Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bacanje koplja

Sara se mora uozbiljiti ako želi do svjetske medalje u Londonu

Sara Kolak
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
08.08.2017.
u 15:30

– Sara je jaka u glavi. Ove kvalifikacije pokazale su joj da nema lagano. Mislim da će biti jako, jako motivirana za finale – kaže Hajnšek.

Sara Kolak prošle godine na Europskom prvenstvu u Amsterdamu bila je samo tamo neka klinka koja u sebi ima puno talenta. Pa je s 21 godinom osvojila broncu. Čudo se nastavilo nekoliko mjeseci kasnije kada je na Igrama u Riju osvojila zlato. Onda se bajka nastavila ove sezone kada je počela pobjeđivati na mitinzima Dijamantne lige i kada je u Lausanneu bacila koplje 68,43 metra, što je vodeći rezultat sezone.

Sada više nije tamo neka klinka i u današnjem finalu (20.20 sati po hrvatskom vremenu) bit će sigurno među favoritkinjama za medalju. Kojeg će sjaja biti medalja? Tko bi to mogao predvidjeti nakon stresnih kvalifikacijama u kojima Sara nije bacila normu (63,50 m), već je u finale ušla po rezultatu (63,24 m).

Ratej i Špotakova jako dobre

– Nakon prvog hica Sara nije uspjela odmah ispuniti normu. Rekao sam da je druga skupina jača i da se mora uozbiljiti. Onda se dogodio loš hitac, zatim je u trećoj seriji bacila koplje 63,24 metra. Jasno da je taj rezultat unio dosta nervoze. Ali, OK, glavno da smo prošli u finale – rekao je Andrej Hajnšek, njezin trener.

U finale su se plasirale sve tri Kineskinje, a jedna od njih, Huihui Lyu, čak je u kvalifikacijama bacila koplje do novog azijskog rekorda – 67,59 metara što je trenutačno treći rezultat sezone, iza Sare Kolak i Barbore Špotakove.

– Pa dobro, znao sam da su Kineskinje dobre. Uostalom, ta Lyu je na zadnjem SP-u bila srebrna. Ali nisu samo Kineskinje kandidatkinje za medalje. Odlična je i Slovenka Ratej, donedavno moja kopljašica, a Barbora Špotakova sigurno će napasti zlato. Ona je u ovom društvu uz Ratej najstarija i najiskusnija. Obje imaju 36 godina. Nadam se da će Sara biti puno bolja u finalu nego što je bila u kvalifikacijama. Ništa, idemo u fajt pa što ispadne – kazao je slovenski trener naše kopljašice.

Puno toga ovisit će o vjetru

Sara Kolak s 22 godine neće biti najmlađa u finalu. Godinu je mlađa Turkinja Tugsuz. Ali Sara je u društvu samo četiri kopljašice koje su do večerašnjeg finala osvajale medalje na velikim atletskim natjecanjima. Špotakova ima dva olimpijska zlata i broncu, jedno svjetsko zlato i dva srebra, Molitor brani svjetsko zlato iz Pekinga, Lyu je bila druga na SP-u 2015. godine.

– Puno toga ovisit će o vjetru. Vidjeli ste da je bolji vjetar bio u drugoj skupini pa su i rezultati bili bolji od Sarine skupine. Moramo popraviti tehniku. Nema panike, idemo ravnopravno u borbu protiv ostalih – istaknuo je Hajnšek.

Sara Kolak na zadnja tri velika svoja natjecanja nije podbacila. Na Europskom prvenstvu bronca, na Igrama zlato, na Europskom prvenstvu do 23 godine zlato. Medalje je uvijek osvajala u posljednjoj seriji. Hoće li večeras biti sličan scenarij?

– Sara je jaka u glavi. Ove kvalifikacije pokazale su joj da nema lagano. Mislim da će biti jako, jako motivirana za finale. Opet, nećemo ništa na silu. Idemo korak po korak, hitac po hitac. Prvo treba ući u top osam, a onda počinje borba za medalje – kaže Hajnšek.

Dvije od tri kopljašice koje su bile na postolju prije dvije godine u Pekingu su tu – Molitor i Lyu. Treće nema – Južnoafrikanke Sunette Viljoen. 

Komentara 5

GU
General_U
16:17 08.08.2017.

sara se naglo prominio izgled dosta je dobila na mišićnoj masi,nadam se da je be kljukaju nekakvim glupostima.večeras joj želim uspjeh a tu smatram medalju bilo kojeg sjaja zlato bi bilo super!!!!

Avatar DŠ.....
DŠ.....
15:47 08.08.2017.

Sara je još mlada i ne treba očekivati da će briljirati na svakom natjecanju. Ove je godine već zablistala, ali iskustvo je ono što pomaže u održavanju vrhunca forme. Jasno je da su na tomu polju mladi sportaši još tanki.. Bez obzira na olimpijsko zlato i najbolji rezultat ove sezone.

HE
herc7
08:29 10.08.2017.

Jaka u glavi a sve bacila kao da prvi put baca koplje. Ako to nije bila trema i pogubljenost i ako je jaka u glavi onda Treneru mora dat otkaz jer joj je tehnika uzaaaassnaaaa. Znaci il nije jaka bas u glavi il tehniku nema. A snagu ,exploziju daaa strasna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije