Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUŠTEN NA SLOBODU

Od heroja do osuđenog ubojice. Bio je sportski junak, a onda ubio djevojku

FILE PHOTO: Olympic and Paralympic track star Oscar Pistorius leaves court after appearing for the 2013 killing of his girlfriend Reeva Steenkamp
Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.11.2023.
u 16:31

U listopadu je južnoafrički Ustavni sud odlučio kako je do 21. ožujka odlužio polovicu kazne, nakon što mu je kazna unazad datirana u srpanj 2016. umjesto u studeni 2017. godine

Bivši južnoafrički paraolimpijski prvak Oscar Pistorius (37) dobio je u petak uvjetni otpust koji stupa na snagu 5. siječnja, deset godina nakon ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Ova je priča posebno uzdrmala svjestku sportsku javnost, obzirom da je riječ o jednom od najuspješnijih sportaša svijeta koji je bio inspiracima mnogima, a osobito najranjivijim grupama našega društva.

Tijekom svoje karijere zaradio je nadimak "Blade Runner" zbog proteza koje je nosio. Čovjek kojem su kao sa svega 11 mjeseci amputirane su mu obje potkoljenice osvojio je šest zlata na Paraolimpijskim igrama, a postao je i prvi sportaš s invaliditetom koji je osvojio medalju u atletskom natjecanju bez invaliditeta kada je nastupio na Olimpijskim igrama.

Poznato je koliku je ulogu u njegovom životu imala majka. Nerijetko bi mu ostavaljala inspirativne poruke. Onu u kojoj je stajalo: "Pravi gubitnik nije osoba koja zadnja prođe kroz cilj. Pravi gubitnik je osoba koja sjedi sa strane, osoba koji se niti ne pokušava natjecati", čuva i danas.

Međutim, nakon brojnih uspjeha na stazama, uslijedili su neuspjesi izvan nje. Jednom je prilikom u restoranu pucao iz pištolja, pucao iz automobila i sudjelovap u tučnjavi.

Veza s manekenkom Reevom Steenkamp započela je 2012. godine. Poznato je da su odnos obilježili brojni i žestoki izljevi ljubomore od strane Pistoriusa. Mankeneka je navodno razmišljala o prekidu. Kobne noći na Valentinovo 2013. Pistorius je imao jedan od takvih izlijeva bijesa. Stenkamp se pokušala pobjeći i sakriti se u kupaonu, a Pistorius je ispalio četiri metka. Patolozi su utvrdili da je upucana u glavu, torzo i ruku.

Pistorius je zatražio uvjetni otpust u ožujku ove godine. Međtuim, zahtjev je odbijen kada je utvrđeno da nije odlslužio minimalno vrijeme u zatvrou, što je preduvijet za razmatranje mjere uvjetnog otpusta. Međutim, u listopadu je južnoafrički Ustavni sud odlučio kako je do 21. ožujka odlužio polovicu kazne, nakon što mu je kazna unazad datirana u srpanj 2016. umjesto u studeni 2017. godine.

Komentara 1

GO
Gof33
17:02 26.11.2023.

tužna priča

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije