Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanja na incident

Prošlo je točno 30 godina: Evo što je nakon svega kazao čovjek kojem je Divac oteo hrvatsku zastavu

Divac otima zastavu
Foto: Screenshot
18.08.2020.
u 10:49

Divac je kasnije odbacio tvrdnje da je zastavu pljuvao ili gazio, a to je potvrdio i sam Tomas Šakić, čovjek koji ju je donio na parket

U srijedu, 19. kolovoza, bit će navršeno točno trideset godina otkako je Jugoslavija u finalu u Buenos Airesu sa 92:75 nadigrala Sovjetski Savez i okitila se naslovom prvaka svijeta.

Osim po uvjerljivom nastupu izabranika tadašnjeg izbornika Dušana Ivkovića, a među kojima je bilo i nekoliko veličanstvenih Hrvata, turnir je ostao upamćen i po skandalu koji je izbio neposredno nakon finala, po trenutku kada je Vlade Divac jednom navijaču oteo hrvatsku zastavu.

Taj su potez Divcu mnogi uzeli za zlo, a spočitavaju mu ga i danas premda je srpski košarkaš svojedobno kazao da se na taj čin odlučio samo zato što je vjerovao da se treba slaviti isključivo uz jugoslavenska obilježja:

– Tada je postojala Jugoslavija i u tom trenutku na parketu nisu bile potrebne nikakve druge zastave. Toj zastavi, koja se pojavila na parketu, tamo nije bilo mjesto. Zastava nije bila hrvatska. Barem nije imala obilježja kakva je imala službena hrvatska zastava u to vrijeme.

Ponavljam, Jugoslavija je postala prvak svijeta, mi smo tada igrali za tu zemlju, i nijedna zastava osim jugoslavenske u tom trenutku nije imala što tražiti na parketu – pojasnio je Divac.

Divac je kasnije odbacio tvrdnje da je zastavu pljuvao ili gazio, a to je potvrdio i sam Tomas Šakić, čovjek koji ju je donio na parket:

– Nisam Hrvat nego sam sin Hrvata. Da, ja sam čovjek koji je donio zastavu. Trebam biti iskren: Divac je uzeo zastavu i kasnije je vratio. Nije pljunuo na nju niti je gazio po njoj. Pokazao je manjak poštovanja, ali nije pljunuo na nju – rekao je Šakić i dodao:

– Nisam navijao za Jugoslaviju, a nisam ni želio da izgubi. Moje simpatije bile su na strani Hrvatske, Kukoča, Petrovića, Čuture... Mislio sam da je Divac Hrvat. Kad mi je uzeo zastavu, shvatio sam da je Srbin.

U jednom trenutku se borio s Divcem.

– Divac je uzeo zastavu i otišao. Bilo mi je teško kretati se jer sam imao fotografsku torbu. Na fotografijama se to ne vidi, ali smo u jednom trenutku bili na deset centimetara jedan od drugog. Licem o lice, borili se za zastavu. Ja od 180 cm, a on od 212. Povukao sam se jer nisam želio naštetiti Argentini – prepričao je Šakić za argentinsku Paginu12 u prosincu 2017. godine.

Komentara 66

Avatar Keep_calm
Keep_calm
11:43 18.08.2020.

Pa jel' vama u večernjem nije samima već dosta tog Divca, i raspredanja o njemu? Pa jeste li vi zbilja TOLIKI jugoslaveni, da se ne možete otrgnuti o tih tema?!

Avatar Damating
Damating
11:00 18.08.2020.

Danas je neki posebno težak dan za jugoslavene na večernjem. Uhvatila ih jugonostalgija i nedostaju im "braća". Pa ako ste se uspal'li, 3 metra pod vodu gubo!

DE
DeepState
11:38 18.08.2020.

dosadni ste. Imate niže u članku šta je rekao Stepinac Titu: Državu nije dovoljno stvoriti treba je i izgraditi - vrijedi i danas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije