Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Košarka

Preminuo Patrick Baumann, glavni operativac FIBA-e i član MOO-a

Patrick Baumann je rođen 5. kolovoza 1967. godine u Švicarskoj, a košarkom se bavio kao igrač, trener i sudac, dok je 1994. godine ušao u Međunarodnu košarkašku federaciju kao odvjetnik, a godinu dana poslije bio postavljen za zamjenika glavnog tajnika.
14. listopada 2018. u 13:40 1 komentara 343 prikaza
Patrick Baumann
Foto: Ian Nicholson/Press Association/PIXSELL

Visoki sportski dužnosnik, član Međunarodnog olimpijskog odbora i glavni tajnik Međunarodne košarkaše federacije (FIBA) Švicarac Patrick Baumann preminuo je u nedjelju od posljedica srčanog udara, tijekom boravka na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu.

Hrvatska - Rumunjska Sastanak Fiba i Euroliga još su uvijek daleko od dogovora

"Košarka je izgubila vođu, zagovornika i prijatelja i naše su misli s Patrickovom suprugom i njihovo dvoje djece u ovom tragičnom trenutku", stoji u službenom priopćenju FIBA-e

"Patrick je bio mnogo više od glavnog tajnika FIBA-e i člana MOO-a. Bio je moj bliski prijatelj, kao i prijatelj mnogih ljudi u košarkaškoj obitelji te široj sportskoj zajednici. Pod njegovim vodstvom FIBA je napravila veliki napredak, a modernizacija naše organizacije postala je model koji su slijedile i druge međunarodne federacije", izjavio je u priopćenju predsjednik FIBA-e Horacio Muratore.

Patrick Baumann je rođen 5. kolovoza 1967. godine u Švicarskoj, a košarkom se bavio kao igrač, trener i sudac, dok je 1994. godine ušao u Međunarodnu košarkašku federaciju kao odvjetnik, a godinu dana poslije bio postavljen za zamjenika glavnog tajnika. Jednoglasnom odlukom Središnjeg odbora FIBA-e Baumann je 2002. godine postavljen za glavnog tajnika te tako postao tek treći čovjek u povijesti koji je imenovan na tu dužnost, nakon što su je godinama obnašali prvo William Jones, a potom Borislav Stanković.

Oitšao i Matej Rudan Egzodus talenata iz Cibone!

Baumann je na dužnosti glavnog tajnika bio do 2003. godine do iznenadne smrti. Od 2007. godine je bio članom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), u kojem je obnašao mnoge značajne dužnosti u evaluaciji kod izbora domaćina olimpijskih igara, kao i u koordinaciji s organizacijskim odborima u gradovima koji su izabrani za domaćine. Bio je imenovan predsjednikom Organizacijskog odbora Olimpijskih igara mladih 2020. godine, koje će biti održane u Lausannei.

"Ovo je veliki šok i težak udarac. Teško je povjerovati u tako strašnu vijest. Izgubili smo mladog, suosjećajnog vođu koji je bio prepun nade i predstavljao budućnost sporta", izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

U čast preminulom Patricku Baumannu olimpijska zastava će sljedeća tri dana biti spuštena na pola koplja u glavnom sjedištu MOO-a u Laussanei te u sjedištu MOO-a na OIM u Buenos Airesu. U Olimpijskom selu mladih u Buenos Airesu bit će održana i komemoracija.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti