Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toni Kukoč:

Priča da NBA klub nekome može zabraniti igranje na Eurobasketu ne pije vodu

17.06.2017.
u 22:51

LeBron James bio je najbolji pojedinac finala u oba sastava, no njegovi ključni suigrači nisu bili konstantni - kaže Kukoč

Neposredno nakon što su Golden State Warriorsi u pet utakmica nadjačali Cleveland Cavalierse (4-1), Toni Kukoč je iz svog Chicaga krenuo put svog Splita pa će se do početka kolovoza odmarati na Jadranu s obitelji.

– Moj je dojam da Warriorsi imaju puno bolje razumijevanje kako se dobivaju utakmice. Njihova je momčad tako i složena pa uz velemajstore kakvi su Curry, Durant i Thompson, imaju i drvosječu kao što je Pačulija. On je tu da blokira, faulira, udara, da pokuša nekoga isprovocirati. On im je riješio finale Zapada tako što je namjerno podmetnuo nogu glavnom igraču Spursa Lenardu. Ono je bio školski primjer kako se nekome iskrene zglob – započeo je Kukoč svoju analizu finala i dodao:

– Warriorsi igraju iznimno brzo, s jako puno kretanja igrača, utrčavanja, leđnih blokova i šutiranja i njih, da bi imao izglede dobiti ih, moraš svesti na manje od 100 koševa. Ako to ne uspiješ, onda samo možeš moliti Boga da oni loše šutiraju, kao što su to činili u četvrtoj utakmici finalne serije u kojoj su im se Cavsi nametnuli sa svojim fizikalijama.

Prvaci i bez klasičnog playa

Cavsima za novi naslov nije bio dovoljan ni najbolji košarkaš današnjice!?

LeBron James bio je najbolji pojedinac finala u oba sastava, no njegovi ključni suigrači nisu bili konstantni. Pogledajmo to na primjeru Kyrieja Irvinga. Kada god je trebalo nešto napraviti, osim u jednoj utakmici, on bi se izgubio u svim tim svojim pokušajima driblinga, a kada bi gubio loptu, ne bi se pravovremeno vraćao u obranu, niti je obranu pokušavao igrati. A protiv momčadi koja ima niz igrača koji mogu učas okrenuti utakmicu, to se ne smije raditi.

A tu momčad složio je njegov bivši suigrač Steve Kerr.

– Kerr je bio vrlo pametan igrač koji je očito marljivo skupljao sva svoja iskustva u radu s trenerskim velikanima kao što su Phil Jackson i Gregg Popovich, ali i ona stečena igranjem uz Jordana, Pippena, Rodmana, Duncana...

Što je on to učinio s Warriorsima da imaju takvu vatrenu moć?

– Osim što je postavio sustav igre u kojem se intenzivno kreće svih pet igrača pa se otvaraju rupe i suparnička obrana pada, Kerr je, recimo, objasnio Durantu kako se završavaju utakmice. Jer, upravo je Durant godinu prije mogao izbaciti Warriorse da nije loše odigrao posljednju četvrtinu. Pokušavao je s vrha reketa igrati pet na pet i to nije prolazilo, a Kerr mu je sada objasnio kako kretnjama i utrčavanjima može doći do lakših pozicija za postizanje koševa.

Osim što nemaju klasične centarske igre, Warriorsi nemaju ni klasičnog razigravača, a svejedno su dominantni.

– Ni moji Bullsi nisu imali klasičnog razigravača pa smo funkcionirali jako dobro. Bitno je da imate nekoliko igrača koji su dobri na lopti i onda svatko od njih može prenositi loptu, pa i započeti napad.

I prije no što su Warriorsi s nevjerojatnih 16-1 osvojili naslov, krenule su rasprave jesu li bolji oni ili Bullsi iz 1996.?

– Warriorsi su jako dobra momčad koja konkurenciju ima u dvije momčadi, a mi smo bili u godinama kada je 10 momčadi bilo vrlo jako i kada se igralo potpuno drugačije. Sada ne smiješ na nekoga ruku staviti, a prije se hvatalo i dvjema rukama, prekršaji su bili teži. Kada si išao u prodor na koš, znao si da će pokušati baciti te na pod i zato ne znam koliko bi ovi Warriorsi u takvim okolnostima bili uspješni. A da Michael Jordan igra po današnjim pravilima, koja štite napadača, on bi davao po 50-60 koševa i po utakmici bi imao 20-25 slobodnih bacanja. Ja bih rekao da smo mi bili defenzivno i skakački jači i Warriorsi bi morali šutirati s preko 50 posto učinkovitosti da bi nas dobili.

Tijekom doigravanja rasplamsale su se i rasprave o tome tko je bolji, Michael Jordan ili LeBron James?

– Jordan ima šest osvojenih od šest igranih finala, a LeBron je igrao sedam finala zaredom s dvije različite momčadi i ima skor 3-5. Jordanov mentalni sklop bio je nešto izvan bilo čega viđenoga prije ili poslije.

Bliži se izbor za najboljeg novaka godine, a Kukoč je pomalo skeptičan oko priželjkivane pobjede Darija Šarića u toj utrci.

– Meni se čini da će taj naslov pripasti Brogdonu iz Bucksa, što zbog konstantnosti, a što zbog izborenog doigravanja. No ne znam koliko je to za Darija uopće važno. Puno su važniji minute i igračka sloboda koju je dobio. Neki mi vele da Dario ne igra iznad obruča, no zar je to važno ako on po utakmici ima 10-ak skokova, ako može kreirati igru s četvorke, ako može pogoditi tricu, odigrati dobar pick and pop, ako podijeli par asistencija.

Koliko je Kukoču osobno značila nagrada za najboljeg šestog igrača lige koju je dobio 1996.?

– Sve je to super, no ja sam bio ljut što nisam u petorci. Biti šesti igrač super je u momčadi koja osvaja, no to još uvijek znači da ima pet boljih od tebe.

Šesti igrač u svojoj novoj momčadi bio je i Bojan Bogdanović za kojeg nam se čini da ga njegovi Wizardsi u doigravanju nisu dovoljno koristili?

– To je sve stvar toga kako ga trener vidi, kako se uklopio u momčad, kako igra obranu.

Više vrijedi EP no Ljetna liga

S obzirom na to da su reprezentaciju već otkazala dvojica mladih NBA-jevaca, aktualni Hezonja i budući Žižić, i Kukija smo pitali smije li NBA klub zabraniti igraču da igra za reprezentaciju?

– Ma ne može, ta priča ne pije vodu. Tko god hoće igrati, taj može. Štoviše, igranje natjecateljskih utakmica pomoći će im više nego pojedinačni treninzi u klubu gdje ih nitko neće naučiti igrati. Puno više vrijedi jedan Eurobasket nego jedna Ljetna liga. Neću napadati nikoga jer svatko ima svoje prioritete, no priča o tome da oni nešto moraju raditi u klubu preko ljeta ne pije vodu. Jer, ako tim momcima nešto fali, onda su to utakmice koje nešto znače. Druga je stvar da su oni igrali za Warriorse ili Cleveland, i to po 30 minuta, onda bi čovjek rekao da su potrošeni. No, kako je svima njima, osim Bogdanoviću, sezona završila prije dva mjeseca, onda nemamo o čemu pričati.

S onima koji se okupe 27. srpnja Kukoč će nakratko popričati.

– Navratit ću taj početni dio priprema jer se negdje početkom kolovoza moram javiti u klub. Ja sam i dalje savjetnik vlasnika Chicago Bullsa pa u skladu s tim imam i obveza. Moram se pojaviti u par kampova, moram na sastanke sa sponzorima i slično.

Komentara 10

HR
hrvatin
23:48 17.06.2017.

Durant je bio bez konkurencije najbolji igrac finala a ne Lebron.Bez Duranta warriorsi bi izgubili finale.Pachulia uopce nije postavio nogu Leonardu,uopce ga nije vidio,Tu sam situaciju vidio vise puta i uvjerio se u tvrdnju.Steta da se leonard povrijedio jer bi u suprotnom San Antonio mozda igrao u finalu.Irving je superstar koji je ucinio puno,nije briljirao u svakoj utakmici a vise je u kjjucnoj utakmici zakazao Kevin Love.Warriosi imaju all star pocetnu postavu i u sedam utakmica ih je skoro nemoguce pobijediti.bez obzira tko ih trenira.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:14 18.06.2017.

Doživotno zabraniti tim igračima nastup za bilo koju hrvatsku reprezentaciju, zabraniti im povratak u Hrvatsku. Isto tako bi trebalo zabraniti i ukinuti taj NBA! Hrvatska mora biti iznad svega!

MI
Miso4
00:16 18.06.2017.

Tko "ne pije vodu" ? Engleska uzrecica (idiom) je "does not hold water" u prevodu znaci "ne drzi vodu" tj. argumenti nisu uvjerljivi i dovoljno snazni. Siguran sam da u hrvatskom postoji i bolji izraz nego "ne drzi vodu" II bilo bi dobro da novinari upotrebljavaju hrvatske rijeci i uzrecice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije