Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA DESETKA

Slavni dinamovac: Majeru je trebao trenerov vjetar u leđa, ali ne treba kriviti Bjelicu

05.12.2020.
u 07:00

Majer je u dresu Lokomotive 2017. i 2018. godine bio proglašen najboljim mladim igračem Hrvatske lige, u kojoj je usput bio i najbolji asistent lige, a onda je naprosto odigrao krivu kartu - potpisao za Dinamo

Pogledajte ovaj sastav u formaciji 4-2-3-1: Luca Zidane (Rayo Vallecano) – Pereira (Crotone), Fosu-Mensah (Manchester United), Upamecano (RB Leipzig), Hakimi (Inter) – Davies (Everton), Valverde (Real Madrid) – Mbappé (PSG), Pulisic (Chelsea), Aouar (Lyon) – Thuram (Borussia M.).


Kriva odluka u karijeri

Na klupi bi mogli bili Francuz Reine-Adelaide (Nica), Španjolci Olmo (RB Leipzig) i Alena (Barcelona), Norvežanin Odegaard (Real Madrid), Rumunj Hagi (Glasgow Rangers), Hrvat Brekalo (Wolfsburg)...

Što je zajedničko ovim nogometašima? Svi do jednoga rođeni su u istoj, očito plodonosnoj godini svjetskoga nogometa, 1998., onoj u kojoj je hrvatski nogomet prvi put zamalo pokorio svijet. Nikada nećemo saznati bi li u ovoj momčadi mjesta našao i još jedan dragulj spomenutoga godišta, sve ubojitiji Dinamov vezist Lovro Majer da je plemenitost njegove kovine bila ranije prepoznata u Maksimiru. Ili možda da je s 20 godina ostao u Lokomotivi, iz koje još uvijek datiraju njegove najbolje prezentacije. Naime, Majer je u dresu Lokomotive 2017. i 2018. godine bio proglašen najboljim mladim igračem Hrvatske lige, u kojoj je usput bio i najbolji asistent (11 asistencija) lige, a onda je naprosto odigrao krivu kartu i – potpisao za Dinamo.

Ne bi bilo nimalo fer kriviti tadašnjeg šefa Bjelicu za Lovrino stagniranje jer Bjelica je, vječito ganjajući rezultat (i bildajući statistiku), jednostavno birao igrače kojima je najviše vjerovao. I tako je Majer, usput i žrtva ozljeda, u Dinamu praktički izgubio dvije godine. Tako taj doista nadareni pjesnik nogometa, klasična desetka, od 2018. godine ima samo 56 nastupa za Dinamo i nema šanse da prije negoli ode iz Maksimira dostigne po broju nastupa dvije prethodne desetke: Antu Ćorića (143) i Paula Machada (117). Majer je kod Bjelice skupio samo četiri europska nastupa, jednako kao i Ivanušec koji je u Dinamo došao godinu kasnije. Lovro je u Ligi prvaka nastupio samo jednom, protiv Manchester Cityja u Zagrebu, a Luka čak četiri puta.

– Veseli me preporod Majera. Njemu je samo trebalo dati šansu, stati iza njega tako da on dobije sigurnost i samopouzdanje, a on će onda to sigurno vratiti. On je pravi igrač, tu nema rasprave i malo mi je žao da se i prije nije razmahao – kazao nam je nekadašnji Dinamov vezist Željko Pakasin i nastavio:

– Bjelicu ne treba kriviti za to. On je igrao s blokom u sredini terena, brzom tranzicijom, na kontru i polukontru, a Majer nije igrač za takav način igre. Lovro čuva loptu, traži njezin posjed...


Desetka koja će se pamtiti

Prevedeno: nije baš igrač ritma, brzine, okomitosti?

– Da, on nije vezni igrač koji će svojom brzinom u startu suparnika ostaviti tri metra iza sebe, koji će diktirati ritam igre. To vani jako dobro znaju. Da Lovro to posjeduje, imao bi neusporedivo veću tržišnu vrijednost i vjerojatno bi bio jako tražen. Ovako će zbog nedostatka brzine teško egzistirati u jakoj ligi na zapadu. No Majer ima druge kvalitete; dobru tehniku, šut, opasan je iz prekida, dolazi u završnicu i daje golove. Za Dinamo je on izuzetnu vrijedan igrač – dodao je Pakasin.

Zagrebački pjesnik, Lovrin prezimenjak Vjekoslav Majer bio je autor zbirke poezije pod nazivom “Pjesme zabrinutog Evropejca”. A da Vjekoslav danas vidi na djelu svoga prezimenjaka Lovru, slavni Zagrepčanin više ne bi bio zabrinuti nego zaneseni Evropejac.

Jer, Europa napokon upoznaje Lovru Majera u pravom svjetlu. Desetku koju će se ipak pamtiti; ne samo po lepršavosti, plavim vlasima, trakici u kosi nego i po najfinijoj ljevici. Koja je srušila nekadašnjeg europskog i svjetskog prvaka. A to je odjeknulo!

Ključne riječi

Komentara 19

KO
komunikolog
08:06 05.12.2020.

Kako pohvaliti Majera da se ne spomene trener koji ga je promovirao Zoran Mamić a usput da se pohvali i Nenad Bjelica trener koji mu nije pružio šansu? Pročitajte uradaka iznad.

FR
freeshooter
12:15 05.12.2020.

Nikako ne stoji ovo napisano, ja sam bezbroj puta u eri Bjelice pisao, lako za provjeriti, kako isti ne samo zapostavlja, nego totalno ignorira Majera na granici mobinga, a pri istome sam pisao o ogromnom potencijalu Majera, jer jednostavno nogomet je od malih nogu dio mog života i mogu odmah detektirati klasu i predobro znam, kažeš tražio je provjereno i sigurno, kako, uvođenjem Gire u LP, pinklec koji nemože niti u Lokomotivi igrati, i tek pridošlom Ivanušecu je davao prilike, niti Bjelica niti ovaj članak ne uviđaju plemenitost igre jedne desetke kao što je Majer, pogledaj utakmicu protiv Wolfsbergera pa vidi koliko je dobro i prema nazad igrao Majer, on može sve, samo taži povjerenje i slobodu, on je igrač za glavne uloge a ne sporedne, a Zoki je još jednom pokazao da je veliki trener, ne radi Majera, nego radi svih poteza, jer upravo gledamo atomski Dinamo, posložen u par mjeseci, jer treba nešto dodati tome...

Avatar turskicobane
turskicobane
19:24 05.12.2020.

Bjelica je napravio rezultat sa kojim nas je kupio. On je ipak sve to ostvario sa izgrađeni i gotovim igračima. Nije vjerovo mladosti. Ovaj dinamo je pun mladosti i dosta iz dinamove nogometne škole. Lovro mi je još u Lokomotivii odma sjeo na srce, jer je baš purger. Samo hrabro gurajte mladost i hajduk je ima,treba hrabrosti samo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije