Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andy Murray

Marinov suparnik u Londonu preživio masakr u školi i tvrdnju da je beskoristan

Andy Murray
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.11.2016.
u 17:56

– Dolazak na prvo mjesto iznimno mi puno znači, napose stoga što je Novak bio nevjerojatno siguran tolike godine - kaže Andy Murray

Nakon 122 tjedna u nizu (223 ukupno) Novak Đoković u ponedjeljak više neće biti prvi tenisač svijeta. U 30. godini života (rođen je 15. svibnja 1987.) zamijenit će ga Britanac Andy Murray koji je Đokoviću s drugog mjesta gledao u leđa čak 76 tjedana, a od trenutka kad je prvi put stigao na drugu poziciju prošlo je čak sedam godina i šest mjeseci.

Jedno je to od najduljih čekanja, najdulje u novije vrijeme od kad se takve stvari pedantnije prate. Borisu Beckeru su, primjerice, za završni skok s drugog na prvo mjesto trebale četiri godine i četiri mjeseca.

Prvi britanac na broju 1

Do prvog mjesta Škot je došao nakon što mu je u subotu u polufinalu Mastersa 1000 u Parizu meč bez borbe predao Miloš Raonić (ozljeda butnog mišića), a dan prije Čilić pobijedio Đokovića prvi put u 15. pokušaju i onemogućio mu obranu prijestolja.

– Dolazak na prvo mjesto iznimno mi puno znači, napose stoga što je Novak bio nevjerojatno siguran tolike godine. Bilo je iznimno teško stići ga, ali sada sam konačno uspio u tome. U posljednjih nekoliko mjeseci igrao sam uistinu sjajno – rekao je Murray nakon što je saznao da ga u ponedjeljak čeka prva pozicija svjetskog tenisa. Osim što se može pohvaliti da je prvi Britanac na broju jedan, Škot će ovim dosegom i dodatno učvrstiti članstvo u klubu velike četvorke (uz Federera, Nadala i Đokovića).

Murraya nisu toliko iznenadili njegovi dobri rezultati, on ih je i planirao i priželjkivao, koliko Đokovićev posrtaj. Zato je istaknuo da na početku sezone nije ciljao na prvo mjesto:

– Đoković je nakon Roland Garrosa imao 7000 bodova više od mene i tada se to činilo neostvarivim. Ni na početku sezone, a posebno ne tada, cilj mi nije bilo prvo mjesto, nisam o tome ni razmišljao. Prijelomni trenutak dogodio se na Wimbledonu kada sam nakon duljeg vremena osvojio jedan veliki turnir. To mi je dalo samopouzdanje i otada sam samo silno želio sezonu završiti što bolje – objasnio je Škot koji je ušao u probrano društvo od samo 26 tenisača kojima je (od 1973.) pošlo za rukom da zasjednu na svjetski teniski tron. Najstariji je nakon 30-godišnjeg Johna Newcombea koji se broja jedan domogao u lipnju 1974. godine.

A nije bilo lako. Mali Andy počeo je trenirati tenis već s tri godine pod paskom svoje majke Judy koja je teniska trenerica i danas je izbornica britanske Fed kup reprezentacije. Ona ga je stvorila kao tenisača, iako je prema njezinu vlastitom priznanju, u jednom trenutku pomislila da je kao tenisač potpuno beskoristan (Andy je paralelno trenirao i nogomet).

– Andy je bio puno manje talentiran od brata Jamieja i bio je frustriran što stalno gubi od njega. No zbog toga je više trenirao i postao bolji – kaže majka Judy.

Kao dječak Andy je zamalo doživio tragediju. S devet godina svjedočio je masakru u školi kada je poremećeni Thomas Hamilton ubio 17 osoba, od toga 16 učenika (Andy se s bratom Jamiejem sakrio ispod stola).

Vozio se s ubojicom

– Srećom, nismo nastradali, no nekoliko smo puta tog čovjeka pokupili automobilom i odvezli ga s posla – prisjetio se Murray.

Prijelomni trenutak u Andyjevoj karijeri, priznaje to i on sam, bilo je angažiranje za trenera slavnog Ivana Lendla 31. prosinca 2011. godine. Lendl mu je promijenio prehrambene navike, obogatio i pojačao treninge, popravio mu mnoge udarce od kojih najviše forhend i drugi servis, učinio ga agresivnijim i sigurnijim.

U 26 mjeseci suradnje s njim u prvom mandatu, Murray je ostvario učinak od 113 pobjeda i 28 poraza, osvojio sedam turnira među kojima i OI, Wimbledon i US Open.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:38 07.11.2016.

Murray je uvijek bio najlosiji tenisac u "velikoj cetvorci", i svima je nama jasno da ne bi nikada dosao na prvo mjesto da nisu fizicki ili psihicki ozlijedjeni Djokovic, Nadal i Federer. On nece, s obzirom na njegovu starost nikada postici ono sto su pomenuta trojica "velike cetvorke" postigla, ali je trenutacno sigurno daleko bolji od svih ostalih tenisaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije