Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VATRENI

Sosa je najbolje rješenje koje Hrvatska ima: Trebao bi biti nedodirljiv u prvih 11!

18.08.2021.
u 11:48

Sama činjenica da je Joachim Low uz pomoć Olivera Bierhoffa osobno tražio da se Sosa dovede u njemačku reprezentaciju već bi vam trebala biti dovoljan argument, ali valja dodati još pokoji jer ih ima puno.

Nećemo glumiti generale poslije bitke jer je takvo što najlakše raditi, ali svatko tko detaljno prati Bundesligu unazad posljednjih godinu dana ostao je iznenađen time da Borna Sosa nije pozvan u hrvatsku seniorsku nogometnu reprezentaciju, ne samo uoči Europskog prvenstva, nego i debelo prije toga.

Teško je vjerovati da je izborniku Zlatku Daliću trebao signal u obliku poziva Sosi u, pazite, njemačku nogometnu reprezentaciju (koji na kraju zbog papirologije i pravila igranja za reprezentacije nije uspio) da bi shvatio o koliko je dobrom igraču riječ.

Po uzoru na Trenta

U međuvremenu je nominalni stoper, tinejdžer Joško Gvardiol igrao na mjestu lijevog bočnog na Euru, a u reprezentaciju je tijekom proteklih godinu dana pozivan Dario Melnjak koji, uz dužno poštovanje prema njegovim igrama, objektivno igrački nije ni blizu lijevom beku Stuttgarta. Borna Sosa je uvjerljivo najbolji hrvatski lijevi bočni igrač u posljednjih godinu dana, ali i trenutačno, a pregršt je argumenata za potvrdu te činjenice.

Sama činjenica da je Joachim Low uz pomoć direktora reprezentacije Olivera Bierhoffa osobno tražio da se Sosa dovede u njemačku reprezentaciju pored Gosensa, Schulza, Maxa i Halstenberga već bi vam trebala biti dovoljan argument, ali valja dodati još pokoji jer ih ima puno.

Sosa je prošle sezone igrao kao Trent Alexander-Arnold prije dvije sezone u Liverpoolu, samo što je, za razliku od njega, igrao fenomenalno i u obrani. Od lijevih bočnih igrača u Bundesligi prošle sezone bio je uvjerljivo prvi po asistencijama (devet), a najbolji nakon njega bio je Leipzigov igrač Angelino sa šest, potom prvi po stvaranju prilika po utakmici (2,2), prvi po efikasnosti stvaranja prilika iz centaršuteva (svaki četvrti) te prvi po točnosti klizećih startova. Stuttgart prošle sezone kao nova momčad Bundeslige nije morao strahovati za lijevu stranu obrane jer kad god je neko suparničko desno krilo i uspjelo proći, Sosa bi ga stigao i nevjerojatno riskantnim, ali preciznim klizećim startom oduzeo mu loptu. Čak i ako HNS-ov stožer nije gledao utakmice Bundeslige, mogao se u to uvjeriti u utakmicama U-21 vrste u kojoj je Sosa nebrojeno mnogo puta spasio Bišćanovu momčad sjajnom obrambenom reakcijom.

Trebamo se na trenutak vratiti na njegove asistencije jer način na koji Sosa dolazi u završnu trećinu terena sjajno je gledati. Šest od devet prošlosezonskih asistencija sam je kreirao stvaranjem igrača više nakon odličnog driblinga, a osam od devet asistencija plod su centaršuta i trenutačno, uz već spomenutog Trenta te Evertonova igrača Lucasa Dignea, ima najefikasniji centaršut u klupskom nogometu među braničima.

Prošle sezone (Sofa, Whoscored) bio je u najboljoj momčadi Bundeslige, ispred Daviesa, Schulza te već spomenutog Angelina, na svojoj poziciji, a od svih hrvatskih nogometaša nijedan osim Sose i Modrića u ligama petice nije uspio biti među najboljih 11 u prvenstvu. Ove je sezone u prvom kolu, protiv Greuther Fürtha, samo potvrdio da nastavlja u istom smjeru s tri asistencije već nakon prvog kola.

14 August 2021, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Football: Bundesliga, VfB Stuttgart - SpVgg Greuther Fürth, Matchday 1 at Mercedes-Benz Arena. Stuttgart's Borna Sosa (l) in action against Fürth's Maximilian Bauer (r). Photo: Tom Weller/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. /DPA/PIXSELL
Foto: Tom Weller/DPA/PIXSELL

Da ga usporedimo s potencijalnim konkurentima, najpotentnijima se u ovom trenutku čine Borna Barišić i Domagoj Bradarić. Koliko god ima potencijala, Bradarić ispada iz te priče samo zato što je izgubio svoje mjesto u početnoj postavi Lillea jer ga je istisnuo Mandava i igrač je sa slabom minutažom, pogotovo u odnosu na ovakvog konkurenta, i nema što tražiti u prvih 11 hrvatske reprezentacije.

Barišić je, kao talisman Rangersa, nešto ozbiljniji kandidat, ali za igrača koji u svojim najboljim godinama u svim spomenutim kategorijama ima vidno slabije brojke od Sose prvi se sastav objektivnom oku ne čini kao realna opcija.

Dobra vijest i za Gvardiola

Stoga nećemo više prigovarati zašto Sosa prije nije bio pozvan u A-selekciju, nego trebamo uživati u tome što je taj poziv napokon dobio. Bude li mu karijera išla uzlazno u skladu s njegovim godinama, čeka nas bezbrižno vrijeme što se tiče pozicije lijevog bočnog, a to nije odlična samo zbog Sose, već i zbog Gvardiola koji bi napokon u reprezentaciji mogao dobivati prilike na svojoj prirodnijoj poziciji, na mjestu lijevog stopera.

Pokaže li Sosa i pola onoga što pokazuje u Stuttgartu, Dalić i njegov stožer moći će biti i više nego mirni.

Komentara 12

RE
RedTree
13:04 18.08.2021.

Ovo je za plakati, jučer hvalospjevi o Petkoviću, pa sinoć demonstracija. Ćaleta Car je trenutno naš jedini stoper, koji nije u poznim godinama ili mulac i igra lige petice, pa je nakon odluke kluba prošao dugotrajno hlađenje u reprezentaciji i medijske kritike, a ovog što je odabrao drugu državu, pobrisao slike, imao misterioznu ozljedu još dižite visoko, bar dvije godine je još trebao čekati. Btw lik igra u sustavu 3-5-2, gdje ima slobodu naprijed, a nazad je navodno slab. Radije bi Leovca ili Pivarića gledao.

Avatar Mali Berica
Mali Berica
13:22 18.08.2021.

Sosa je izdajnik, mi navijači ga ne želimo u reprezentaciji, ovaj Dalić nije svjestan što radi.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
15:54 18.08.2021.

Ajde dosta više kruha i igara, stvar je isuviše ozbiljna, Sosa, Gvardiol, Majer ( ne gledati samo sinoćnju utakmicu ) Bijuk .... trebaju polako preuzet dirigentsku palicu, pa na staroj se slavi nigdje ne živi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije