Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADE I NOVI STADION

Prvaci nakon 24 godine: Hrvat heroj velike senzacije!

Marko Livaja
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
30.04.2018.
u 20:37

– Pratim ga i vidim da je sazrio, da je samouvjeren, smiren i efikasan, ponovo je pronašao sebe u najboljemu izdanju

Naslov prvaka Grčke, nakon sedam sušnih godina, preselio se iz Pireja u Atenu. Atenskom AEK-u, pod vodstvom španjolskog trenera Jimeneza, dogodilo se isto što i Dinamu 1982. godine: postao je prvak nakon čak 24 godine, što je za grčke pojmove ipak – senzacija!

Vidim da je Marko sazrio

Naime, AEK, kao i svi ostali grčki klubovi, dugo su godina bili u sjeni pirejskog Olympiakosa, sedmerostrukog uzastopnog prvaka, danas posrnulog i neprepoznatljivog, tek trećeplasiranog, iza AEK-a i PAOK-a.

No, vratimo se našem dečku Marku Livaji koji je u žuto-crnom dresu odigrao sezonu iz snova postigavši do sada ukupno 10 pogodaka u svim natjecanjima i šest puta asistiravši. AEK-ovi navijači fascinirani su temperamentnim, robusnim, istetoviranim centarforom i počeli su ga uspoređivati s nekadašnjom hrvatskom zvijezdom AEK-a Zoranom Sliškovićem.

Marko Livaja
1/9

Prema tvrdnjama novinara bliskim AEK-u, španjolski trener Manolo Jimenez (nekada trener Seville i Zaragoze), koji je prošloga ljeta inzistirao na dovođenju Livaje na posudbu iz Las Palmasa, od uprave kluba traži otkupljivanje Markova ugovora od Španjolaca. Taj će transfer Grke koštati 1,8 milijuna eura; nimalo jeftino, ali ipak sa saznanjem da raspolažu prvoklasnom robom.

Zorana Sliškovića (52), nekadašnjeg napadača Željezničara, Dinama i Slavena Belupa, pronašli smo u njegovu rodnome Trpnju na Pelješcu. Jeste li pratili sjajnu AEK-ovu sezonu?, pitali smo Sliškovića.

– Naravno da jesam i – uživao sam! Neizmjerno mi je drago da je moj bivši klub nakon 24 godine postao prvak Grčke i da je u tom uspjehu ponovno sudjelovao jedan Hrvat – kazao nam je Slišković.

Podsjetili smo se njegovih slavnih atenskih godina, 1992. do 1994., kada je AEK bio nedodirljiv u grčkom prvenstvu.

– Imali smo sjajnu momčad, vodio nas je Duško Bajević, uz mene su stranci bili Refik Šabanadžović i Toni Savevski, bio je tu i Stelios Manolas, otac današnje Romine zvijezde Kostasa Manolasa. Dva puta u mojoj eri u AEK-u pokušali smo prokrčiti put prema Ligi prvaka; prvi put zaustavio nas je PSV, uništio nas je Romario hat-trickom za pobjedu 3:0, a sljedeće godine jači je bio Monaco, s Wengerom na klupi, Klinsmannom, Scifom, Ikpebom... Bili su jedna od najjačih europskih momčadi – prisjetio se popularni Sliško, koji je protiv Monaca bio i strijelac u uzvratnoj utakmici (1:1).

Zovu li vas ikada iz Atene, posjećujete li svoj bivši klub?

– Posljednji put bio sam prije desetak godina, a sada se u listopadu spreman ponovno u Atenu. Pozvan sam na otvorenje novoga stadiona AEK-a, zvat će se Agia Sofia i izgrađen je na istom mjestu gdje je nekada bio naš stari, legendarni stadion Nikos Goumas – kaže Slišković.

Kako ste doživjeli nastupe Marka Livaje ove sezone?

– Pratim ga i vidim da je sazrio, da je samouvjeren, smiren i efikasan, ponovo je pronašao sebe u najboljemu izdanju. Primijetio sam da je svojim pozitivnim pristupom, zalaganjem i strašću za golovima pridobio navijače AEK-a, a to mu je sigurno najveća nagrada. Jer, nigdje na svijetu valjda nema tako privrženih, odanih, zaluđenih navijača kao što su AEK-ovi – ističe Slišković.

Isplati li se ulagati u Livaju, nije baš jeftin igrač?

– Livajin ostanak bio bi pun pogodak, i za AEK i za Livaju. Ma može se on vratiti u Las Palmas, može otići u bilo koji europski klub, ali tvrdim vam da se nigdje neće osjećati tako dobro kao u Ateni, u okruženju tih fanatičnih navijača. AEK se stabilizirao, ponovno je izrastao u veliki klub, i ima odličnu perspektivu. Volio bih gledati Livaju i sljedeće sezone u Ateni – zaključio je Zoran Slišković, jedan od trojice Hrvata, uz Gorana Tomića i Dinu Drpića, koji su nastupali za AEK.

Posebno poglavlje u AEK-ovoj povijesti zauzima slavni mostarski centarfor, danas 69-godišnji Dušan Bajević, čovjek s čak šest naslova prvaka s atenskim klubom: dva kao igrač i četiri kao trener.

Slavni Bajević u čak je tri navrata bio AEK-ov trener, ali u jednome razdoblju bio je najomraženiji lik među AEK-ovim navijačima. Tretirali su ga kao veleizdajnika, jer je u čak dva navrata s klupe AEK-a bježao u redove najvećega suparnika Olympiakosa.

Napad na Bajevića

U posljednjem trenerskom mandatu u AEK-u (2008. – 2010.) Bajević je čak bio žrtvom divljačkog fizičkog napada vlastitih navijača. Bio je udaren u glavu i srušen na pod nakon poraza u posve nevažnoj prijateljskoj utakmici s Kalitheom, pa iako su ga uprava i igrači nagovorili da ostane u klubu, nedugo poslije napada, Bajević, izložen ogromnom pritisku i stresu, ipak je bio odstupio.

Danas s pozicije izvršnoga direktora AEK-a kreira sportsku politiku grčkoga prvaka i upravo će Marko Livaja biti jedan od njegovih najznačajnijih projekata.

Cijeli tekst čitajte u novom broju sportskog tjednika MAX!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije