Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAJDUKOVI NAVIJAČI

Prisjetite se djelića bogate Torcidine povijesti za njen 71. rođendan

U 3. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Sibenik
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
28.10.2021.
u 11:48

Za vrijeme Domovinskog rata mnogi su torcidaši stali u prve redove oružane borbe, a spomen-ploča na sjevernoj strani poljudskog stadiona nosi imena 27 poginulih članova

Torcida danas slavi 71. rođendan, a povodom toga podsjetite na neke trenutke koji su obilježili povijest te navijačke skupine.

1. Torcida je navijačka skupina Hajduka, osnovana 28. listopada 1950. godine i jedna je od najstarijih u Europi.  

2. Slogan navijača je 'Hajduk živi vječno', kojim se svjedoči o dugoj i kontinuiranoj tradiciji imena koje opstoji bez promjene od osnivanja do danas (države i lige su propadale, Hajduk 'živi vječno'). 

3. Torcida je osnovana 1950. godine uoči nogometne utakmice sa Crvenom Zvezdom. Splitski studenti koji su studirali u Zagrebu željeli su napraviti neviđen spektakl kako bi pomogli svojim ljubimcima, i to po uzoru na brazilske navijačke skupine koje su u to vrijeme postale poznate. Hajduk je 29. listopada pobijedio Zvezdu rezultatom 2:1, a na kraju i osvojio naslov prvaka bez poraza.

4. Početkom 1990-ih Torcida je izrazila veliko nezadovoljstvo stanjem u Jugoslaviji - prekidom utakmice u Splitu protiv Partizana, paljenjem jugoslavenske zastave te gromoglasnim uzvikivanjem hrvatskog imena.

5. Za vrijeme Domovinskog rata mnogi su torcidaši stali u prve redove oružane borbe, a spomen-ploča na sjevernoj strani poljudskog stadiona nosi imena 27 poginulih članova.

6. Torcida je u bratskom savezništvu sa zadarskim Tornadom, a sklopljena su prijateljstva s No Name Boysima (Benfica), Magic Fansima (Saint-Étienne) i Torcidom Gornik.

7. Kluba navijača Torcida 2011. godine osnovao je Udrugu Naš Hajduk koja danas upravlja splitskim klubom.

>> Torcida na Starom placu odala počast Jurici Jerkoviću:


 
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:36 28.10.2021.

Zasto ste stali nakon tocke 7. Dajte nabrojite od 2011 kako uspjesno upravlja klubom. Evo ja vam pomognem, od preuzimanja kluba, zaostaju za liderom ravno 250 ! bodova dakle cca 90tak pobjeda ima konkurent vise , u prosjeku osvajaju 57% bodova, sto je dovoljno za poziciju 3-4 u prosjeku, promjenjeno je nekoliko destaka trenera i nekoliko uprava. Ali rezulat nije bitan, ajmo o financijama, klub je u rekordno velikom minusu od cca 15mil € sa tendecijom povecanja duga. Trzisni potencijal prve momcadi, jako los gotovo rekordno nizak, mozdva dva igraca sa potencijalnim transferom >5m€. Pa dajte uoisite to pod 8. i 9. jer to su posljedice ovakvog uoravljanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije