Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVAZIJA Predsjednik Srpskog nogometnog saveza želi limitirati broj stranaca u nacionalnom prvenstvu

Smanjenje stranaca u balkanskim ligama - dobra ideja

27.12.2008.
u 19:09

Po uzoru na najveće nogometne lige, i u zemljama na području bivše Jugoslavije je sve veći utjecaj stranih nogometaša, bez obzira koliko su oni dobri, manje dobri ili, u nekim slučajevima, jednostavno loši. Dinamo po imenima podsjeća na neku od momčadi iz Copa Libertadoresa, a ništa manje ne zaostaju niti klubovi iz Srbije.

Upravo je predsjednik Srpskog nogometnog saveza Tomislav Karadžić pozvao na redukciju broja stranih igrača, a sve s ciljem bržeg i boljeg razvoja domaćih mladih igrača.

Tako mladi, a već imaju agente
- Naši mladi i talentirani nogometaši ne dobivaju dovoljno prilika za razvoj, a glavni razlog tomu je sve veći broj prosječnih stranih igrača. To sa sobom povlači i pitanje koliko je pametno od klubova da u svoje redove dovode drugorazredne igrače, dok naši dečki mlađi od 16 godina već imaju svoje agente koji ih pokušavaju prodati u inozemstvo - opravdano je zabrinut Karadžić.

I zaista je upitna kvaliteta igrača koji pristaju doći u najveće klubove ovog dijela Europe i to za "sitne" iznose od 200, 300 ili 400 tisuća eura.

- Ne možete kupiti kvalitetnog igrača za iznos od 400 tisuća eura, a upravo su takve cijene kakve plaćaju naši klubovi za strance. Možda je vrijeme da se limitira broj stranaca u našoj ligi jer za njima nema potrebe. Pogledajte samo rezultate naše mlade reprezentacije, to sve govori. Njihovi sjajni rezultati idu u prilog ovoj tvrdnji - prenosi Karadžićev osvrt na situaciju u srpskom nogometu Reuters.

Nisu svi Eduardo da Silva
Naravno da tu ima i svijetlih primjera, Eduardo da Silva je odličan primjer za to, ali opet, Dudu je u Zagreb došao kao veoma mlad i s njim se kvalitetno radilo, dok u današnje vrijeme tu stoluju igrači koji su dovedeni kao gotov proizvod, a sudeći prema igrama još su u procesu razvoja.

Međutim, i Karadžićeve izjave se mogu pobiti. Naime, najbolji strijelac prve srpske lige je stranac, isto kao i najbolji igrač lige, Portugalac Almani Moreira. Ali, koliko ih se kupuje netko se mora pokazati dobrim. Postoji i izreka za to - i slijepa koka nađe zrno. Oni realniji uvijek će se sjetiti raznoraznih Andersona ili Ailtona.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije