Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIO I OCA I SINA

Špaco: Čop će biti veći od oca, šteta što nije u Hajduku

'SPECIJAL MAX 09.09.2012., Trogir - Duje Cop, nogometas GNK Dinamo. Duje Cop s ocem Davorom.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
15.07.2013.
u 10:09

Duje Čop zabijao je u Europi za Hajduk i Dinamo. Za bijele je zabio rumunjskoj Unirei, a za plave protiv Sheriffa i Maribora.

Trenerski doajen Stanko Poklepović, koji je u bogatoj karijeri u rukama imao oba Čopa, tatu Davora (54) i sina Duju (23), evocirao je jednu od najneugodnijih epizoda na klupi. S Ivićem je vodio Hajduk u sezoni 1979./1980., i u jesen izgubio s bijelima od Partizana u Beogradu 0:3.

– Na lijevo krilo postavili smo Davora Čopa, a iza njega Stojka Mamića, Zdravkova brata. I kako Čopu to nije bila prirodna pozicija, stalno je ulazio u sredinu i ostavljao Mamića samoga. A na njega je išao prodorni, brzi Partizanov desni bek Nikica Klinčarski i svaki put bi ga prošao. Izgubili smo uvjerljivo, a Mamić je u tom porazu ni kriv ni dužan ispao tragičar – prisjeća se iskusni Špaco.

Nema više "killera"

Dujina je tatu, međutim, izrazito cijenio. Tvrdi da su otac i sin zapravo vrlo slični po svojim igračkim karakteristikama. Za one koji ne znaju, Davor Čop bio je, kao igrač vinkovačkog Dinama, sa 20 pogodaka prvi topnik jugoslavenske lige u sezoni 1985./1986., a godinu poslije menadžer Predrag Naletilić odveo ga je u talijansku Seriju A, u Empoli.

– Iznimne su sličnosti u njihovoj interpretaciji igre. I tata i sin sa strahovito izraženim osjećajem za igru, kombinaciju i nadasve realizaciju. Mlađi Čop pokazuje izrazitu spretnost pred golom i zaista me žalosti što je Hajduk izgubio takvoga igrača – dodaje Poklepović.

Objašnjava da Dinamo, pokraj ubojitoga Čopa, nema potrebu tražiti tzv. killera.

– U današnjem nogometu igrači te vrste zapravo su se i izgubili, nema više klasičnih, statičnih špiceva, koje obrambeni igrači lako mogu kontrolirati. Upravo je Duje taj moderan napadač, s izrazitim smislom za igru, umješan u ulascima u prostor, na kraju i u realizaciji. Igra stvara situacije za gol, a Duje kao plemeniti igrač ima osjećaj za doći u prostor i realizirati – dodaje Špaco.

Izjednačeni u trofejima

Sviđa mu se Dinamov projekt, iako snagu crpi iz inozemnih resursa.

– Mamiću treba skinuti kapu i priznati zasluge za stvaranje, korištenje i pravodobno transferiranje igrača. Pa kad me već pitate za usporedbu Davora i Duje, rekao bih da će sin napraviti veću karijeru od oca, i da će Dinamo imati velike koristi od njega; i kroz njegove igre i kroz transfer. Velika je stvar za Duju što je već eliminirao vrlo jaku konkurenciju oko sebe i nametnuo se treneru kao prvo napadačko rješenje – zaključio je Poklepović, kod kojega je Duje Čop zabio svoj jedini europski pogodak, 2010. godine protiv rumunjske Uniree.

Ni Davor ni Duje Čop nemaju nastup za A reprezentaciju, a u trofejima su izjednačeni 3-3. Ne još zadugo...

>> Dinamo ima 'španere' i publika je to prepoznala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije