Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATRENI NA RUJEVICI

Vatreni će na EP s najmanjeg stadiona, najboljeg travnjaka i uz ogromnu potporu publike

Hrvatska reprezentacija na treningu u Omišu
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/5
18.10.2019.
u 09:34

Osim što Kustić ‘buši’ Šukera kad god stigne, Savez je u međuvremenu, sasvim nepotrebno, zaratio s Rijekom oko domaćinstva utakmice sa Slovacima, a uspio je u taj kovitlac uvući čak i reprezentativce, navodno zagovornike preseljenja s Rujevice u Maksimir.

Hrvatski nogometni savez neumorno dokazuje kako je nedostojan drugoplasirane reprezentacije svijeta. Osim što vodeći ljudi Kuće nogometa Marijan Kustić i Davor Šuker međusobno ne komuniciraju i jedan drugome podmeću, u predvečerje plasmana Hrvatske na Europsko prvenstvo 2020. HNS je uspio otvoriti još nekoliko fronti.

Ratuje svatko sa svakim, a ni od koga nikakve osobite koristi, osim od onih najvažnijih, nogometnih reprezentativaca, koji će samo plasmanom na europsku smotru Savezu priskrbiti najmanje 9,25 milijuna eura.

Dakle, osim što Kustić ‘buši’ Šukera kad god stigne, Savez je u međuvremenu, sasvim nepotrebno, zaratio s Rijekom oko domaćinstva utakmice sa Slovacima, a uspio je u taj kovitlac uvući čak i reprezentativce, navodno zagovornike preseljenja s Rujevice u Maksimir. No ovdje se neočekivano otvorio i još jedan ‘ponor’, između dosadašnjih saveznika Damira Miškovića i Marijana Kustića; naime, Rijekin gazda zamjera izvršnom direktoru Saveza što mu je iza leđa želio oduzeti utakmicu godine u Rijeci. Iako to nije bila (isključivo) Kustićeva volja. On ju je samo trebao provesti i potpisati.

Nepotreban visoki rizik

I tako, umjesto da se sudbinska utakmica kvalifikacija Hrvatska – Slovačka dočekuje u predslavljeničkom raspoloženju, ona se nepotrebno pretvara u novu utakmicu visokoga rizika, još većega od onoga koji je u Splitu pratio spektakl s Mađarima. Tko zna kako će Riječani sada reagirati prema HNS-u kada znaju da je njihov spektakl trebao biti premješten u Zagreb...

Tako će Hrvatska po peti put biti domaćin na Rujevici, na kojoj, kao i na Kantridi, još nikada nije izgubila utakmicu. Istina, ni u jednoj od dvije natjecateljske utakmice na Rujevici, s Finskom (kvalifikacije za SP 2018.) i Engleskom (Liga nacija, 2018.), Hrvatska nije pobijedila. No, kako nije svako zlo za zlo, Rujevica nam je nakon Finske izrodila Zlatka Dalića pa slijedom toga i plasman na svjetsko srebro.

Posljednja i jedina pobjeda naše reprezentacije u kvalifikacijama u Rijeci dogodila se u listopadu 2011. godine na Kantridi, kada su vatreni sa Slavenom Bilićem na klupi ostvarili pobjedu nad Letoncima (2:0).

Porazi samo u Zagrebu

Gledamo li učinak u natjecateljskim utakmicama u svim gradovima, Hrvatska nikada nije bila poražena ni u Osijeku (u pet nastupa), čak ni u Splitu (6 nastupa). Sva tri kvalifikacijska poraza doživjela je u Maksimiru; od Engleza (1:4), Škota (0:1) i Belgijaca (1:2).

Hrvatska nogometna reprezentacija, naravno, nije izolirani slučaj u Europi, kao selekcija koja nema svoj nacionalni stadion, poput Engleske (Wembley), Francuske (Stade de France), Austrije (Ernst Happel), Belgije (Kralja Baudouina), Bugarske (Vasil Levski), Škotske (Hampden Park)... Poput Hrvatske, primjerice i njemačka reprezentacija kao domaćin nastupa u svim dijelovima zemlje, domaćinstva mijenjaju i Slovenci (Ljubljana, Maribor), Švicarci (Ženeva, Zürich, Bern, Sion, Basel...), Turci (Istanbul, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya...).

Razlika u odnosu na ostale zemlje jedino je ta što nijedna od spomenutih reprezentacija ne igra odlučujuće utakmice pred samo osam i pol tisuća gledatelja, kao što će je sada igrati drugoplasirana svjetska reprezentacija Hrvatska. Ali, eto, i ‘kutiji šibica’ na Rujevici pripast će čast da Hrvatsku napokon lansira na veliko natjecanje. Na kraju, i izbornik Zlatko Dalić nekada je bio trener Rijeke, i tamo je ostavio neki trag...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije