Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rajko Janjanin:

Grci su moćni, a Konstantinos Fortunis će biti velika zvijezda

Bayern - Dinamo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
19.10.2015.
u 18:00

"Mila majko, što promaši, Rajko". To je legendarna izjava Ive Tomića, nenadmašnog radioreportera nakon jednog Rajkova promašaja u Dinamovu dresu

Bivši nogometaš Dinama, Crvene zvezde, OFI-ja i AEK-a Rajko Janjanin (58) gotovo 30 godina živi i radi u Grčkoj, no svake godine posjeti svoj Karlovac, iz kojega ga je nogometna lopta odvela u svijet. Janjanin je bio profinjeni tehničar, suptilni znalac, plemeniti vezni igrač, čije su lopte bile teledirigirane. Za Dinamo je, u pet godina (od 1975. do 1980. godine) odigrao 108 utakmica i zabio je četiri gola, potom je otišao u Crvenu zvezdu, u kojoj je ostao do 1984. godine, odigravši 115 utakmica (22 gola). A dodavanja za pogotke?

Više sam volio asistirati

- Tko će to izbrojiti, ha, ha... Tada se statistika nije vodila tako pedantno kao danas. Istina je, bio sam bolji asistent nego strijelac, nekako sam i više volio dodati pravu loptu napadaču nego sam zabiti gol – otkrio je svoju nogometnu filozofiju Janjanin, za kojeg je legendarni radioreporter, pokojni Ivan Tomić imao samo lijepe riječi.

Ipak, u jednom je radioprijenosu, nakon što Janjanin nije iskoristio veliku šansu, Tomić zavapio:

- Mila majko, što promaši, Rajko!

- Ha, ha... Ta je rečenica postala legendarna, godinama me pratila. Znao sam se šetati gradom, a nepoznati ljudi, koji bi me prepoznali, u prolazu bi izgovarali tu rečenicu! Sve je to bilo simpatično – govori Janjanin, koji je nakon igračke karijere dugo vremena proveo u Panathinaikosu kao trener u omladinskim kategorijama i skaut. A posljednje je tri godine trener trećeligaškog kluba na Kreti...

- Kad je bivši vlasnik Yanis Vardinoyanis napustio Panathinaikos, pozvao me da pomognem klubu iz njegova rodnog mjesta na Kreti - kaže Janjanin, sjajan poznavatelj grčkog nogometa i svakako jedan od najboljih sugovornika o Olympiakosu, Dinamovu suparniku u Ligi prvaka...

- Godinama vladaju Grčkom, baš kao i Dinamo Hrvatskom! Nedodirljivi su u domaćem prvenstvu, ali i konkurentni u Europi. Neće Dinamu biti lako – smatra Janjanin.

Imaju novca

Iako je Olympiakos ljetos ostao bez Mitroglua i Affelaya, doveo je nekoliko izvrsnih igrača (Ideye, Cambiasso, Finbogasson...), pa djeluje čak i moćnije nego lani! U prvenstvu Grčke upisao je svih sedam pobjeda, svladao je Arsenal u Ligi prvaka, jedini je poraz doživio protiv Bayerna u Ateni. Na upit o usporedbi Dinama i Olympiakosa, Janjanin je ovako odgovorio:

- Grci su svakako iskusniji i pojedinačno kvalitetniji. Ali, nije Olympiakos nepobjediv u međusobnim utakmicama. Dinamo bi u Maksimiru mogao upisati pobjedu odigra li na visokoj, najvišoj razini, kao što je odigrao s Arsenalom, tada je sve moguće! Povede li Dinamo u Zagrebu, tada će Grci biti nervozni i u tome plavi trebaju tražiti svoju priliku. Međutim, gledajući sve utakmice ukupno, siguran sam da će Olympiakos uzeti više bodova u skupini od zagrebačke momčadi - kaže Janjanin i nastavlja:

- Nije lako igrati kod Olympiakosa na Karaiskakiju. Uostalom, lani su u Ligi prvaka svladali doma sva tri suparnika – Juventus (1:0), Atletico Madrid (3:2) i Malmö (4:1)! I uvijek uoči utakmice čovjek pomisli "ma ne mogu sad dobiti Juvea", a oni ga dobiju! Pa su tri puta pobijedili Arsenal, pa Liverpool, "razbili" su i najjači Werder...

Tko im je trenutačno najbolji igrač?

- Nadareni veznjak Konstantinos Fortunis (23) iskoristio je Dominguezovu ozljedu i zablistao je početkom ove sezone! Sve se vrti oko njega, najbolji je igrač i strijelac. Olympiakos ima dobro ukomponiranu momčad, dobroga trenera, taj Portugalac Marco Silva (38) očito zna svoj posao i fino je izbalansirao sastav. No, nisu neranjivi, imaju i oni svojih slabosti, posebno u obrani i Dinamo svakako nije bez šanse u Zagrebu – smatra Janjanin.

Velika je utakmica pred modrima u utorak. Suparnik moćan, bit će to za modre veliki ispit.

>> U strahu od dolaska Srba i Grka, Dinamo gostima zatvorio vrata Maksimira!

>> Grci krenuli prema Zagrebu: 'Dolazimo po tri boda'

>> 'Možemo li pobijediti? Malo sreće, malo stativa, sudačka pogreška i – sve je moguće!'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije