Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paraolimpijske igre

Skijanje sam zavoljela zbog Janice i da, želim medalju

09.03.2018.
u 23:07

Eva će sigurno biti jedna od najmlađih stjegonoša u povijesti svečanog otvaranja na Paraolimpijskim igrama, bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim

Hrvatska će na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu imati dvoje najmlađih natjecatelja – Evu Golužu i Lovru Dokića. Eva ima 17, a Lovro 16 godina. Eva će sigurno biti jedna od najmlađih stjegonoša u povijesti svečanog otvaranja na Paraolimpijskim igrama, bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim. Eva je slabovidna i doista ne vidi stazu kojom skija, ali to joj ni malo ne smeta. Trenutačno je naša najbolja naša skijašica s invalidnošću, među deset najboljih na svijetu, na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu bila je sedma u slalomu i osma u veleslalomu.

Čula sam da je zabavno u selu

– Nositi hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju Igara za mene će sigurno biti veliki emotivni trenutak koji ću pamtiti cijeli život. Rijetki su ljudi koji imaju tu čast, a ja ću biti među njima. Mogu samo obećati da ću ponosnu nositi zastavu i da ću je čvrsto držati u ruci – istaknula je Eva.

Kakva su vaša očekivanja u Južnoj Koreji?

– Prvo da dam sve od sebe, drugo da odvozim najbolje što mogu i treće, ali ne i najmanje bitno, da osvojim medalju. Sad će netko reći da je osvajanje medalje preambiciozna želja, no u životu je sve moguće, zar ne? Uza sve to, nadam se da ću se uspjeti i dobro zabaviti na ovom velikom sportskom natjecanju – istaknula je Eva.

Kakva će biti konkurencija?

– Sve su to iste djevojke s kojima sam se nadmetala na utrkama Svjetskog kupa ili na Svjetskom prvenstvu. Ima puno iskusnih skijašica koje već imaju velik broj osvojenih odličja na Zimskim paraolimpijskim igrama. Ali, možda na ovim Igrama mladost pobijedi ispred iskustva – naglasila je Eva.

Ovo su vaše prve Igre, jeste se možda kod starijih kolega raspitali što vas sve tamo čeka?

– Da, malo sam se raspitivala, ali ne samo kod sportaša s invalidnošću već sam pitala i neke sportaše bez invalidnosti koji su se natjecali na Ljetnim i Zimskim olimpijskim igrama. Ono što su mi svi rekli jest činjenica da je u olimpijskom selu jako zanimljivo, da su staze u Pyeongchangu dobro pripremljene – istaknula je.

Imali li treme?

– Samo pozitivna. Naravno da će uzbuđenje rasti svakim danom kada se bude približavao moj prvi nastup – istaknula je mlada zagrebačka skijašica.

Sad imam i crvene leće

O svojoj invalidnosti Eva će ispričati:

– Imam poremećaj koji se zove akromatopsija To je ustvari distrofija čunjića, receptora za boje i svjetlost. Poremećaj je nasljednog karaktera. Da bi se manifestirao na djeci, i tata i mama moraju biti nositelji toga gena, a moji roditelji jesu – kaže Eva čiji brat Ivan također ima tu bolest.

Odmalena nosi specijalne naočale crvene boje.

– To su naočale koje propuštaju samo određeni spektar svjetla koji njima ne smeta. Bez tih naočala vani ne mogu ništa, mogu samo žmiriti jer moje oko ne može primiti tu količinu svjetla – rekla je Eva koja nosi i specijalne crvene leće. Po danu nosi leće, pa preko njih skijaške naočale. Prije je imala problem kada je morala stavljati skijaške naočale na obične.

– Nije tajna da mi je veliki uzor Janica Kostelić. Gledajući njezine uspjehe, zavoljela sam skijanje – rekla je Eva.

Njezina pratnja na stazi je Ana Žigman, profesorica na Kineziološkom fakultetu. Ona skija ispred Eve i daje joj upute o stazi, uvjetima, vratima. Zato njihove kacige imaju mikrofone i slušalice, kao primjerice u reliju... 

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
03:05 10.03.2018.

Draga Eva želim vam svima od srca sve najbolje u životu!🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije