Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U FINALU BOLJI OD MADRIDA

Rio de Janiero domaćin Olimpijskih igara 2016.

Brazil
Reuters
02.10.2009.
u 18:54

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je kako će grad domaćin Olimpijskih igara 2016. godine biti Rio de Janeiro. Konkurenti su bili Chicago, Madrid i Tokio.

Iako se u petak na četiri sata pridružio svojoj supruzi Michelle u Kopenhagenu da bi zajedno podržali svoj Chicago, Barack Obama nije uspio. Chicago je uz Tokio ispao u prvom krugu, a pobjedu je odnio, na zadovoljstvo prepune Copacabane, Rio de Janeiro koji je tako dobio domaćinstvo OI 2016. godine.

U finalnom (elektroničkom) glasovanju članovi MOO-a birali su između Rija i Madrida i opredijelili se za Brazilce. Pele je tako uspio predriblati i Baracka Obamu ali i španjolskog kraja Juana Carlosa, koji je agitirao za Madrid.

– Amerikanci to znaju. U govorima supružnika Obama bilo je malo politike, ali puno emocija i dirnuli su nas sve, pa i mene. Posebno Michelle Obama koja je, uz puno suza, pričala o svom ocu koji je nepokretan i koji je zbog toga svu djecu tjerao da se bave sportom. U mome se Imotskome bolest skriva, ali Amerikanci i na tome zarađuju simpatije – otkrio nam je Antun Vrdoljak u stanci glasovanja.

Dirljiv govor održao je i Samaranch podržavajući Madrid, ali članovi MOO-a, njih 106, prednost su dali Riju.

Zagrljaji i ushiti zadovoljstva na Copacabani
Gotovo 50.000 ljudi sakupilo se na svjetski poznatoj plaži Copacabana u Rio de Janeiru, gradu-domaćinu Olimpijskih igara 2016. godine...

Uzvici oduševljenja prolomili su se plažom u trenutku kada je u Kopenhagenu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge izrekao riječi: “Rio de Janeiro” označivši njima pobjednika utrke za organizaciju Igara.



Zastave i zagrljaji dominirali su pješčanom plažom, a veselje, na kojem se očekuje više od 100.000 ljudi, trajat će dugo u noć tvrde gradske vlasti olimpijskoga grada.

Chicago ostao u nevjerici  
Za razliku od ushićenog pobjednika Rio de Janeira, tišina je obilježila petak u Chicagu, američkom gradu kojem unatoč lobiranju predsjednika SAD-a Baracka Obame, nije pošlo za rukom dobiti domaćinstvo Olimpijskih igara 2016. godine...

Chicago je, štoviše, svoju bitku za kandidaturu izgubio u prvom krugu, a nakon nekoliko minuta nevjerice ulice grada postajale su sve praznije. Tupi pogledi u monitor postavljen na Daley Centru, propitkivanja u nevjerici i muk, reakcija su razočaranog dijela čikaškog stanovništva nakon riječi Jacquesa Roggea.

- Chicago, koji je prikupio najmanji broj glasova, neće participirati u drugome krugu - kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora i pokvario slavlje okupljenih.

- Nikada se nisam osjećala ovako razočaranom. Ovo je jedna od najtužnijih stvari koje sam ikada doživjela - prokomentirala je Ken Rudd, prodavačica u jednoj čikaškoj trgovini nakon proglašenja.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:47 02.10.2009.

Iskreno, navijao sam za Madrid, čisto iz evropske solidarnosti. Ovako, baš mi je svejedno. Najviše bi voleo da su OI 2016. pripale Kosovu, da sagrade stadion sa njim u centru, da ga se može videt samo iz \"zraka\", hahahaha....Al\' jeb\'ga ba, valjda će nekad i neka manja država (poput Grčke) dobiti OI (Ne znam zašto su odustale Češka i Azerbejdžan?) Sad su Cigani s Copacabane dobili Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i OI 2016. Nije fer. S druge strane, nadam se da je to to što se tiče Brazila u 21. veku. Na redu su Argentina i Meksiko. Preferiram špansko govorno područje u odnosu na portugalsko. I tačka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije