Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština Dinama

Pripremaju se promjene kojima bi se zaštitio Zdravko Mamić?

Zdravko Mamić
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/8
18.12.2018.
u 08:09

Večernji list ima saznanja kako je Zdravko Mamić 12. rujna 2018. godine iz Međugorja poslao potpisani zahtjev u klub za brisanjem iz članstva u klubu i iz Skupštine kluba

Skupština Dinama koja se održava u utorak u 18 sati mogla bi biti jedna od najzanimljivijih u posljednjih dvadesetak godina, ponajprije po jednom povijesnom detalju – na njoj neće biti nazočan Zdravko Mamić. Koji, prema podacima kojima raspolažemo, više nije Dinamov član.

Naime, Večernji list ima saznanja kako je Zdravko Mamić 12. rujna 2018. godine iz Međugorja poslao potpisani zahtjev u klub za brisanjem iz članstva u klubu i iz Skupštine kluba. Poslije je, kako saznajemo iz izvora bliskih upravi kluba, taj zahtjev na traženje Zdravka Mamića bio uklonjen iz svih klupskih arhiva i dokumenata.

Prijavljen je i Vrbanović

Večernji je također iz izvora bliskih klubu na uvid dobio i člansku iskaznicu Zdravka Mamića, koja je navodno izrađena u srpnju 2018. godine, no naši su nam izvori potvrdili kako je ona zapravo izrađena nekoliko dana nakon što je udruga “Dinamo to smo mi” objavila kako Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i Damir Vrbanović nisu članovi kluba.

Usto, udruga “Dinamo to smo mi” prijavila je sportskoj inspekciji predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana i zatražila da mu se izrekne zabrana djelovanja
u sportu, te time automatski smijeni s funkcije u klubu. Naime, prema saznanjima članova udruge, Kodžoman je na prekršajnom sudu pravomoćno osuđen zbog toga što GNK Dinamo nije u zakonskom roku objavio financijski izvještaj.

– S obzirom na to da je riječ o prekršaju iz Zakona o sportu (članak 86. st. 1. toč. 9.) istim zakonom propisano je kako osoba koja je u posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu prema odredbama Zakona o sportu ne može obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe. Iz toga proizlazi kako za Kodžomana postoji zapreka za obavljanje poslova u sportu, točnije da isti ne može obnašati dužnost predsjednika uprave Dinama – pojasnio je odvjetnik Udruge “Dinamo to smo mi” Vanja Peh.

Pitali smo za reakciju i GNK Dinamo, no ona je izostala. Naime, klupski glasnogovornik Alen Lesički prenio nam je kako će se klub oglasiti tek kada i ako bude službeno obaviješten o eventualnom prekršaju.

No, ovo nije jedina prijava koju je udruga “Dinamo to smo mi” podnijela sportskoj inspekciji.

Osim Kodžomana, prijavljen je i izvršni direktor Hrvatskog nogomenog saveza Damir Vrbanović. Bivši Dinamov direktor nepravomoćno osuđen za izvlačenje 112 milijuna kuna iz Dinama svojedobno je pravomoćno osuđen u “slučaju svastika” u Splitu kao odgovorna osoba u ime HNS-a.

Promjene Statuta Dinama?

Usto, doznajemo i kako će DTSM pokrenuti nove kaznene prijave protiv odgovornih u Dinamu zbog trošenja klupskog novca vezano uz aferu SMS, ali i pozvati na odgovornost Mirka Barišića zbog slučaja Dinamova računa u Klagenfurtu otvorenog 2002. godine na koji su uplaćena sredstva od transfera nekih igrača, ali i Siemensa, a koja nikad nisu završila u klupskoj blagajni. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li netko od skupštinara na današnjemu zasjedanju imati petlje i suočiti Dinamova predsjednika s ovim neugodnim temama.

Na kraju, uoči zasjedanja Skupštine Dinama, kuloari bliski klubu tvrde kako se pripremaju promjene Statuta Dinama kojima bi se dodatno zaštitila pozicija Zdravka Mamića koji je u bijegu u Međugorju nakon nepravomoćne presude za izvlačenje novca iz Dinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije