Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUN EURA GODIŠNJE

Soudani otkrio zašto je odlučio ostati u Dinamu iako su ga željeli brojni klubovi

08.04.2015.,  stadion Maksimir, Zagreb - Polufinale Hrvatskog nogometnog kupa, 1. utakmica, GNK Dinamo - HNK Rijeka.  Soudani, Marko Leskovic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
01.04.2017.
u 16:55

Obećao je Soudani tada da će brzo naučiti hrvatski, tečno govori francuski, naučio je i portugalski, a onda je i ispunio obećanje. Doduše, na jučerašnjem potpisivanju ugovora govorio je francuski

El Arbi Hilel Soudani prije četiri godine došao je u Zagreb iz portugalske Vitorije. Dok smo ga čekali, menadžer Danko Đikić pričao nam je kako je zapravo bilo dramatično u Portugalu.

– Vitoria je sa Soudanijem osvojila kup, svoj prvi trofej. U Guimaraesu je bilo veliko slavlje, svi su bili na ulicama i usred noći, tijekom slavlja, Soudanija smo gotovo oteli. Znali smo da ima i drugih ponuda, da bi se sve moglo zakomplicirati ako brzo sve ne realiziramo. I tijekom noći došli smo do aerodroma i ujutro krenuli u Zagreb – govorio je Đikić uz tvrdnju:

– Dinamo je doveo pravog igrača.

Gotovo četiri godine kasnije, Soudani je još uvijek u Dinamu, a bit će i još neko vrijeme. Ne samo do ljeta kad je mogao otići bez odštete jer mu je istjecao ugovor, jer potpisao je s plavima novi ugovor na još tri godine.

– Ovo je za nas isto što je za Real potpisivanje novoga ugovora s Cristianom Ronaldom – rekao je Dinamov sportski direktor Romeo Jozak.

Soudani se brzo aklimatizirao na Dinamo i hrvatski nogomet.

– Ajde, Leko, dodaj loptu – već je nakon par treninga govorio na hrvatskom, a Jerko Leko mu je bio prevoditelj s francuskog jezika.

Obećao je Soudani tada da će brzo naučiti hrvatski, tečno govori francuski, naučio je i portugalski, a onda je i ispunio obećanje. Doduše, na jučerašnjem potpisivanju ugovora govorio je francuski.

‘Mister Derbi’ treba opravdati

– Mogao bih govoriti i na hrvatskom, ali želim se dobro izraziti pa ću govoriti francuski – kazao je Soudani i nastavio:

– Sretan sam što ću nastaviti svoju avanturu s Dinamom. Možda je trajalo malo dulje dok nisam donio odluku o ostanku, ali tu sam godinama i nije mi lako rastati se. Ktomu, moja je obitelj ovdje sretna, moji roditelji vole Zagreb i oni su bili za to da ostanem. U ovoj je momčadi puno potencijala, puno mladih igrača i želim raditi s njima, da još više dam za momčad, da ponovno budemo prvaci i da treći put otkako sam ovdje Dinamo igra u Ligi prvaka – kazao je Alžirac koji je odluku o ostanku donio prije tjedan dana.

Odavno su mu plavi nudili godišnju plaću od milijun eura, ali kako je imao mnogo ponuda, Soudani je dugo razmišljao, alžirskim je medijima znao reći da će sigurno otići, bilo je i nezadovoljstva kod njega kad ga plavi nisu pustili u Njemačku, no ocijenili su da njihov igrač vrijedi više od ponuđenog.

– Imao sam jako puno ponuda otkako sam u Dinamu, financijski najjaču ponudu imao sam iz Kine, bila je puno veća od ovoga što sam dogovorio s Dinamom. Ali, znate, nije novac sve, on ne može zamijeniti život i sreću koje imam ovdje.

Soudani je zabio puno ključnih golova, a najdraži mu je onaj protiv Salzburga s kojim je plave odveo u Ligu prvaka. Bliži se i derbi s Rijekom, mogao bi “Mister Derbi” i na Rujevici zabiti.

– Mediji su mi dali taj nadimak, treba ga opravdati. Volim zabijati, asistirati, ali nije mi to u glavi, ipak je važnije da mi budemo prvaci, da pobjeđujemo. Rijeka igra dobro, a dobro je to i za nas, izgubili smo neke bodove koje nismo smjeli i sad nas je Rijeka natjerala na punu koncentraciju.

Zabija i za vrijeme posta

Nakon fotografiranja, kad su ga željeli odvesti u prostorije klupske uprave, na odličnom je hrvatskom rekao:

– Čekajte malo, pa moram s dečkima pojesti malo kolača.

Soudani će tako biti adut plavih za nove europske kvalifikacije. Iako je to vrijeme ramazana i posta, Soudani tada igra odlično iako danju ne jede i ne pije. Klub se tada posebno brine o njemu, zacijelo mu je i to pomoglo da se odluči za ostanak, premda je to samo jedna od stvari zbog kojih se u Zagrebu i Dinamu osjeća kao kod kuće.

U Dinamo je došao za 900.000 eura odštete, imao je plaću od 500.000 eura godišnje, sad bi trebao zarađivati milijun. I na putu je da bude najbolji stranac u povijesti plavih.

Dinamov sportski direktor Romeo Jozak najavio je novi, teži put našim klubovima do skupine Lige prvaka od sezone 2018./2019.

– Za ljeto već imamo planove, u mjesec i pol dana potpisali smo 12 ugovora s mladim igračima, i kanimo se još pojačati, naš glavni skaut Marijan Vlak po cijelom je svijetu, a uskoro će biti i novih potpisa – kazao je Jozak i bocnuo Rijeku.

– U zimskoj stanci, kad su Riječani imali šest bodova prednosti, izradili su projektnu dokumentaciju za gradnju istočne tribine koja im treba za Ligu prvaka. No sad kad imaju samo četiri boda prednosti, to su zaustavili, za Europsku ligu im ne treba, valjda im je jasno da u Ligi prvaka neće igrati, stoga im je bolje taj novac potrošiti na nešto drugo. Ionako ih je u zadnje vrijeme rezultatski pratila dobra vila – aludirao je Jozak na to da će Dinamo, a ne Rijeka, biti prvak.

>> Legenda je HNL-a, ostavio je veliki trag u Dinamu i Rijeci, a danas zarađuje kao vozač

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije