Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI U 20. STOLJEĆU

Velikan iz Hrvatske ima svoju ulicu u Beogradu, a protivio se nacionalizmu u Jugoslaviji

ARHIVA - Pula: 16.11.1948. ro?en najpoznatiji hrvatski boksa? Mate Parlov
Dusko Marusic/Vecernji list
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.11.2023.
u 21:11

Monumentalni spomenik Mati Parlovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebao bi biti postavljen tijekom 2024. godine, a u izvedbi akademskog kipara Jurkića bit će izliven u bronci i s postoljem visok gotovo 3.5 metra.

Predstavnici Hrvatskog boksačkog saveza i Splitsko-dalmatinske županije dogovorili su završne korake u postavljanju spomenika Mati Parlovu, najvećem boksaču i sportašu Hrvatske u 20. stoljeću, u njegovu rodnom kraju.

Mate Parlov, porijeklom je iz Ričica kod Imotskog, a rođen je u Splitu 1948. godine, dok je najveće uspjehe postigao u Puli, koja mu se 2021. godine odužila postavljanjem spomenika. Parlov je jedini boksač u povijesti koji je ujedinio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato kao amater te europski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

Osim po brojnim titulama, Parlova se pamti po tvrdnji da je "amaterski boks daleko teži od profesionalnog". Bio je poznat protivnik nacionalizma na području bivše Jugoslavije. Sam je tvrdio da "ne može biti nacionalist jer je svjetski prvak".

Tijekom svojih 310 amaterskih mečeva doživio je tek 13 poraza. Osam puta je bio prvak Jugoslavnije u poluteškoj kategroiji, pet puta prvak Balkana, dvaput prvak Europe, a tome je dodao i dvije Zlatne rukavice u 1967. i 1969. godini.

Svjetski prvak poluteške kategorije postao je 1978. godine. U prfesionalnom boksu upisao je 29 borbi s rezimeom od 24 pobjede, dvije neriješene borbe i tri poraza. Također je uzeo titulu najboljeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća, a po njemu je nazvana i dvorana u Puli, Dom sportova "Mate Parlov".

U studenom 2021. mu je počast odala prijestonica Srbije nazvavši ulicu po njemu. Odluku je donijelo povjerenstvo Skupštine Beograda dok se tamo održavalo Svjetsko prvenstvo u boksu.

Uz čelnike HBS-a Bonu Bošnjaka i Juricu Runtića, na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji bili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ-a te pomoćnik pročelnika Željko Primorac, kao i autor spomenika, akademski kipar Anto Jurkić, koji je i autor spomenika Mati Parlovu postavljenog 2018. godine u Fažani kod Pule.

HBS navodi na svojim stranicama da je Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Hrvatskim boksačkim savezom osigurala potrebna sredstva za podizanje spomenika Parlovu, a definitivna lokacija bit će određena u dogovoru s lokalnom zajednicom.

Monumentalni spomenik Mati Parlovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebao bi biti postavljen tijekom 2024. godine, a u izvedbi akademskog kipara Jurkića bit će izliven u bronci i s postoljem visok gotovo 3.5 metra.

 

Komentara 14

Avatar Seurat
Seurat
22:37 26.11.2023.

Jugoslovenstvo je izmišljena nacija, koja je htjela apsorbirati više nacija u nemogući hibrid kultura, vjera i jezika, pritom zatirući iste, a potičući izričito jednu odabranu kao "dominantnu". Što se pokazalo kao dominantno glup izbor.

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
00:56 27.11.2023.

5 puta prvak Balkana? Pa otkad je hrvatska na Balkanu?

Avatar Jopa
Jopa
11:45 27.11.2023.

Znači nacionalizam je kada Hrvat želi biti gospodar novaca na svom teritoriju, govorim o 1971-oj...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije