Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogodilo se čudo

Prvi put otvaranje Igara bit će izvan stadiona, na najljepšoj svjetskoj aveniji

21.10.2022.
u 11:00

Od Champs Elysees do Place de la Concorde, jedva čekam zamisliti predstavu koja će pretvoriti srce Pariza u umjetnički festival bez presedana, s dosad neviđenim izvedbama – istaknuo je Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije

Ceremonija svečanog otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. održat će prvi put izvan stadiona, u središtu grada, a predviđa se da će se okupiti 65 000 gledatelja. 

- Slaveći parasportaše, Pariz želi iskoristiti snagu Igara za promjenu stavova javnosti prema invaliditetu i pomoći u izgradnji inkluzivnijeg društva. Isticanjem Paraolimpijskih igara kroz spektakularne izvedbe parasportaša, ove igre i njihova ceremonija otvaranja poslat će važnu poruku cijelom svijetu - da je inkluzija ključna za naše društvo.

Raduje nas što će i hrvatski parasportaši nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za što se marljivo pripremaju sa željom da postignu svoje najbolje rezultate – rekao je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora. 

Ukupno 4.400 sportaša iz 184 zemlje svijeta sudjelovat će u paradi od Champs-Elysees do Place de la Concorde, koja će biti dostupna osobama svih razina mobilnosti i sposobnosti.

- Od Champs Elysees do Place de la Concorde, jedva čekam zamisliti predstavu koja će pretvoriti srce Pariza u umjetnički festival bez presedana, s dosad neviđenim izvedbama – istaknuo je Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije, dodavši: 

 Spektakl koji će u središte pozornosti staviti paraolimpijske sportaše i vrijednosti koje oni utjelovljuju. Spektakl koji će okupiti gledatelje diljem svijeta oko jedinstvenog duha Paraolimpijskih igara.

- Igre mogu potaknuti promjene na načine koji do sada nisu viđeni. Također, pruža jedinstvenu priliku za sve nas da promijenimo percepciju javnosti o invaliditetu – rekla je Amelie Oudea Castera, ministrica sporta, te Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Place de la Concorde je kultni trg smješten između Champs-Elysees i vrtova Tuileries, samo nekoliko koraka od Nacionalne skupštine i Grand Palaisa. To je najveći trg u Parizu i drugi najveći u Francuskoj, okružen nekim od najvažnijih zgrada i spomenika u francuskoj povijesti.

Datira iz doba prosvjetiteljstva, Place de la Concorde dio je filozofske, književne i kulturne baštine koju su za sobom ostavili intelektualci koji se nazivaju lumiéres (što znači "svjetla"), što ga čini idealnim mjestom za usmjeravanje pažnje na paraolimpijski pokret.

 - Otvarajući Igre odlučili smo usmjeriti pozornost na osobe koje žive s invaliditetom i njihovo mjesto u društvu. Uspješna promjena načina na koji ljudi u Francuskoj gledaju na invaliditet bila bi prikladna ostavština Igara u Parizu.

La Concorde i Champs-Elysees - najljepša avenija na svijetu - bit će posebno ukrašene, pružajući prekrasan ambijent za promicanje paraolimpijskog pokreta na svjetskoj pozornici - dodali su organizatori.


  
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije