Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTVARNO

Russell Westbrook dohvatio je “sveti gral” NBA statistike

10.05.2021.
u 16:15

– Ja ne ulazim u utakmicu s planom da ostvarim triple-double, no to mi definitivno daje osjećaj da sam bio aktivan, da sam radio prave stvari – zna kazati Westbrook

U sezoni s najviše trostruko-dvoznamenkastih učinaka u povijesti NBA lige (134) jedan igrač ističe se posebno. Ne, nisu to ni Nikola Jokić (15), ni James Harden (12) ni Luka Dončić (10), nego Russell Westbrook, koji ih je uknjižio već 35. U samo 61 odigranoj utakmici.

U pobjedi njegovih Wizardsa Russ je upisao 33 koša, 19 skokova i 15 asistencija i time izjednačio rekord Oscara Robertsona (181). No u kakvoj je trenutačno formi Westbrook, čini se da bi već u noći s ponedjeljka na utorak Oscar mogao otići u ropotarnicu povijesti.

Sjajan mu je i prosjek

Osim što je u posljednjih osam utakmica ostvario sedam triple-double učinaka (četiri zaredom), Westbrook ostavlja bez daha i zbog činjenice da ima i trostruko-dvoznamenkasti prosjek – 22 koša, 11,6 skokova i 11,5 asistencija, što vodi k ponavljanju ostvarenoga u majici Oklahoma City Thundersa. U tom dresu Brodie (i tako ga zovu) upisao je tri uzastopne sezone s triple-double prosjekom, što nikad nitko nije.

Ono čime još trenutačno fascinira Westbrook jest i podatak da je on, nakon All-Star utakmice, najbolji skakač i najbolji asistent lige.

Zapravo, dosad su samo četiri sezone (a ovo bi mogla biti peta) završene tako da netko ima triple-double prosjek. Tri pripadaju Westbrooku, a četvrta (datumski prva) pripada dosadašnjem rekorderu Oscaru Robertsonu. Zbilo se to davne 1961./1962., kada je ovaj eksplozivni branič svoju tek drugu NBA sezonu okončao s prosjecima od 30,8 koševa, 12,5 skokova i 11,4 asistencije.

Za razliku od Westbrooka, koji momčadski nije ništa osvojio, Robertson se ipak okitio naslovom NBA prvaka. Nakon što se počelo raspredati o tome je li on timski igrač ili samo pojedinac koji naganja svoju statistiku (to se događa i Westbrooku), Robinson je razmijenjen iz Cincinnati Royalsa u Milwaukee Buckse, u čijem je dresu osvojio naslov prvaka. Zajedno s mladim Lew Alcindorom, kasnije preimenovanim u Kareem Abdul-Jabbara.

– Ja ne ulazim u utakmicu s planom da ostvarim triple-double, no to mi definitivno daje osjećaj da sam bio aktivan, da sam radio prave stvari – zna kazati Westbrook, koji je jedan poseban trostruko-dvoznamenkasti učinak posvetio nastradalom prijatelju reperu.

A bila je to utakmica, u travnju 2019. godine, u kojoj se Russ pridružio Wiltu Chamberlainu kao jedini igrač koji je u utakmici imao 20-20-20 u koševima, skokovima i asistencijama.

Bilo je još igrača koji su taj poseban dan posvetili nekome koga više nema pa je to tako učinio i Bruce Brown, tada igrač Miamija, koji je svoj TD posvetio ujaku preminulom nekoliko sati prije te utakmice.

Riječ triple-double ušla je u američki leksikon početkom osamdesetih, zahvaljujući Magicu Johnsonu, i nerijetko se koristi u današnjem govornom jeziku, a o njoj pjevaju i reperi. No neki NBA kroničari pitaju se je li triple-double doista “sveti gral” NBA statistike ili je to samo brojčani kuriozitet.

Odgovor na to pitanje dat će vam ono što su neki igrači činili – bedake od sebe – samo da upišu barem jedan triple-double u karijeri. Jedan takav je i Ricky Davis, koji je 2003. jednu presječenu loptu bacio na ploču vlastita koša samo da bi uknjižio taj jedan skok koji mu je nedostajao. Isto to učinio je 2004. Bob Sura, ali na pravi, suparnički koš. Namjerno je promašio vlastiti zicer da bi dohvatio još jedan skok koji mu je tadašnji povjerenik NBA lige David Stern poništio “jer to nije uopće bio pokušaj šuta”, na što se Sura branio da mu je lopta “iskliznula” iz ruke.

Green blizu rijetkog rekorda

Da je tako razmišljao, Magic Johnson imao bi puno više TD-a od onih 138, jer čak 46 nastupa završio je s deset i više koševa, deset i više asistencija i devet skokova. LeBron James, jedini uz Westbrooka koji je TD ostvario protiv svih 30 momčadi lige, čak je 13 puta imao deset i više koševa te po devet skokova i asistencija.

A jedini triple-double bez deset i više koševa ostvario je 2017. Draymond Green, košarkaš Warriorsa, upisavši 12 skokova, deset asistencija i deset osvojenih lopti. A tog dana Green je bio blizu quadruple-doublea, što se dogodilo samo četiri puta u povijesti NBA lige. To je i razumljivo zna li se kolika su rijetkost dvoznamenkasti učinci u blokadama (159) i osvojenim loptama (24).

Ključne riječi
nba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije