Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGO PROBLEMA

Slovenija je danas daleko od momčadi koja je svladala Hrvatsku u Ljubljani

07.09.2021.
u 16:38

– Ne vjerujem da će nas Hrvati podcijeniti, bit će vrlo motivirani, pogotovo zbog poraza u Stožicama u našem prvom dvoboju.

Prošlo je pola godine od utakmice u Stožicama pred praznim tribinama, a sad je vrijeme za utakmicu na punom Poljudu. Puno se toga promijenilo od prvog susreta Slovenije i Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u kojem je, još nam je to čvrsto u sjećanju, Slovenija slavila pobjedu 1:0 pogotkom Sandija Lovriča u 15. minuti utakmice.

Ne samo da će se uz publiku drastično promijeniti ugođaj na utakmici, nego se puno toga u međuvremenu promijenilo u obje reprezentacije.

Jedno slavlje u četiri susreta

Dok se naša reprezentacija čini kao potpuno nova vrsta (što zbog ozljeda, što zbog sve bolje i discipliniranije obrane), promjena se osjeća i kod Slovenaca. U posljednje četiri kvalifikacijske utakmice (Rusija, Cipar, Slovačka, Malta) naši susjedi postigli su samo jednu pobjedu i sada slovenska reprezentacija ne izgleda ni približno kao onda kada je uspjela svladati Hrvatsku, a toga je svjestan i izbornik Matjaž Kek.

– Ne vjerujem da će nas Hrvati podcijeniti, bit će vrlo motivirani, pogotovo zbog poraza u Stožicama u našem prvom dvoboju. Vidjet ćemo, mislim da su odlučnost i hrabrost najvažniji, a bude li drukčije, moguće je da nas Hrvati i pregaze – rekao je Kek.

Tko imalo poznaje Matjaža Keka iz njegovih trenerskih dana na klupi Rijeke, zna da takve izjave ne daje tek tako. Sigurno ih ne daje kako bi vodio neke taktičko-psihološke igre sa suparnikom. Ovakvu je izjavu dao prvenstveno zbog ciklusa koji su Slovenci imali. Iako su nakon prve dvije utakmice imali četiri boda, što je dobro ostvarenje, protiv Slovaka i Malte jednostavno su igrali loše. Dok su igrajući protiv Slovaka prošli vrlo sretno s neodlučenim, najviše zato što su Slovaci puno promašivali, protiv Malte igrali su izrazito loše te u okvir vrata totalnih autsajdera uspjeli uputiti samo tri udarca, od kojih su dva bila kaznena, ali je samo jedan iskorišten.

– Bili smo nervozni i do pobjede smo došli teško. Puno smo griješili, nismo pokazali dovoljno odlučnosti i agresivnosti. Vidi se da neki igrači tjelesno nisu na zadovoljavajućoj razini i čeka nas još vrlo težak put – iskreno je Kek analizirao pobjedu nad Maltom.

Ako ste u posljednje vrijeme kritizirali Hrvatsku za takozvanu jalovu igru pri posjedovanju lopte, kako biste tek reagirali da ste u nekom paralelnom svemiru navijači Slovenije. U posljednja dva susreta Slovenija pri posjedovanju lopte gotovo da nije ni imala ikakvih zanimljivijih kretanja bez lopte, ali i gotovo nikakva rizika u tzv. okomitim dodavanjima i, kao što smo već naveli, strahovito malo pokušaja u završnici. Ako ste gledali posljednje dvije utakmice Slovenije, mogli ste primijetiti da igrači jedni drugima dodaju loptu samo da je ne bi izgubili, a ne da bi njome pokušali nešto napraviti. Da, uzorak utakmica nije pretjerano velik, ali ne možemo pobjeći od činjenice da nam najnoviji uzorak daje i najbolji uvid u trenutačnu formu.

Što se tiče sastava, moramo istaknuti nekoliko već dobro nam poznatih imena. U posljednjoj utakmici za Sloveniju startala su trojica istančanih igrača iz HNL-a: Jan Mlakar iz Hajduka, Adam Gnezda Čerin iz Rijeke te Damjan Bohar iz Osijeka. Ii treba naglasiti da se Čerin uvjerljivo najviše istaknuo od te trojice. A igrač koji se najviše istaknuo u cijeloj momčadi i možda nosi titulu “svjetla na kraju tunela” donedavni je HNL-ovac Petar Stojanović koji je ovog ljeta Dinamo zamijenio Empolijem. Stojanović je s desnog boka bio jedina stalna opasnost za suparničke obrane u oba susreta, a najviše je to dokazao pogotkom protiv Slovačke. Uz to, bio je i vrlo koncentriran u obrani.

Startalo 16 igrača

Izbornik Slovenije ne skriva probleme u reprezentaciji i bit će jako zanimljivo vidjeti tko će istrčati protiv Hrvatske. U posljednje dvije utakmice ukupno je startalo 16 igrača i teško je procijeniti u kojem će sastavu početi naši suparnici, pogotovo kad uzmemo u obzir manjak fizičke spremnosti kojeg se Kek nije libio javno naglasiti. Dakako, Slovence se ne smije podcijeniti bez obzira na sve spomenuto, ali bilo bi suludo ne postaviti se kao gazda na terenu u takvim okolnostima.

Iako i među našim igračima ima umornih i s teškoćama, suparnik je time jače pogođen, a još kad dodate razliku u kvaliteti i domaću atmosferu, Hrvatska bi trebala suvereno uzvratiti Sloveniji za poraz u ožujku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije