Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poseban gost HNS-a

Skoblar: Možemo biti hit Eura poput Grčke!

Josip Skoblar
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
11.06.2016.
u 18:45

Vjerujem u Čačićevu koncepciju, nije pripremljena ad hoc, nema improvizacije, naglašava Skoblar, koji je pretendirao biti izbornikom.

Jedan od najvećih hrvatskih nogometaša Josip Skoblar (75), nositelj francuske viteške titule nacionalnog reda za zasluge, bit će poseban gost Hrvatskog nogometnog saveza na sve tri utakmice naše reprezentacije na Euru 2016.

Euro u obruču dugih cijevi. Je li vam zadovoljstvo biti u Francuskoj ovih dana?, pitamo Skoblara, koji je jučer bio u Zagrebu, a danas leti za Pariz.

– Kad odlučiš da ideš, ideš i ne razmišljaš što će biti, da bi se moglo nešto nemilo dogoditi. Ne, nije me strah, ali smeta mi što se ta situacija u Francuskoj toliko potencira. Ja bih najbolje da to prepustimo odgovornima, premda i u njih sumnjam. Puno se hvale; koliko su streljiva pripremili, što sve poduzimaju... Toliko se govori o tome, pune nam glave, dovode nas u situaciju koja nije normalna. Mediji su puno kumovali tome.

Bili ste nedavno u Rijeci, na utakmici sa San Marinom?

– Rijeku sam dugo izbjegavao, nenamjerno, nisam stizao. Vidio sam što su napravili na Rujevici, svaka im čast, skidam kapu za taj projekt kakvog nema nigdje u Hrvatskoj. I sad se pitam – što će im uopće Kantrida?

Treba staviti križ tamo i zatvoriti je definitivno. Vjerojatno i oni tako razmišljaju.

Vaš stav o EP-u s 24 momčadi?

– Plašim se da ih na sljedećem ne bude i više. No, ne zamjeram Platiniju toliko to koliko Ligu prvaka s 32 momčadi. To je sramotno, apsurdno, antisportski, da u finalu Lige prvaka igraju klubovi koji nisu prvaci svojih zemalja. Ja se borim protiv toga, ali neću se izboriti. Nazovite je komercijalnom ligom, ali za mene je ona čista prijevara!

Zvijezde su umorne

Kakva će biti kvaliteta nogometa na Euru?

– Ne vjerujem u posebnu kvalitetu. Pali su Španjolci, Nijemci, Englezi dolaze s mladom momčadi, ne znamo koliko mogu Talijani. Može se čak dogoditi iznenađenje poput Grčke, koja je osvojila naslov u Portugalu samo zato što su se snage nivelirale. Evo, i Gruzija danas može pobijediti Španjolsku, što je prije bilo nezamislivo.

Bi li Hrvatska mogla biti iznenađenje poput Grčke?

– Da, moglo bi se dogoditi! U odnosu na sve velike, mi nismo osvojili. Bili smo treći u Francuskoj, i od toga smo napravili kao da smo bili prvaci svijeta. A nismo. Hrvatska ima individualno zanimljive igrače. E, sada, hoće li to pretvoriti u glad, u momčad, u rezultat... Uvijek govorim; najveći klubovi imaju najbolje igrače, ali to ne mora značiti da će nešto osvojiti.

Neki misle da imamo najjači vezni red u Europi?

Ne bih se baš složio...

Je li ova generacija jača od Ćirine iz 1998.?

– Ne, definitivno i apsolutno ne! Ćirina momčad bila je jača, nedostajao joj je samo moj Bokšić...

Ćiro kaže da su ovi današnji najbolji?

– Njemu je uvijek najbolja ona momčad koju on ne trenira.

Ćiro kaže da drhti, plaši se za reprezentaciju?

– Dobro ga poznajem. On uopće ne drhti.

Nije mu baš legao izbor Čačića. A vama?

– Ja sam bio protiv u startu, jer sam bio najprije za sebe. Ali kad je izabran, onda sam za njega, poštujem odluku Saveza. Nisam kao Ćiro ili Ivanković koji sebe vide na njegovu mjestu.

Imate li ambicija za izbornika kada Čačić ode?

– Mislim da ne.

Bila bi to kruna vaše karijere?

– Ne znam ni je li to bila baš ta pozicija. Ne pucam ni na jednu koja je zauzeta. Kad bih pucao, to bi značilo da čekam da netko padne.

Mnogi vide Perišića kao našega top igrača?

– On je igrač odluke, potvrđeno. U početku mu nismo dali toliko na važnosti koliko je zaslužio. Sad mu dajemo, a on ima leđa da to podnese. Kao i cijela momčad.

Brine li vas što toliko ovisimo o Modriću?

– Ne bih se složio da ovisimo o Luki. Ja bih kao trener poželio igrača kao što je Modrić, ali neće on odlučiti utakmicu. Svi igrači su igrači odluke, cijela momčad; Raketa, Perišić, Mandžukić, Srna... Da se Subašiću sve poklopi. Vjerujem u Čačićevu koncepciju, nije pripremljena ad hoc, nema improvizacije.

Ja sam najveći, ha, ha...

Kakvi ste s Lukom Modrićem?

– Respekt postoji. Najveća mu je vrijednost što igra u Real Madridu.

Malo je gradova poput Zadra koji imaju takva dva velikana, Modrića i vas?

– Dao je Zadar i Pršu, Vrsaljka, Subašića.

Tko je najveći nogometaš iz Zadra dosad?

– Ma ja sam najveći! – slatko se nasmijao Skoblar.

Hoće li Zvonimir Boban s pozicije savjetnika predsjednika Fife pomoći hrvatskom nogometu?

– Boban je davno prije morao dobiti funkciju, najprije u našem Savezu. Ali, on je tu najveći krivac jer nije tražio poziciju. A ako je netko imao sve uvjete za to, onda je to Boban. Ne znam koliko će njegova nova funkcija moći vezati hrvatski nogomet i Fifu – zaključio je Josip Skoblar.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije