Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO ZLATO

Sandra Perković: Jako sam se bila naljutila, baš jako

2022 European Championships
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
1/4
17.08.2022.
u 07:23

- Kada sam četvrtoj seriji bacila disk u mrežu jako sam se naljutila. Baš jako. Rekla sam u sebi – pa neće me valjda Pudenz pobijediti kao u Tokiju kada je uzela medalju, a ja ostala četvrta. I onda je došla ta peta serija i pobjednički hitac.

Sandra Perković ušla je u atletsku povijest. Osvojila je šest zlatnih medalja u nizu u jednoj atletskoj disciplini – bacanju diska. Teško da će netko u budućnosti nadmašiti ove rezultate, a kako Sandra ne namjerava uskoro prestati s aktivnim natjecanjima, ta brojka bi se mogla još povećati. Šest zlatnih medalja na europskim prvenstvima, uz Sandru Perković, ima još samo legendarna trkačica iz Istočne Njemačke Marita Koch, koja je osvojila tri zlata na 400 metar i još tri zlata kao članica štafete 4x400 metara.

Ponijela sam prave tenisice

Hrvatska atletika do sada je na ovom Europskom prvenstvu osvojila tri medalje – dva zlata i srebro) a takav pothvat uspjeli smo ostvariti još samo jednom – na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. kada su Perković i Kolak bile zlatne, a Vlašić brončana.

- Što reći nakon ovakvog finala. Nije izgledalo dobro nakon četiri serije. Imala sam tri neispravna hica, a onaj jedini ispravni nije bio dovoljan za zlato. Na zagrijavanju je sve bilo super, čak nisam imala potrebe treći put baciti disk. No, onda je uslijedila neočekivana i zbunjujuća stanka od pola sata. To me malo izbacilo iz ritma. Srećom, ponijela sam ovoga puta druge tenisice, za razliku od kvalifikacija kada sam ponijela krive. Kada sam četvrtoj seriji bacila disk u mrežu jako sam se naljutila. Baš jako. Rekla sam u sebi – pa neće me valjda Pudenz pobijediti kao u Tokiju kada je uzela medalju, a ja ostala četvrta. I onda je došla ta peta serija i pobjednički hitac. Laknulo mi, ali nije mi bilo svejedno kada je Pudenz odmah iza mene bacila samo 12 centimetara kraće – rekla je Sandra.

Otkad je u Barceloni 2010. godine osvojila svoje prvo zlato, Sandra je nepobjediva na europskim prvenstvima punih 12 godina. A ostat će nepobjediva još dvije, dakle ukupno 14 godina na europskom tronu. Redale su se suparnice (Grasu, Wisniewska, Muller, Semenova, Robert-Michon, Fischer, Pudenz) ali ih je Sandra sve lakoćom pobjeđivala. Možda je najteže bilo upravo ove godine u Münchenu. Pudenz je vodila nakon tri serije, opasno zaprijetila u petoj seriji osobnim rekordom (67,87), ali Sandra se nije dala. U četiri serije imala je samo jedan ispravan hitac, a onda je sve sjelo na svoje mjesto u petoj seriji kada se disk zaustavio na 67,95 metara. Treće mjesto osvojila je još jedna Njemica, Claudia Vita s hicem 65,20 metara. Ovo je inače treći najbolji Sandrin hitac za zlato na europskim prvenstvima. Najduži je bio onaj u Zürichu 2014. godine – 71,08 metara.

Sjećanje na Rio

- Šest zlata je tu.. Zanimljivo je da sam na današnji dan osvojila pirje šest godina olimpijsko zlato u Riju. Ništa, idemo dalje. Još me čeka finale Dijamantne lige i Hanžek. Želim završiti sezonu s još dvije pobjede – dodala je Sandra.

Marija Tolj na kraju je šesta s hicem 63,67 metara Da je čak bacila osobni rekord ne bi bilo dovoljno za medalju.

- Moj cilj bio je šesto mjesto i to sam ostvarila. Prva tri hica bila su za zaborav, a onda su uslijedila tri dobra. Znala sam da nisam spremna za medalju. Ne još. Sada samo čekam da se dobro odmorim jer je sezona naporna i dugačka – istaknula je Tolj.

Marko Čeko osvojio je osmo mjesto u finalu dalja. Najbolji skok imao je u trećoj seriji – 7,77 metara. Nakon 20 godina imali smo predstavnika u finalu muškog dalja,a zanimljivo je da je te 2002., na istom ovom stadionu, Siniša Ergotić osvojio srebro sa skokom od osam metara.

>> Pogledajte atmosferu na Maksimiru na utakmici Dinama i Hajduka

Ključne riječi

Komentara 7

KA
kajbiti
08:44 17.08.2022.

Bravo Sandra. Bravo za naše atletičare, na ovome EP su bili izvrsni.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:00 17.08.2022.

Čestitam Sandra! Izuzetna serija odličnih rezultata.

SA
savojski
07:38 17.08.2022.

Zlatni Sandra,čestitke i hvala za šest zlatnih. Na najbolji način predstavlja hrvatski sport i Hrvatsku. Koji ponos!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije