Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESRETAN ISHOD

Prezimili su Bjelorusi i Bugari, no Dinamo koji je su 'nokautirao' i Wengera nikad

storyeditor/2022-10-20/PXL_160822_95171937.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
27.10.2022.
u 06:30

Dinamo je u svih dosadašnjih pet nastupa u Ligi prvaka od 2011. godine bio posljednji u skupini, a teško da će istu sudbinu izbjeći i u ovoj sezoni.

Od 2011. godine, kada je probio led grupne faze Lige prvaka nakon dvanaest godina čekanja, Dinamo je u svih pet nastupa bio posljednjeplasiran u skupini. A ista sudbina mogla bi ga snaći i u šestom pokušaju.

I dok za jeseni 2011. i 2012. godine možemo konstatirati kako je Dinamo bio uljez u elitnom u natjecanju, u kojemu se u skupinama natjecao s Real Madridom, Ajaxom, Lyonom, Portom, PSG-om i kijevskim Dinamom, u preostala četiri izlaska imao je nekoliko doista svijetlih trenutaka i njima znao šokirati Europu.

Bjeličin Šahtar

Upravo zbog takvih izvanrednih nastupa, kao što su bile pobjede nad Arsenalom, Atalantom ili Chelseajem, Dinamova četvrta mjesta doživljavali smo kao neuspjehe. Zato je Dinamova situacija, s tim silnim traumama posljednjih kola, doista raritetna.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Primjerice, Dinamo je 2015. godine u Maksimiru nokautirao Wengerov Arsenal, a onda u preostalih pet nastupa u skupini nije osvojio ni bod. Među ostalim, igrajući i protiv momčadi koja ni po čemu ne spada u europski vrh – Olympiacosa.

Sličan slučaj zabilježen je i u jesen 2019. godine, kada je Bjeličina momčad u zadivljujućoj predstavi pregazila Atalantu s 4:0, no taj uspjeh nije znala kapitalizirati u nastavku natjecanja. U obje utakmice sa Šahtarom Dinamo je bio vodio, 2:1 u prvoj te 3:1 u drugoj, a obje su okončane remijem, pa je Dinamo i tada ostao pokisli fenjeraš skupine.

Na kraju, i Ante Čačić senzacionalno je nadvisio Chelsea i onda, umjesto da na krilima te pobjede uzme protiv Red Bull Salzburga u dva nastupa barem tri boda, plavi su ostali samo na jednom, pa se sada moraju čupati protiv Chelseaja u Londonu. I veliki su izgledi da će i ove sezone završiti kao posljednji u skupini.

Šteta, jer Ante Čačić uskratio si je još jednu priliku da postane Dinamov trenerski heroj. Čačić je najprije protekloga ljeta postao tek drugi trener koji je Dinamo dva puta uveo u Ligu prvaka, a kada podvučemo crtu kolo prije kraja natjecanja, on je već sada i Dinamov rekorder po broju poraza u Ligi prvaka. Ima ih čak osam u deset utakmica. Najmanje jedan od Red Bull Salzburga mogao se i trebao izbjeći.

20.08.2022., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 06. kolo, GNK Dinamo - NK Osijek. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U posljednjih šest sezona Lige prvaka Dinamo je u dva navrata (2011. i 2016.) grupnu fazu završavao bez osvojenoga boda, s tim da u jesen 2016. godine, u dvobojima s Juventusom, Sevillom i Lyonom, nije postigao ni jedan pogodak. Imao je gol-razliku 0:15. Najbolji učinak imao je 2019. godine, kada je Bjelica osvojio pet bodova, a evo – Čačić ga još ima priliku nadmašiti.

Čak 28 poraza

A dok je Dinamo redovito osvajao posljednja mjesta, tko je od klubova njegova ranga u međuvremenu prezimljavao kao trećeplasiran u skupini? Uzeli smo u obzir samo one sezone uz kojima je nastupao i Dinamo, a taj popis izgleda ovako: 2011. godine Trabzonspor, Olympiacos, Viktoria Plzenj, 2012. bjeloruski Bate Borisov, rumunjski Cluj, 2016. bugarski Ludogorec, ruski Rostov, poljska Legia i Copenhagen.

Primjerice, Bate je prešao skupinu s Bayernom, Valencijom i Lilleom; Ludogorec je bio s Arsenalom, PSG-om i Baselom; Rostov s Atleticom, Bayernom i PSV-om; a Legia s Borussijom Dortmund, Real Madridom i Sportingom. Zanimljivo je da Viktoria Plzenj ima čak tri treća mjesta u skupini, 2011., 2013. i 2018. godine.

Dinamu su pak kao trećeplasirani nedostižni bili Ajax, Dinamo Kijev, Olympiacos, Lyon i Šahtar Donjeck. Ukupan Dinamov učinak u Ligi prvaka u posljednjih šest sezona (uključujući i ovu) je 35 utakmica, 3 pobjede, 4 remija i 28 poraza

Standings provided by Sofascore

>> VIDEO: Senzacija na Maksimiru: Dinamo srušio Chelsea na otvaranju Lige prvaka!

Komentara 5

Avatar mlijeko
mlijeko
10:36 27.10.2022.

Zašto ne napišete koji su naši klubovi u zadnjih 10godina ušli u skupine bilo kojeg takmičenja... Dinamo je barem igrao dok su drugi gubili u prvim pretkolima od amatera. I da su kvaliteta preskočili bi te amatera ili da su im sudili Jovići, Pajači, Bel, Čuljak i ini... I baš me zanima koliko je za naš koeficjent zaslužan pojedini klub iz HNL.. eto tema...

CI
Citizen305
08:44 27.10.2022.

A zašto ne napišete nešto o sezoni kad su bili 2. u skupini i nisu prezimili u Europi?

DA
dariozgzg
13:16 27.10.2022.

Prezimio je i Hajduk u Ligi prvaka...nego hoće li Robert Ljubičić u reprezentaciju da mu se pumpa cijena za prodaju. Koliko ga puta još Biuk treba pretrčati da se prestane pumpati cijena tome igraču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije