Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠA 'CRNA MAČKA'

Predstavljamo Škote: Nikada ih nismo pobijedili, a Štimca su stajali otkaza

14.11.2020.
u 09:00

Sa Škotima su vatreni u pet susreta tri puta igrali neodlučeno te su dva puta poraženi

Vratar David Marshall (35) bio je čovjek odluke u četvrtak u završnoj utakmici doigravanja za Europsko prvenstvo između Srbije i Škotske u Beogradu.

Nakon što su tijekom raspucavanja s bijele točke petorica izvođača Škotske i četvorica izvođača Srbije bili precizni, na red je došao srpski golgeter Aleksandar Mitrović, no škotski čuvar mreže, inače igrač Derbyja, obranio je njegov udarac i izborio Škotima odlazak na Euro nakon dugih 25 godina čekanja.

Štimac zbog Škota dobio otkaz

Mnogi su očekivali da će Srbija na Euro, što zbog statusa favorita u srazu sa Škotskom, što zbog susjedskog derbija s Hrvatskom, ali na kraju su momci Stevea Clarkea ipak zasluženo slavili unatoč ruletu udaraca s bijele točke.

Napokon, gotovo godinu dana nakon ždrijeba, znamo i četvrtog sudionika naše skupine D na Europskom prvenstvu. A uz Škotsku i Hrvatsku, u skupini su još Engleska i Češka, pa sigurno ima mjesta za prolazak vatrenih.

Međutim, gledamo li međusobne omjere, imalo je smisla priželjkivati Srbiju kao protivnika u skupini. Hrvatska je sa Srbijom, koja je dva puta nastupila pod imenom Jugoslavija, igrala samo četiri puta, jednom je pobijedila i tri puta igrala neodlučeno, dok nam je sa Škotskom omjer znatno slabiji.

Dapače, Škotska je jedna od četiri reprezentacije s kojima je Hrvatska igrala više puta, a nema ni jednu pobjedu. Preostale tri reprezentacije su velikani svjetskog nogometa Portugal, Francuska i Brazil.

Sa Škotima su vatreni u pet susreta tri puta igrali neodlučeno te su dva puta poraženi. Ima kod njih nešto što nikako ne odgovara igri vatrenih.

A tih se spomenutih poraza još dobro sjećamo jer su relativno svježi. U kvalifikacijama za SP 2014. Škotska Gordona Strachana je dva puta (2:0, 1:0) pobijedila Hrvatsku, nakon čega je potkraj 2013. izbornik Igor Štimac dobio otkaz.

Tada je ta momčad, kao i danas, bila satkana od nogometaša većinom iz engleske Premijerne lige, s ponekim igračem iz Championshipa ili pak dva škotska diva, Celtica i Rangersa.

Jedina velika razlika je što danas Škoti u sastavu imaju megazvijezdu, najboljeg lijevog bočnog igrača svijeta Andyja Robertsona, kreatora igre. Od jačih imena u postavi su i Scott McTominay koji tako dobro igra u Unitedu da je iz prvih 11 izbacio jednog Paula Pogbu, zatim lijevi bočni Arsenala Kieran Tierney koji je u reprezentaciji središnji vezni te John McGinn koji s Aston Villom proživljava najbolje dane svoje nogometne karijere.

S njima u trećem kolu

Osim spomenutog kvarteta, Škotska (45. reprezentacija svijeta) se ne može pohvaliti igračima svjetske klase, ali uz spomenutu četvoricu i ostale vrlo zahvalne igrače ozbiljan je kolektiv koji uz kvalitetnu Clarkeovu taktičku postavu može mnogima pomrsiti račune, što se vidi i po rezultatima. U posljednjih devet utakmica postigli su osam pobjeda i neodlučeno, a većinom je riječ o minimalnim pobjedama od 1:0 u kojima nakon vodstva kompaktno i gusto drže obranu i rezultat.

Granitna obrana i lucidni trenuci Robertsona glavna su oružja Škotske uoči utakmice s Hrvatskom na Hampden Parku u Glasgowu iduće godine. Tko zna, pobijede li vatreni Engleze i Čehe u prva dva kola, utakmica sa Škotima možda neće biti ni važna, ali bi svakako bilo lijepo skinuti to “prokletstvo”.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:16 14.11.2020.

Nismo ih nikada pobijedili zato jer su Škoti škrti...

ZO
zoca
14:58 15.11.2020.

ono sto sam vidio nista posebno ako budemo poslozeni lako cemo ih uzeti kao i Cehe

Avatar turskicobane
turskicobane
18:54 14.11.2020.

Simpatičan narod. I snama kao navijači su super,ali mi jednostavno imamo veće ciljeve. Osveti ćemo naše komšije ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije