Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR S MATEŠOM

Split dobiva domaćinstvo velikog europskog događaja s 9000 natjecatelja iz 50 država?

Europsko prvenstvo u vaterpolu za muškarce, polufinale, Hrvatska - Italija
Marko Lukunic/PIXSELL
09.09.2022.
u 08:11

Split bi mogao postati rekorder po broju sudionika, kojih bi moglo biti i do 9000 (iz 50 država), jer je u srcu Europe

Dijelom i zbog odlične organizacije Europskog vaterpolskog prvenstva, Split je postao zanimljiv i za domaćinstvo nekih novih, čak i većih sportskih priredbi. Ovih dana aktualizirala se mogućnost da Split dobije organizaciju Europskih igara 2027. godine. Europske su igre, kao što se zna, međunarodno (kontinentalno) multisportsko natjecanje koje je prvi put održano u Bakuu 2015. (po uzoru na Azijske igre koje su još prije postojale). Na tim prvim Igrama sudjelovalo je 50 država s 5898 sportaša u 20 sportova. Četiri godine poslije, u Minsku 2019., više od 4000 sportaša iz 50 država natjecalo se u 15 sportova.

Imaju infrastrukturu

Sljedeće Igre bit će održane sljedeće godine u Krakovu u Poljskoj, i to od 21. lipnja do 2. srpnja (25 sportova i oko 8000 sudionika). A o tome koliki su izgledi da Split dobije kontinentalne igre 2027., razgovarali smo sa Zlatkom Matešom, predsjednikom HOO-a i članom Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO).

– Mogućnost postoji, a o svemu će odlučivati splitski gradski vijećnici na sjednici koja će biti održana 15. rujna. Projekt će u naše ime predstaviti dopredsjednik HOO-a Željko Jerkov, pa ćemo vidjeti. U svakom slučaju Splitu se pruža prilika da obnovi svoje sportske objekte, a o promidžbi Splita i Hrvatske, turističkoj i svakoj drugoj, ne treba ni govoriti – kaže Mateša.

Obično je prvo pitanje pri kandidaturu za neki tako veliki sportski događaj – koliko će sve to stajati (Poljaci imaju budžet od 80 milijuna eura). Postavili smo ga i mi Mateši, iako smo pretpostavljali da točnu cifru nećemo dobiti.

– To je teško reći, ovisi o tome trebaju li se graditi novi sportski objekti ili se obnavljati stari. Split ima svu infrastrukturu, treba samo obnoviti te objekte, a to bi trebalo napraviti i bez Europskih igara. A povoljna je okolnost da se za tu namjenu može koristiti novac iz europskih fondova – istaknuo je predsjednik HOO-a napomenuvši:

– Inače protežiramo gradove koji imaju svu infrastrukturu, da se ne moraju graditi novi objekti, što bi, naravno, poskupjelo organizaciju. Radio sam Igre u Bakuu 2015. i tamo se potrošilo strahovito puno, nekoliko stotina milijuna dolara. Grad od četiri milijuna stanovnika nije tada imao pravi bazen.

Mateša dolazi u Split, na završnicu vaterpolskoga EP-a, a u društvu s njim bit će i Grk Spyros Capralos, predsjednik Europskih olimpijskih odbora i bivši vaterpolist. Ne sumnjamo da će dvojici vaterpolskih zaljubljenika (Mateša redovito rekreativno igra vaterpolo) odlična organizacija EP-a biti vrijedna preporuka za Split i Hrvatsku.

– Na potezu su sada Grad Split i hrvatska Vlada koja će, kao i u sličnim slučajevima, zasigurno dati podršku ovom projektu – zaključio je Mateša, dodavši da bi Split mogao postati rekorder po broju sudionika, moglo bi ih biti i do 9000 (iz 50 država), jer je u srcu Europe.

"Nove" Mediteranske

I letimičnim pregledom stanja sportske infrastrukture po hrvatskim gradovima jasno je da u ovom trenutku samo Split može organizirati ovakvo natjecanje. Benefiti su tu, velikih troškova ne bi trebalo biti, pa zašto ne bismo pružili podršku Europskim igrama u Splitu. Nakon Mediteranskih igara 1979. bilo bi to drugo veliko multisportsko natjecanje u gradu pod Marjanom. A zanimljivo, na dan kada će vijećnici odlučivati o ovoj ideji (15. rujna) prije 43 godine i otvoren je MIS. A taj dan je i Dan splitskog sporta!

Mali problem za Split mogao bi biti nedostatak smještajnih kapaciteta, ali i to se da riješiti uključivanjem šire regije u projekt. 

>> Novinar Večernjeg lista, Tomislav Dasović komentira Dinamovu pobjedu "Dinamo je, u svakom smislu, briljirao"

Komentara 1

VK
vječni krojf
09:14 09.09.2022.

Hajduk dobiva novi stadion od države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije