Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predvodnik novoga vala vatrenih

S 19 godina potpisao ugovor života pa roditeljima kupio kuću, a kod Dalića je najsigurniji mladi u prvih 11

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Češka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
10.11.2021.
u 07:00

Obitelj Gvardiol iselila se iz stana u neboderu na Srednjacima. Joško im je kupio kuću pokraj jezera Rakitje

Ispada da je, uz Modrića (ako je zdrav), jedini siguran u prvih 11 Hrvatske jedan 19-godišnjak, Joško Gvardiol, dečko koji je kad je Modrić debitirao za vatrene 2006. godine još vozio bicikl s pomoćnim kotačima. Bio je naime – četverogodišnjak.

Ništa čudno za zagrebačkog wunderkinda Gvardiola, za kojega je njegov trener iz RB Leipziga, Amerikanac Jesse Marsch, jučer izjavio: “Nikad nisam vidio 19-godišnjaka koji ima toliki potencijal.”

Gvardiolova klasa potkrijepljena je i sasvim konkretnim brojčanim učinkom. Naime, JG je u ovom kvalifikacijskom ciklusu, prema ocjenama na Sofascoreu, u posljednja dva nastupa, protiv Cipra i Slovačke, najbolji igrač hrvatske reprezentacije, s prosjekom ocjena 7.70. Ukupni prosjek ocjena Luke Modrića u protekla dva nastupa je 7.64.

Obitelj iz Novigrada

I tako, Joško Gvardiol se kod Zlatka Dalića isprofilirao kao najsigurnija opcija u obrani Hrvatske, igrač neslućenoga potencijala i uzdanica jednoga od najjačih njemačkih klubova. A još tamo prije pet mjeseci, u oproštaju Hrvatske od Eura, taj je mladić bio tragičar utakmice sa Španjolcima zbog famozne bočice vode.

Damir Kalapač, 58-godišnja legenda Hrvatske lige (Zagreb, Segesta, Zadar) i reprezentativac s jednim nastupom, Gvardiolov je tetak. Damirova supruga Marija, rođena Gvardiol, sestra je Joškova oca Tihomira. Obitelj Gvardiol je iz Novigrada, a Joško je rođen u Zagrebu. Damir Kalapač nasmijao se kada smo mu spomenuli “slučaj bočica”, zbog kojega je Hrvatska primila pogodak od Španjolske preko njegova nećaka Joška.

– Ne krivim toliko Joška za taj pogodak. A gdje su bili njegovi suigrači, zašto nitko nije stao uz loptu i onemogućio Španjolcima da izvedu prekid? A kad već pričamo o toj utakmici, više sam mu zamjerio kako mu je Azpilicueta došao s leđa i glavom postigao pogodak glavom. Znate li kada bi meni i Niki Čeki nekada netko mogao tako ući i zabiti? Nikad! – s dozom nostalgije priča Kalapač.

Tetak iz Zadra naravno s ponosom prati Joškove nastupe u Bundesligi. Danas, reći će, teško može “malome Jošku” pronaći ijednu zamjerku.

– Zadovoljan sam, kako ne bih bio! Joško se diže, sve je bolji, sigurniji, a pazite – taj dečko još nema dvadeset godina! Zamislite kakav će tek biti s 25! – kaže Kalapač pa nastavlja:

– Jako mi se sviđa Joškov gard; on nastupa bahato, ništa ga ne j..., ima glavu, ne boji se pogreške. On će nešto u igri probati, pa ako i ne uspije, neće ga pokolebati. Samo ide dalje, ne opterećuje se ničim. S takvim stavom u igri i s takvim znanjem sigurno će završiti u još većemu klubu od Leipziga – dodaje Kalapač.

Bolje da ne igra beka

Pita li ikada Joško tetka za savjet?

– Čujemo se, razgovaramo, premda zapravo i ne znam koji bih mu savjet mogao dati. Jednostavno, Joško je izrastao u igrača svjetske klase, i svaki savjet od mene bio bi suvišan. Kad me već pitate kako ga vidim u budućnosti, volio bih da Joško stalno igra na poziciji stopera, ne više na lijevome braniču. Na toj se poziciji previše troši i onda mu ponestane energije, lucidnosti, a koju toliko demonstrira kao središnji branič – dodao je Kalapač, koji je za hrvatsku reprezentaciju nastupio u prijateljskoj utakmici sa Slovenijom u Murskoj Soboti 1991. godine, jedanaest godina prije nego što je rođen Joško Gvardiol.

Inače, Joško je dečko sa zagrebačkih Srednjaka, iz trećega nebodera, najbližega Zagrebačkoj aveniji. Nakon što je ostvario transfer u RB Leipzig, Joško Gvardiol kupio je obitelji kuću u Rakitju, u mirnoj oazi, podalje od gradske vreve i asfalta, nedaleko istoimenoga jezera. Joško ima starije sestre Franku i Lorenu.

Kako dječak počeo je igrati nogomet u Trešnjevci, a njegov talent već u najranijoj uočio je trener Dinamovih klinaca Miroslav Davidović i doveo ga u Dinamo. U maksimirskom klubu Joško je prošao kompletnu školu nogometa i nakon Darija Šimića, Igora Bišćana, Vedrana Ćorluke, Dejana Lovrena i Tina Jedvaja najdarovitiji je obrambeni igrač kojega je u samostalnoj Hrvatskoj proizveo Dinamov inkubator.

Takva, izvanserijska nadarenost omogućila je Jošku da u A reprezentaciji postane najmlađi debitant na završnom turniru Europskog prvenstva, na kojemu je u utakmici s Englezima nastupio s 19 godina, četiri mjeseca u 21 danom. Za usporedbu, Dario Šimić na velikom je natjecanju debitirao s 20 godina, sedam mjeseci i sedam dana, a Ćorluka s 22/4/3.

Također, Joško je i najmlađi obrambeni igrač koji je ikada postigao pogodak za reprezentaciju. U susretu s Ciprom u listopadu zabio je s 19 godina, 8 mjeseci i 16 dana. Samo je Ivan Rakitić bio mlađi strijelac za Hrvatsku u službenim natjecateljskim utakmicama.

I na kraju, Joško Gvardiol je ove sezone, s prosjekom ocjena 3.00 (raspon od 5 do 1) najbolje ocijenjeni hrvatski nogometaš u Bundesligi. S tom ocjenom dijeli 35. mjesto u ukupnom poretku Bundeslige, Andrej Kramarić (Hoffenheim) na podjeli je 56. mjesta (3.18), Josip Stanišić (Bayern) na 76. mjestu s 3.33., Jakić (Eintracht) na 112. s 3.57, Pongračić (Borussia Dortmund) na 121. s 3.60, a Borna Sosa (Stuttgart) na 134. mjestu s prosječnom ocjenom 3.68. 

Komentara 23

KP
Karlovacko pivo
09:06 10.11.2021.

Decko na svom mjestu svaka mu cast ali treba to sve izdrzati a da se nepokvaris ali nadam se da hoce kao i Luka

RO
Roko
09:44 10.11.2021.

Previše ga hvalite, od igre, preko tetka i tetke, kupnje kuće roditeljima, izmišljate podatke kako je bio najbolji igrač reprezentacije, a zapravo je bio najslabija karika u obrani. Nesiguran i s puno pogrešaka. Kada on dobije loptu, samo me trnci prođu kroz tijelo. Dečko će možda biti odličan igrač, ali prerano gurnut u akciju. Još ovolike pohvale. Kao da radite protiv njega. Umislit će da je stvarno tako dobar igrač kao što pišete. Spustite loptu na zemlju!

SP
spremni0
08:01 10.11.2021.

sve ok,ali nebodera u ulici brače domani na srednjacima ima četiri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije