Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprodaja prvaka

Rijeka se ne raspada, no prodaja je jedini način za preživljavanje

Rijeka - Dinamo
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
09.01.2018.
u 22:26

Ako se gleda financijska strana, onda su ti odlasci dobri za stabilnost kluba, no s ovako okrnjenom momčadi Keku slijedi grčevita borba za drugo mjesto

Ako su ljetošnji odlasci Franka Andrijaševića, Romana Bezjaka i Stefana Ristovskog bili osipanje šampionske Rijeke, ovih dana događa se masovni egzodus. Posljednjih dana Rijeku su napustili Mario Gavranović (Dinamo), Marko Vešović (Legia), Josip Mišić (Sporting), a uskoro će s Rujevice otići i Josip Elez (vjerojatno ide u Hannover), te kapetan Mate Maleš, koji je u ovom trenutku najbliži odlasku na Daleki istok, u redove jednog kineskog prvoligaša. Malešu je 29 godina, ovo mu je posljednja šansa za bogati ugovor u inozemstvu, i zato mu Rijeka neće raditi probleme, pustit će ga za svega 200-tinjak tisuća eura odštete.

No, zato bi na Elezu riječki klub trebao zaraditi oko tri milijuna eura. Mišić je pak prije koji dan otišao u Sporting za dva milijuna eura, a Vešovića, kojem je isticao ugovor, Legia je platila pola milijuna eura. Ukupno je to oko šest milijuna eura, odnosno polovica godišnjeg budžeta HNK Rijeke. A ako se tome pridodaju i ljetošnji transferi Andrijaševića i Ristovskog, klub s Rujevice na prodaji je u posljednjih sedam mjeseci zaradio više od 11 milijuna eura!

Ako se gleda financijska strana, onda su ti odlasci dobri za stabilnost kluba, no s ovako okrnjenom momčadi Keku slijedi grčevita borba za drugo mjesto. Uostalom, na jučerašnjoj prvoj prozivci morao je momčadi priključiti čak sedmoricu juniora.

Opet mora graditi temelje

A ono što je najgore za Keka, do kraja prijelaznog roka mogao bi ostati bez još pokojeg igrača, prije svega Filipa Bradarića. A to bi onda značilo da su od stožernih igrača u osvajanju duple krune na Rujevici ostali samo Andrej Prskalo, branič Dario Župarić, lijevi bek Leonard Žuta, te krilni napadač Alexander Gorgon, koji će zbog ozljede (upala pubične kosti) propustiti prvi dio priprema.

Pred sportskim direktorom Srećkom Juričićem zahtjevan je posao pronalaženja adekvatnih zamjena, i to što kraćem roku, kako bi ih Kek uspio uigrati do nastavka prvenstva 10. veljače.

– Fluktuacija igrača klubu omogućava normalno funkcioniranje čak i u realnosti kao što je ova hrvatska u kojoj su sponzori vrlo rijetki, a sredstva od TV prava zanemariva. Ali mogu reći: ne brinite za Rijeku, ona je već više od pola desetljeća konstanta u hrvatskom, ali i u europskom nogometu i to će uz podršku svojih fantastičnih navijača ostati i nadalje – poručio je Juričić onima koji se brinu za budućnost Rijeke.

A Juričić radi na dovođenju pojačanja, prvi bi trebao stići Antonio Čolak, napadač s iskustvom iz Bundeslige.

Srećom za Rijeku, Kek je već naučio graditi momčad od temelja. Tako je sezonu prije nego su postali prvaci ostao bez stožernih igrača Mitrovića, Močinića, Leškovića, Tomasova, Bezjaka i Jugovića. A sezonu prije toga bez Leovca, Tomečaka, Moisesa, Vargića, Anasa Sharbinija...

U sezoni 2014./15. Rijeku je napustio najbolji igrač Andrej Kramarić, a 2013./14. Leon Benko.

Po svemu ovome vidi se da Rijekin trend prodaje najboljih igrača postoji već godinama, samo što je sada možda medijski naglašeniji jer je Kekova momčad osvojila prvenstvo, pa su se navijači ponadali da neće biti nove rasprodaje.

No, istina je da ovogodišnji utržak koji će iznositi oko 11 milijuna eura čak nije rekordan, jer sezonu prije Rijeka je na odlaznim transferima zaradila 13 milijuna eura (Mitrović, Močinić, Bezjak, Lešković...).

A u posljednje četiri godine Rijeka je na prodajama igrača utržila čak 38,5 milijuna eura.

Uz pomoć tog novca izgradili su moderni kompleks na Rujevici, ali si i osigurali lagodno financijsko poslovanje.

I Hajduk i Dinamo rasprodaju

A ono što je najfascinantnije da je u tom razdoblju od četiri godine Rijeka na pojačanja potrošila samo 4,22 milijuna eura.

Da ne bi bilo zabune, sličnim modelom prodaje vode se i Hajduk i Dinamo. Bijeli su tako u posljednje četiri godine prodali igrače za 32,8 milijuna eura, a kupili za svega 900.000 eura, dok je Dinamo prodao za ukupno 79,7 milijuna eura, a kupio za 25,06.

To je, nažalost, realnost hrvatskih klubova, jer prihodi od prodaje ulaznica, dresova, marketinga i TV prava su minorni, pa je jedini način opstanka prodavati najbolje igrače.

A oni koji nemaju koga prodati, poput Istre, Cibalije i još nekih drugih prvoligaša, preživljavaju u uvjetima od pet, šest, pa i 10 mjeseci bez plaće.

Odlasci od ljeta 2017.:

Franko Andrijašević (u Gent)4,24 mil. €

Stefan Ristovski (u Sporting) 1,1 mil. €

Josip Mišić (u Sporting) 2 mil. €

Mario Gavranović (u Dinamo) -

Marko Vešović (Legia) 0,5 mil. €

Mate Maleš (sigurno odlazi, vjerojatno u Kinu)

Josip Elez (Hannover) oko 3 mil. €

Do kraja prijelaznog roka mogao bi otići i Filip Bradarić, najbolji igrač u sadašnjoj Rijeci

Komentara 1

TO
toljaga22
05:18 10.01.2018.

a kupio ju vlastitim novcem( možeš misliti). isti mamić nema se,a prodaje igrače i širi vlasništvo. koja demagogija i mi to gutamo. dokle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije