupu završiti u što manje udaraca. Igraju od jedan do četiri sudionika, svatko za sebe. Traje otprilike sat i pol ako se igra na devet rupa. Naravno, može se produljiti ako padne u vodu. Ovdje na terenu u Zagrebu lopta često završi u jezeru, ali uglavnom se do obale vrati sama pa se ne moramo kupati u vodi, ha-ha.

30.05.2021., Zagreb - Na golf terenu u Blatu odrzana je prva utakmica footgolfa. Footgolf se igra na golf terenu ali umjesto sa palicom i golf lopticom igra se sa pravom nogometnom loptom. Napravljene su posebne velike rupe za loptu, boduje se kao golf, sa sto manje udaraca nogom ubaciti loptu u rupu. Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zanimljivo, ovo je jedan od rijetkih sportova u svijetu u kojem ne postoji sudac!

– Da, nema ga čak ni na službenim natjecanjima. Igra se na poštenje, brojiš udarce drugom igraču, a on tebi.

Jesu li bivši nogometaši u prednosti kod ovog sporta?

– Stoperi i golmani najviše jer oni mogu najdalje ispucati loptu. Ali ovaj sport mogu igrati zaista svi, doslovno od 7 do 77 godina. Ne treba puno kondicije, zagriješ mišiće 2-3 minute i kreneš. Ovaj sport nije elitistički kao golf, dostupan je širim masama. A budući da se temelji na nogometu, vjerujem da može biti jako popularan i kod nas, kao što je recimo u SAD-u, Engleskoj, Francuskoj, Novom Zelandu i još nekim zemljama – kaže Gaurina.

Zanimljivo, Gaurina je nogogolf prvi put u Hrvatsku doveo 2011., bili smo tada tek 13. zemlja među stotinjak u kojima se danas igra.

– Sport je izmišljen 2009. u Nizozemskoj, bivši igrač Ajaxa Michael Jansen napisao je prva pravila i tada je sve službeno krenulo. Mi smo počeli 2011. godine. Vrlo brzo se pročulo da imamo footgolf, dolazili su nam Francuzi, Englezi, Nizozemci... Cilj nam je da se opet vrate. Ovaj sport može obogatiti turističku ponudu Zagreba, odnosno svih hrvatskih gradova u kojima bi se u budućnosti igralo. Stranci su prije znali doći ovamo, odigrati footgolf, kasnije imati momačku u gradu, pa se sutradan vratiti u Englesku, Francusku. Njima je fantastično što imamo ovakav teren u glavnom gradu, samo koji kilometar od centra jedne metropole.

Mjesta ima za sve sportove

Nogogolf na terenima u Blatu već su isprobali i bivši nogometaši Silvijo Marić, Tomo Šokota, Igor Bišćan, Alen Peternac, i svima se jako svidjelo. A kako na nogogolfere gledaju “pravi” golferi? Upitali smo to Bogdana Palovšnika, bivšeg slovenskog profesionalnog golfera, a sada sportskog direktora Riverside golf-terena u Zagrebu.

– I ja sam imao neki strah od footgolfera kada sam ih prvi put sreo prije nekoliko godina u Sloveniji. Ono, gledaš kako lete nogometne lopte po terenu i imaš otpor prema tome. No shvatio sam da su i oni sportaši koji vole svoj sport i imaju pravo uživati u njemu. Mjesta na ovim terenima u Zagrebu ima, nije da će taj sport raditi štetu na travi. Jer, više možete štete na travi napraviti golferskom palicom nego nogom. Zato ih mi podržavamo u nastojanju da populariziraju ovaj sport – zaključio je Palovšnik.

Ključne riječi

Komentara 1

PE
PenicilinZaIdiote1
11:01 02.06.2021.

Hrvatska golferska nacija? Snježna rupica championship?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije