Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLASIČNA PRIČA

Prva violina australije Mile Jedinak u HNL-u nije zadovoljio

jedinak (1)
06.06.2014.
u 10:45

- Nije se dokazao kod Ćire u Varteksu i brzo se vratio u Sydney - rekao je Slaven Zambata.

Pun entuzijazma, vozeći se preko Varaždin Brega, tek punoljetni Australac Mile Jedinak išao je u Varteks, sanjajući kako će se dokazati kod Dražena Beseka i Miroslava Blaževića, zaigrati protiv Sedloskog, Ljubojevića, Zahore... Međutim, njima nije bio dobar, nije im se pokazao kao pojačanje za tada osrednju varaždinsku momčad. Danas, desetljeće kasnije, pred Milom se tresu Wayne Rooney, Luis Suarez, Daniel Sturridge, Edin Džeko... Je li to još jedna priča u kojoj su naši nogometni 'oci' pogriješili i 'sjedili na ušima'? Ne, ovdje ne tražimo krivca, jer Jedinak je jedan od onih koji se svakim danom sve bolji. Tada jednostavno još nije eksplodirao. Današnjeg kapetana Crystal Palacea (29) otkrio je u Australiji legendarni Slaven Zambata (73). Na spomen svog ljubimca raspucani dinamovac iz 60-ih razveselio se i raspričao.

Osjetio se zapostavljen

– Ja sam ga lansirao! Skrenuli su mi na njega pozornost u Australiji i odmah sam ga doveo u Zagreb. Vodio sam o njemu brigu, vozio sam ga na relaciji Zagreb – Varaždin, stanovao je kod mene u Zagrebu. Krasan je dečko, on je moje dijete! Borio se za ulazak u prvu momčad, no kada se osjetio zapostavljen, vratio se u Sydney United. Šteta da je bilo tako jer nakon toga postao je nezamjenjiv, u konkurenciji Marka Bresciana ili Tima Cahilla izabrali su baš njega za svog kapetana (oni su mu zamjenici, nap. a.). Inače, on je najbolji vezni igrač Crystal Palacea ikad! Postao je tamo lider, imali su ove sezone predvođeni njime desetak utakmica bez poraza. Znate kako se kaže, gdje Mile zalazi, trava ne raste, ha-ha... – veselo je rekao Zambata.

– Ima ga i u obrani i u napadu, lijepo igra, a podsjetit će na našeg Zvonimira Soldu!

U Varteksu je tada karijeru počinjao i Nikola Pokrivač koji se sjeća Jedinaka:

– Mile je tada došao na probu, bili smo istih godina, ali igrao je vrlo malo, zapravo samo jednu utakmicu. Po meni, vidjelo se da kuži igru, da zna, da bi moglo biti nešto od njega. No nisu ga prepoznali. Sad je kapetan, uveo je momčad u Premiership. Drago mi je zbog njega, koliko god smo relativno malo vremena proveli skupa. Sjećam se, kad bismo bili skupa u društvu, bio je povučen, progovorio bi samo riječ-dvije, tu i tamo se ubacio u razgovor – kaže bivši kockasti Pokrivač.

Kapetan od 12. godine

Prva violina Australije igrala je 38 utakmica prošle sezone za Crystal Palace, dovela ih do respektabilnog 11. mjesta u Premiershipu. Njegova je momčad primila manje golova od viceprvaka Liverpoola! Bio je kapetan gdje god je igrač od australske U-13 i U-18 reprezentacije do kluba na Otoku, odnosno momčadi na Mundijalu. U Socceroosima će voditi još šest igrača naših korijena (Galeković, Franjić, Špiranović, Bozanić, Bresciano, Vidošić), a Nikola Pokrivač dodaje:

– Naravno da će mi Hrvatska biti prvi izbor, ali ću jednim okom pratiti kako igra Australija. Vjerujem da će se Mile i tamo dokazati te da će završiti još u većem klubu!

Izbornik Australije Ange Postecoglou objasnio je koliko vjeruje svom novoizabranom vođi:

– Znate zašto sam Mili Jedinku dao kapetansku vrpcu? Jer ju je zavrijedio! Napravio je fenomenalan posao u Crystal Palaceu, i to u najtežem klupskom natjecanju na svijetu – na Otoku! Ne sumnjam uopće da će voditi momčad u Brazilu, a uz Tima Cahilla i Marka Bresciana on je tipični predstavnik Australije, učinit će 23 milijuna naših stanovnika ponosnima!

Za Socceroose ima 43 nastupa i četiri gola, a četvrti je nogometaš koji ih vodi na mundijalima – bili su to dosad Peter Wilson (1974.), Mark Viduka (2006.) i Lucas Neil (2010.).

>> Ide Mile na Svjetsko prvenstvo

Komentara 4

ĆA
ćaćaća
11:08 06.06.2014.

hrvaatska kao i iseljena hrvatska tj dvije hrvatske imaju ređene talente..ali zato imamo i rođene trenere antitalente..ne sjećam se da su baš naši treneri imali međunarodnog iskustva niti međunarodnog uspjeha..osim naravno tomislava ivića..svi ostali su ispodprosječni ili u najbolju ruku čisti prosjek...

PR
propalismoFranjoskroz
12:28 06.06.2014.

pa nitko nije uspio kod Ćire ako svoj talenat nije potkrepio bar sa jedno 4 nule iza brojke....

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
11:52 06.06.2014.

Čim je njeme ime mile nemere bit loš čovik, il je niki znanstvenik, doktor, odvitnik, političar il uspješan sportaš, nešto mora bit, jel tako imenjače....tako jeeeee.....ajmo sad na rakiju...ajmo........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije