Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠAO U POVIJEST

Sada i Jogija Loewa mogu zvati Kaiserom!

Joachim Loew
Foto: REUTERS/Eddie Keogh
15.07.2014.
u 09:00

Uoči drugoga produžetka njemački izbornik obratio se junaku Götzeu riječima: Sad pokaži da si bolji od Messija!

Slavni izbornik Ćiro Blažević pozeleni kada mu razni stručnjaci i bivši igrači kojima je nehotice stao na žulj "komplimentiraju" da je najbolji motivator među trenerima. – Zar bi me proglasili trenerom svih trenera da sam samo dobar motivator?! – zagrmi uvijek Ćiro na spomen motivacijskih sposobnosti.

A što bi onda trebao reći Joachim Loew (54), novi njemački Kaiser među trenerima, kojemu će i nakon pohoda prema svjetskom naslovu, i nakon impresivne sedmice Brazilu u domovini tepati da je neponovljiv motivator? A gdje je trenerska intuicija (uvođenje Götzea u finalu), prihvaćanje kritike (vraćanje Lahma na mjesto braniča), pa i tvrdoglavost koja mu se nije osvetila, dapače (inzistiranje na indisponiranom Özilu)?

'Što te muči?'

Ne, najintrigantnija priča finala nije Loewova trenerska genijalnost, nego opet izbornikov motivacijski govor u stanci između dvaju produžetaka. Nakon što je prišao svakome od svojih igrača s pitanjem "Reci mi, što te muči?" zaustavio se kod Marija Götzea i izgovorio povijesnu rečenicu: "Pokaži svijetu da si bolji od Messija!".

I Mario ga je poslušao postigavši pogodak karijere, baš u Messijevu stilu. Tako su njemački junaci postali dvojica rezervista, savršeni asistent Schürrle i neumoljivi egzekutor Götze. Obojica rezerve i u klubovima, Andreas u Chelseaju, Mario u Bayernu.

Joachim Loew možda nije trenerska avangarda, možda sve radi po udžbeniku i blago kopira igru Bayerna oslanjajući se na snage s kojima je Pep pokorio Njemačku, možda nema Kaiserov šarm i možda je njegov gard odbojan medijima, ali nitko mu ne može oduzeti zasluge za preporod Elfa. To što je Loew napravio Brazilu u polufinalu, nikada nije ostvario nijedan njemački trener, to će se pamtiti i ući u knjige, a Loew je ušao u red Herbergera, Schöna i Beckenbauera. Sve su to njemački svjetski prvaci, svi s naslovima osvojenima u Europi. A Jogi je otišao u Južnu Ameriku i nokautirao Brazil i Argentinu!

Mirni, samozatajni čovjek iz Schönaua u Schwarzwaldu u karijeri je trenirao trojicu hrvatskih nogometaša: Zvonimira Soldu u Stuttgartu (1996. – 1998.) te Ivicu Vastića i Joeya Didulicu u bečkoj Austriji (2003. – 2004.). Vastić je danas trener u austrijskom Mattersburgu. Rado se sjeća svoga nekadašnjega šefa.

– Da, zadovoljstvo je bilo biti Loewov igrač. Išlo nam je sjajno skupa u Austriji, ali dogodilo se nešto što mi je i danas nepoznanica: uprava ga je smijenila nekoliko kola prija kraja sezone iako smo bili prvi na ljestvici – priča Vastić.

Ostao bez vozačke

Što ste kao trener uzeli od Loewa?

– Uvijek je znao pronać‡i pravu riječ za svakoga igrača, pa su kod njega i pričuvni igrači bili zadovoljni. Najviše me impresionira kod njega taj visoki stupanj momčadskoga duha, zajedništvo koje su Nijemci demonstrirali u svakoj utakmici. Protiv Brazila Müller je mogao natrpati mrežu, osigurati titulu najboljega strijelca, a to ga uopć‡e nije zanimalo, nego je asistirao. Momčadski interes iznad svega, to je Loewov moto, to ih je i dovelo do svjetskoga naslova – dodao je Vastić.

Joachim Loew oženjen je s ljubavi iz školskih dana, Danielom. Počeli su hodati kada mu je bilo 17, a njoj 15 godina, a oženili se 1986. Nemaju djece. Ljubitelj je brzine, ali trenutačno bez vozačke, do studenoga. Policija ga je u svibnju zaustavila zbog prebrze vožnje i telefoniranja za volanom. Svjetski prvak i po kaznenim bodovima skrušeno je priznao pogrešku pa ga sada taksira supruga.

>> Götze zabio u 113. minuti i donio Njemačkoj četvrti naslov svjetskog prvaka!

Komentara 2

KR
kroAdria
17:01 15.07.2014.

Pep nije pokorio Njemačku nego je samo pametno nastavio gdje je Jupp Heynckes stao. Pep ce ostati bez pola momcadi jer mu svi igraci bjeze (kao nas Mandzukic i sad Kross) jer misli da je popio sve znanje sto se se tice nogometa. U njemackoj se igrao dobar nogomet i bez PEPEA!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije